Substitutie fideicomisara

Definitie Substitutie fideicomisara

In materia succesiunilor, o dispozitie cuprinsa intr-un testament (sau intr-un contract de donatie) prin care dispunatorul obliga pe cel gratificat (fie legatar, fie donatar - numit instituit sau grevat) sa conserve bunurile primite si - la moartea sa - sa le transmita unei alte persoane (numita substituit), desemnata tot de catre dispunator (art.803 Cod Civil). Substitutia fideicomisara este lovita de nulitate absoluta. Ca si procedee de eludare a interdictiei substitutiilor fideicomisare (repede abandonate si sanctionate de jurisprudenta dominanta), amintim: - fideicomisul fara obligatie (incare dispunatorul nu obliga, ci doar il roaga pe instituit sa conserve bunul si sa-l transmita substituitului) - legatul ramasitei (de eo quod residue), prin care dispunatorul nu-l obliga pe instituit sa conserve bunul, ci doar sa transmita substituitului ceea ce va fi ramas din acest bun la data mortii instituitului - dublul legat conditional, prin care testatorul lasa un bun instituitului A, sub conditia rezolutorie a mortii fara descendenti a acestuia, si lasa acelasi bun substituitului B, sub conditia suspensiva a mortii fara descendenti a lui A.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Substitutie fideicomisara? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Substitutie fideicomisara.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Substitutie fideicomisara. Definitiile termenilor despre Substitutie fideicomisara cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Substitutie fideicomisara, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Substitutie fideicomisara.