Eficienţa energetică, un concept tot mai des folosit în România. Cine sunt instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniu?

BUCURESTI - 16 septembrie 2005

Comunicat tip General in Industrie

Potrivit cercetărilor, consumul de energie electrică în România este unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est. Îmbunătăţirea managementului energiei ar putea fi un factor direct de creştere economică, de reducere a poluării şi de economisire a resurselor astfel încât acestea să fie folosite într-un mod cât mai productiv.



Potrivit cercetărilor, consumul de energie electrică în România este unul dintre cele mai ridicate din Europa Centrală şi de Est. Îmbunătăţirea managementului energiei ar putea fi un factor direct de creştere economică, de reducere a poluării şi de economisire a resurselor astfel încât acestea să fie folosite într-un mod cât mai productiv. Pentru a atinge acest nivel în România operează deja de 15 ani Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) cu 13 filiale teritoriale în principalele orase ale ţării (Bucureşti, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi, Galaţi, Sibiu, Suceava, Deva, Oradea, Târgu Mureş, Timişoara).

În plus, în 3 oraşe din ţară (Iaşi, Braşov, Miercurea-Ciuc) există Agenţii Locale de Management al Energiei, înfiintate prin fonduri europene, subordonate autorităţilor locale care urmăresc să asigure utilizarea eficientă a energiei în localităţile respective.


Despre Agenţia Română pentru Conservarea Energiei - ARCE

Înfiinţată în 1990, Agenţia Română pentru Conservarea Energiei (ARCE) este o instituţie publică cu personalitate juridică aflată în subordinea Ministerului Economiei şi Comerţului şi are ca principal scop creşterea utilizării raţionale a energiei pe întreg lanţul energetic, de la producere şi până în faza de consum. De asemenea, în calitate de organizaţie de specialitate în domeniul eficienţei energetice la nivel naţional, ARCE este mandatată să asigure implementarea legilor existente cu privire la utilizarea eficientă a energiei.

ARCE urmăreşte creşterea cunoştinţelor şi a sensibilităţii privind avantajele economice ce pot fi obţinute prin practicile manageriale de eficienţă energetică, asigurând în acest scop, tuturor celor interesaţi, consultanţa gratuită cu privire la tehnicile moderne de economisire a energiei.

În plus, ARCE iniţiază propuneri privind politici şi programe ce au în vedere limitarea creşterii consumului de resurse energetice primare şi înlocuirea treptată a energiei pe bază de combustibili fosili cu energia “curată”, pe bază de resurse regenerabile. În vederea atingerii obiectivelor sale privind utilizarea eficientă a energiei, ARCE are un parteneriat cu 11 universităţi din ţară care organizează cursurile în urma cărora sunt autorizaţi sau atestaţi responsabili cu energia (managerii enegetici), respectiv auditorii energetici.

Ca organ de control, ARCE verifică respectarea prevederilor reglementărilor tehnice pentru etichetarea aparatelor electrocasnice cu privire la eficienţa energetică înainte de introducerea lor pe piaţă. Aceste verificări au ca scop pe de o parte respectarea de către producători a obligaţiei ce le revine şi pe de altă parte de a crea premisele ca orice cumpărător să-şi poată alege în raport cu etichetarea aparatelor soluţia optimă, conformă cu nevoile şi posibilităţile sale.

Agenţia urmăreşte în acest fel creşterea confortului consumatorilor casnici, concomitent cu micşorarea facturilor la energie, creşterea utilizării eficiente a energiei pe întreg lanţul energetic, precum şi verificarea respectării legislaţiei în vigoare cu privire la eficienţa energetică. ARCE îşi propune să determine în mod decisiv reorientarea politicii energetice bazată pe producţia de energie către o politica energetică activă de economisire a energiei, având drept scop economisirea resurselor prin conservarea energiei.


Agenţii pentru Managementul Energiei

Agenţiile pentru Managementul Energiei sunt acele companii cu rol de consultanţă în domeniul eficienţei energetice. În România există trei astfel de agenţii: Agenţia Locală pentru Gestionarea Eficientă a Problematicii Energiei şi Mediului din Iaşi – ALGEPEM Iaşi, Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov - ABMEE Braşov, Serviciul Municipal de Management al Energiei - SPME Harghita.

Agenţiile pentru Managementul Energiei au fost înfiinţate în perioada 2000-2002 prin Programul Comisiei Europene - DGTREN - SAVE II, motiv pentru care mai sunt cunoscute sub denumirea de Agenţii SAVE. Înfiinţarea acestor agenţii, în general în cadrul autorităţilor administraţiei publice locale, reflectă interesul unor municipalităţi din România pentru proiecte de eficienţă energetică la nivel local.

1. Agenţia Locală pentru Gestionarea Eficientă a Problematicii Energiei şi Mediului - ALGEPEM Iaşi (www.algepem-is-energy.ro)

ALGEPEM Iaşi este o asociaţie nonguvernamentală, înfiinţată în 2000 de Primăria Iaşi prin Programul Comisiei Europene - DGTREN - SAVE, având pe plan local parteneri în rândul companiilor de utilităţi publice locale, precum RATP, CET, Romgaz, SALUBRIS dar şi Agenţia Română de Conservarea Energiei şi Agenţia pentru protectia Mediului. ALGEPEM Iaşi derulează proiecte de eficienţă energetică ce urmăresc promovarea unor soluţii şi practici manageriale atât la nivelul agenţilor economici cât şi al consumatorilor casnici.

ALGEPEM a început să funcţioneze din anul 2002, urmând în mare măsură structura
organizatorică, statutul şi obiectul de activitate al agenţiilor SAVE înfiinţate în ţările Uniunii
Europene. Deşi aceste structuri există în număr foarte mare în Europa, contribuind de multe ori decisiv în stabilirea la nivel local a politicii de creştere a eficienţei de utilizare a energiei şi de ameliorare a condiţiilor de mediu, în România ele sunt aproape necunoscute, existând, la nivelul anului 2004, 3 astfel de agenţii, spre deosebire de Franţa, de exemplu, cu 39 agenţii SAVE, sau Germania cu 43. Din acest considerent ALGEPEM Iaşi reprezintă pionieratul în România în domeniul eficienţei energetice la nivel local, fiind prima agenţie de acest fel înfiinţată în ţară.
ALGEPEM Iaşi a realizat primul Masterplan Energetic din România (www.algepem-is-energy.ro/masterplan.pdf) care analizează situaţia sectorului energetic din municipiul Iaşi (de la problemele de ordin tehnico-economic ale sistemelor de producere până la distribuţia şi transportul energiei), pe diverse sectoare de activitate (sectorul rezidenţial, transport, industrie, terţiar) şi tipuri de consum, identificând sectoarele de maxim interes pentru municipalitate din punct de vedere al potenţialului de reducere a consumurilor de energie şi combustibili din municipiu, respectiv, stabilind direcţiile de acţiune a autorităţilor locale în sensul creşterii eficienţei de utilizare a energiei.

2. Agenţia pentru Managementul Energiei şi Protecţia Mediului Braşov - ABMEE Braşov (www.abmee.ro) este o organizaţie nonguvernamentală, înfiinţată în 2003 prin Programul Comisiei Europene - DGTREN -SAVE II.

Obiectivele principale ale ABMEE în domeniul eficienţei energetice şi al protecţiei mediului sunt strâns legate de strategia de dezvoltarea durabilă a municipiului Braşov. Printre acestea se numără promovarea unor soluţii eficiente pentru utilizarea energiei la consumatorii casnici în municipiul Braşov; participarea în programe de colectare selectivă a deşeurilor urbane, îmbunătăţirea sistemului de iluminat public; monitorizarea şi reducerea consumului de energie în clădiri publice; realizarea planului de optimizare a traficului în municipiul Braşov prin dezvoltarea unei politici integrate de transport urban; controlul şi îmbunătăţirea calităţii aerului în Braşov prin promovarea folosirii surselor de energie şi a tehnologiilor nepoluante; crearea bazei de date pentru indicatorii energetici şi de mediu ca bază a programelor de dezvoltare durabilă; educarea, conştientizarea, diseminarea rezultatelor şi promovarea măsurilor de implicare a cetăţenilor Braşovului în programe de eficienţă energetică şi protecţie a mediului.

Pe termen scurt, ABMEE îşi propune lansarea în toamna acestui an a unui Info Point unde toţi cei interesaţi pot obţine gratuit informaţii şi consultanţă cu privire la eficienţa energetică; realizarea Masterplanului energetic şi de mediu al Municipiului Braşov; implicarea în proiecte de cercetare şi dezvoltare în domeniul energetic şi al protecţiei mediului.

Activităţile Agenţiei presupun de asemenea promovarea deciziilor locale referitoare la eficienţa energetică şi utilizarea formelor de energie alternativă definite de Agenda Locală 21 pentru municipiul Braşov, precum şi oferirea de soluţii concrete şi servicii de consultanţă în ceea ce priveste utilizarea eficientă a energiei, ajutând astfel la creşterea notorietăţii acestui concept în rândul populaţiei braşovene.

3. Serviciul Municipal de Management al Energiei - SPME Harghita

Ca urmare al unui proiect câştigat în cadrul Programului SAVE II al Comisiei Europene, a fost înfiinţat Serviciul Public de Management Energetic Harghita, sub autoritatea Consiliului Judeţean Harghita. Co-ordonatorul proiectului este Agenţia de eficienţă energetică din Provincia Burgos (Spania), iar celălalt partener este din Provincia Trapani.
Obiectivul principal al serviciului public este promovarea eficienţei energetice, a folosirii surselor de energie regenerabilă în judeţul Harghita şi implicit reducerea poluării mediului înconjurător.

În comparaţie cu celelalte Agenţii SAVE din România, serviciul public din Harghita este de nivel judeţean şi are următoarele atribuţii:
 Urmărirea legislaţiei în domeniul energiei şi informarea celor din cauză;
 Acordare de asistenţă tehnică autorităţilor locale din judeţ în domeniul eficienţei energiei;
 Promovarea folosirii surselor de energie regenerabilă;
 Crearea unei baze de date privind consumul de energie, respectiv cu sursele de energie din judeţ;
 Diseminarea informaţiilor din domeniul energiei.

Agenţia a început o campanie de informare denumită: Caravana SAVE, în cadrul căruia echipa serviciului public se va deplasa la sediul celor 15 Asociaţii Micro-regionale din judeţ şi va susţine seminarii despre eficienţa energetică. Reprezentanţii agenţiei au fost invitaţi de autorităţile locale să prezinte posibilităţi de a obţine finanţare pentru Asociaţiile de Proprietari de Locuinţe, în vederea reabilitării termice a clădirilor de locuit multietajate. Cu sprijinul Administraţiei Financiare din judeţ, agenţia a editat un pliant despre posibilitatea deducerii cheltuielilor pentru investiţii de eficienţă energetică în clădiri (max. 15 milioane lei), din venitul global anual. De asemenea, a fost creată o bază de date cu clădirile publice din judeţ, care a fost utilă în selectarea locaţiei pentru reabilitarea unei clădiri publice cu ajutorul Guvernului Elveţian. În colaborare cu societăţile furnizoare de energie termică din oraşele unde există încălzire în sistem centralizat agenţia a obţinut în total 61 miliarde lei (în 4 oraşe) pentru reabilitarea centralelor termice.




Despre Synergy Communications

Pentru mai multe informatii:
Geo Scripcariu - Ofiter Comunicare la TPF Romania
Tel: +4 021 322.17.74, int 122
+ 4 021 322.17.75
Fax: +4 021 322.17.75
EELL@tpf.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/synergy-communications/eficienta-energetica-un-concept-tot-mai-des-folosit-in-romania-cine-sunt-institutiile-publice-cu-responsabilitati-in-domeniu