Sfaturi pentru utilizatorii casnici pentru a economisi bani prin utilizarea eficientă a energiei Izolarea locuinţei şi îmbunătăţirea sistemului de incălzire

BUCURESTI - 8 septembrie 2005

Comunicat tip General in Industrie

Evoluţia preţului ţiţeiului pe pieţele internaţionale îşi va face simtite efectele şi la Bucureşti, chiar dacă România extrage jumătate din necesarul său anual de petrol. În opinia analiştilor economici evoluţia preţurilor la ţiţei afectează economia mondială, în primul rând, prin reducerea ritmului de creştere economică.

În opinia analiştilor economici evoluţia preţurilor la ţiţei afectează economia mondială, în primul rând, prin reducerea ritmului de creştere economică.

Jozef Herzl, Team Leader al proiectului Phare „Energy Efficiency at Local leveL--E.E.L.L.” e de parere ca „Efectul normal al creşterii preţurilor asupra consumului de energie în România va fi sporirea interesului românilor pentru conservarea energiei”.

Conform Strategiei Naţionale adoptate în 2004 de Guvernul României, o analiză comparativă a utilizării energiei finale în România şi UE evidenţiază existenţa pentru ţara noastră a unui potenţial economic de eficienţă energetică atât la nivelul consumatorilor individuali cât şi în industrie. La nivel naţional, valorea medie a potenţialului de economisire a energiei este în prezent estimată ca fiind de circa 30-40%.

O modalitate simplă de a economisi la nivel individual prin reducerea consumului de energie, fără a afecta confortul casnic este izolarea locuinţei.

În cazul în care deţineţi o locuinţă, cheltuielile de energie reprezintă aproximativ 40% din cheltuielile dumneavoastră pentru imobil. Dintre acestea, o mare parte se datorează pierderilor termice. O simplă diagnosticare termică a imobilului în care locuiţi (în cazul în care staţi la bloc va fi necesar sa cereţi sprijinul administratorului şi să aveţi acordul celorlalţi locatari) vă va permite definirea lucrărilor prioritare de efectuat, evaluarea costurilor şi rentabilitatea lucrărilor necesare.

A. O BUNĂ IZOLARE ÎMBUNĂTĂŢEŞTE CONFORTUL LOCUINŢEI ŞI REDUCE CHELTUIELILE

Pentru a se reduce pierderile termice, trebuie tratat prioritar acoperişul: el pierde până la 20% din caloriile unei clădiri. Este important să fie bine izolat.

În plus, în locuinţă, sunt pierderi de căldură prin pereţii exteriori şi pierderi generate de împrospătarea aerului. Izolarea pereţilor, plafoanelor, podelelor măreşte temperatura locuinţei şi reduce cheltuielile de energie. Izolarea suprafeţelor de sticlă şi îmbunătăţirea etanşeităţii lor reduce infiltrarea aerului şi măreşte confortul.

Izolarea pereţilor la exterior
Este posibil să acţionaţi asupra pereţilor exteriori în timpul curăţirii exterioare a imobilului:
- se evită intervenţia în localurile ocupate;
- protejează pereţii de îngheţ, de apa ploii şi rezolvă problemele de etanşeitate;
- corectează punţile termice (pierderea căldurii) şi contribuie la un mai mare confort vara;
- permite îmbunătăţirea esteticii imobilului.

Izolarea pereţilor la interior
Cu un cost mai limitat, este însoţită de lucrări de amenajări interioare

Izolarea acoperişurilor - terasă
Două tehnici posibile:
- aplicarea de izolant, apoi a etanşeităţii
- controlul şi refacţia etanşeităţii apoi aplicarea izolantului rezistent la apă

Izolarea pereţilor de sticlă
Mai multe alegeri posibile:
- supra-geam demontabil care se deschide sau fix, în completarea geamului existent
- geam dublu fabricat şi montat pe o fereastră existentă sau nouă
- înlocuirea ferestrelor prea vechi cu altele mai performante.

Dacă doriţi să vă păstraţi ferestrele, îmbunătăţiţi-le etanşeitatea prin kituire, prevăzând aerisirea adecvată. Puneţi obloane, îmbunătăţesc izolarea pe timp de noapte creând o lamă de aer izolant între exterior şi fereastră. Obloanele trebuie să fie fără ajur.

Amintiţi-vă faptul că energia cea mai ieftină este aceea care nu se consumă!

Tabel: Comparatie intre consumul initial de energie si consumul final (66% din cel initial) dupa realizarea imbunatatirilor. Practic:
 izolarea acoperisului aduce economii in factura de energiecu 20%
 izolarea podelei aduce economii in factura de energie cu 8%
 etansarea ferestrelor aduce economii in factura de energie cu 4 %

B. O BUNĂ INSTALAŢIE DE ÎNCĂLZIRE ÎMBUNĂTĂŢEŞTE CONFORTUL ŞI REDUCE CHELTUIELILE

Cercetările au descoperit faptul ca o instalaţie prost întreţinută şi veche duce la 30-40% consum inutil în plus. Prin îmbunătăţirea, întreţinerea, reglarea instalaţiei de încălzire veţi avea garanţia:
- unui mai bun randament, deci a unei scăderi a cheltuielilor;
- unei mai bune furnizări şi distribuţii a căldurii pentru mai mult confort.

Lucrările referitoare la sistemul de încălzire şi producţia de apă caldă sanitară presupun:
- Îmbunătăţirea sistemului de încălzire: înlocuirea, refacţia sau modificarea unui generator de căldură sau a arzătoarelor (20% economie înlocuind cazanul vechi cu unul nou, bine adaptat); calorifugarea întregii instalaţii sau a unei părţi din ea;
- Îmbunătăţirea distribuţiei: calorifugarea instalaţiei, integral sau parţial, detartrarea instalaţiei, curăţirea de noroi dacă circulaţia apei este proastă, înlocuirea organelor de reglare;
- Contorizarea şi echilibrarea încălzirii;
- Reglarea încălzirii şi a apei calde sanitare: necesităţile de încălzire variază cu temperatura. Reglarea permite adaptarea în permanenţă a temperaturii apei care circulă în corpurile de încălzire la temperatura exterioară. Pentru a economisi, trebuie să acţionaţi asupra rezervoarelor de încălzire prin reglarea şi controlul temperaturii; adaptaţi furnizarea de căldură la necesităţile imobilului prin instalarea unei reglări automate, instalarea unei programări care asigură reducerea de noapte, montarea de robinete termostatice pe radiatoare;
- Întreţinerea instalaţiei: reglarea materialelor sau înlocuirea lor nu va aduce o îmbunătăţire permanentă decât dacă este continuată cu întreţinerea regulată completă. Este important ca administratorul să încredinţeze unei întreprinderi specializate un contract de exploatare adaptat necesităţilor coproprietăţii. Prestaţia cuprinde comportamentul instalaţiei: furnizarea la cost minim a încălzirii necesare păstrându-se cât mai mult durata de viaţă a materialelor, supravegherea bunei funcţionări a instalaţiei, intervenţii la lucrări curente pentru a evita întreruperile de apă pe termen mai lung, asigurarea depanării rapide şi eficiente, controlul consumului pentru a se remedia rapid o derivă de funcţionare a instalaţiei.

Lucrări la apa caldă sanitară:
Pentru a se reduce cheltuielile aferente producţiei de apă caldă sanitară, puteţi:
- să calorifugaţi canalizările şi rezervoarele de stocare a apei
- să înlocuiţi materialele uzate
- să instalaţi o producţie independentă de încălzire de apă vara, pentru a nu solicita cazanele supradimensionate în raport cu necesităţile
- să supravegheaţi tartrajul
- să limitaţi temperatura la 55°C (pierderi de căldură şi tartraj mai reduse)
- să măsuraţi cantitatea de energie necesară pentru a o factura la costul real
- să instalaţi contoare de apă caldă la fiecare locuinţă / utilizator


Despre Synergy Communications

Pentru mai multe informatii:
Jozef Herzl - Team Leader E.E.L.L project la TPF Romania
Tel: +4 021 322.17.74
+4 021 322.17.75
Fax: +4 021 322.17.76
EELL@tpf.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/synergy-communications/sfaturi-pentru-utilizatorii-casnici-pentru-a-economisi-bani-prin-utilizarea-eficienta-a-energieiizolarea-locuintei-si-imbunatatirea-sistemului-de-incalzire