Transplantul renal, alternativa viabila de tratament in IRC la copii de varsta mica.

BUCURESTI - 22 iunie 2007

Comunicat tip General in Sanatate

Hemitransplant renal in premiera mondiala la Cluj

Cluj, 20 iunie 2007: La Institutului de Urologie si Transplant Renal sin Cluj Napoca s-a reusit o interventie in premiera mondiala

Desi incidenta insuficientei renale cronice la copii a scazut in ultimii ani in Romania, totusi aceasta este relativ mare comparativ cu tarile dezvoltate din Europa. Si aceasta predominant datorita malformatiilor aparatului urinar nediagnosticate antenatal, care produc IRC la copilul de varsta frageda.
Desi nu exista statistici foarte clare, se pare ca incidenta IRC la copii in Romania este de 16%, adica 16 cazuri la 1000 de noi nascuti. Mult.
Ce alternative terapeutice sunt pentru aceste cazuri:
- dializa, (hemodializa la aceasta varsta este foarte greu de executat si rezultatele sunt slabe; dializa peritoneala are sanse mai bune dar mult mai slabe decat la copii de peste 10 ani).
- transplantul renal este o alternativa logica cu rezultate bune in centrele cu experienta semnificativa in domeniu dar prohibitive pentru utilizarea de rutina datorita in speta spatiului restrans de lucru, dimensiunilor mici ale vaselor de anastomoza, reactiilor imprevizibile imunologice ale unui organism in crestere si, nu in ultima instanta, lipsei unui organ de transplant adecvat, (cel mai frecvent atat de la donatorul cadavru cat si de la donatorul viu sunt furnizati rinichi adulti care pot fi foarte greu adaptati sa functioneze la un copil de 2-3 ani). Cu toate acestea, 15% din transplantele pediatrice din SUA in 2003 erau la primitori intre 2-5 ani.
Evolutia cea mai buna o au recipientii care primesc organul de la parinti sau de la donatori cadavru intre 11-17 ani.
Atat din punct de vedere al ingrijirilor chirurgicale cat si imunosupresia trebuie foarte atent monitorizate la aceasta varsta.

Cazul Nostru:

Copil mic, 3 ani impliniti in spital. Face dializa de la 9 luni. IRC provocata de o boala congenitala. Dializa peritoneala a fost realizata la sectia de nefrologie pediatrica a Institutului Fundeni sub supravegherea D-lui Prof. Chiriac Ababei.
Din pacate, dializa, in orice forma ar fi executata, (clasica sau peritoneala automata ca in acest caz), nu realizeaza decit o epurare partiala organismului iar tulburarile secundare caracteristice IRC la copil de tipul osteodistrofiei renale severe, a hiperparatiroidismului secundar sever, afectarii surfactantei pulmonare si altele progreseaza alterand starea generala a acestuia.
Solutia preferabila si cu rezultatele cele mai bune este tot transplantul.
In acest caz copilul are drept donatori pe cei doi parinti, extrem de doritori sa-si salveze copilul.
Un handicap major in aceasta operatie este disproportia de volum, greutate corporeala si volum de sange intre parinti si copil. Mama care fost in ultima instanta aleasa are 63 kg, un debit cardiac de 6 l./minut, si debit renal de 1,2 l/min iar copilul care a implinit 3 ani in aceste zile in spital are 12 kg., debit cardiac de 1,9 l./min si debit renal de 0,39 l/min.
Toate calculele realizate impreuna cu specialisti de la Institutul Inimii din Cluj, (Prof. Dr. Mircea Barsan si Conf. Dr. Adrian Iancu) au evidentiat incapacitatea organismului copilului de revasculariza eficient rinichiul mamei dupa transplant.
In acest context, am apelat la reconstructia virtuala tridimensionala realizata cu ajutorul celui mai performant Computer Tomograf din tara, (Sensation, Siemens-64 slices), care functioneaza intr-o clinica privata in Cluj, (Hyperdia-Lukmed, Dr. Leibovici, Dr. Guttman), care a permis reconstructia fidela a vascularizatiei rinichiului matern. Pe aceasta baza, am putut realiza operatia initial virtual, inainte de operatia reala, modalitatea de micsorare a rinichiului mamei in asa fel incat copilul transplantat sa poata sa-i asigure o perfuzie fiziologica.
Practic, in chirurgie microscopica extracorporeala, 32% din volumul renal, vascularizat de o artera segmentara, este indepartat si intreaga anatomie arteriala, venoasa si a cailor urinare modificate chirurgical pentru a se putea adapta posibilitatilor fiziologice ale copilului bolnav.
Divizarea organului de transplant este frecvent folosita in cazul ficatului si pulmonului cu rezultate foarte bune, (experienta existenta la clinica de transplant hepatic a spitalului Fundeni, Prof. Dr. Irinel Popescu, este edificatoare in acest sens), dar este, dupa datele pe care le avem pentru prima data, poate chiar la nivel mondial, cand acest lucru se aplica rinichiului.

Echipa care a realizat interventia a fost condusa de Profesorul universitar dr. Mihai LUCAN


Despre TARUS MEDIA

Tarus Media

Liviu CONSTANTIN
Director Executiv
B-dul 1 Mai Nr.16 - Bucuresti
Tel./fax: 021 321 01 90
office@tarusmedia.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tarus-media/transplantul-renal-alternativa-viabila-de-tratament-in-irc-la-copii-de-varsta-mica-