400 de studenti ai facultatilor de agricultura din tara sunt pregatiti pentru a deveni agricultori moderni

Cluj - Napoca - 9 iulie 2012

Comunicat tip General in Administratie Publica

Participarea la proiectul AgroCariera a influentat semnificativ intentia studentilor de a continua studiile in domeniu, 71,3% dintre acestia luand in calcul continuarea studiilor la masterat in domeniul agriculturii, releva rezultatele studiului de impact al proiectului, de care au beneficiat 400 de studenti din anii II si III de studiu ai facultatilor de agricultura din Bucuresti, Cluj, Constanta si Craiova.

„Pe parcursul celor 18 luni in care s-au desfasurat cele 40 de stagii de pregatire practica, profesorii au lucrat direct pe teren cu cei 400 de studenti, componenta teoretica a stagiilor fiind combinata in paralel cu aceea practica, determinand, astfel, un impact maxim al acumularii de cunostinte. Echipele de studenti si profesori au lucrat cu mape de practica realizate la nivelul cursurilor de dezvoltare profesionala practicate in mediul de business, care vor fi utilizate si ulterior proiectului, de generatiile viitoare de studenti”, arata Carmen Sasu, Manager de Proiect, AgroCariera.

 

Proiectul nu numai ca le-a permis studentilor apropierea de realitatile concrete legate de desfasurarea unei activitati in domeniul agricol dar a avut si un impact pe termen lung asupra interactiunii dintre acestia si echipele de profesori din cadrul facultatilor implicate in proiect. Aproape 70% dintre studenti au evaluat sustinerea din partea facultatii in orientarea profesionala ca fiind “buna” sau “foarte buna” la finalul proiectului, fata de doar 40,6%, la inceputul acestuia.

 

Conform evaluarilor studentilor, calitatea stagiilor de practica organizate in cadrul AgroCariera aproape s-a dublat fata de stagiul de practica precedent. 89,9% dintre studenti au evaluat utilitatea stagiului AgroCariera ca fiind “buna” sau “foarte buna”, comparativ cu un procent de doar 47,7% regasit in cazul ultimului stagiu efectuat inainte de acesta. Sesiunile de practica din cadrul AgroCariera au fost in special apreciate pentru interactiunea cu colegii de facultate, locatia desfasurarii, marimea grupului si interactiunea cu fermierul sau inginerul agronom. In acelasi timp au fost apreciate implicarea profesorului indrumator si conditiile de cazare. In ceea ce priveste informatiile acumulate, studentii au fost in primul rand impresionati de cunostintele legate de

utilajele agricole moderne deprinse in timpul perioadei de practica, precum si de informatiile generale despre organizarea fermei, urmate de informatiile despre tehnologiile aplicate si aplicabilitatea practica a cunostintelor teoretice.

 

Proiectul AgroCariera – “Startul tau pentru o cariera in agricultura”

Desfasurat sub sloganul “Startul tau pentru o cariera in agricultura”, proiectul AgroCariera este cofinantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeste in oameni!” si s-a derulat in parteneriat cu patru universitati, 10 ferme agricole din Romania si doua institutii reputate in domeniul agricol din Danemarca si respectiv Ungaria. In valoare de 1 250 000 de euro, acesta reprezinta un parteneriat de amploare la nivel national intre universitati si sistemul privat din domeniul agribusiness.

 

Despre initiatorii proiectului

 

Compania Agricover, aplicantul principal din cadrul proiectului, este singurul furnizor de solutii complete pentru agricultura din Romania, un integrator in circuitul serviciilor si produselor oferite producatorilor agricoli si industriei procesatoare, detinand pozitia de lider pe piata de agribusiness.

 

Viziunea companiei este aceea de a contribui la dezvoltarea business-ului agricol din tara noastra, impartasind cele mai bune practici de lucru si cunostinte tinerilor aflati la inceput de drum si sustinandu-i sa isi construiasca o cariera solida in agribusiness. 

 

Organizatia este implicata activ in a avea un impact pozitiv si pe termen lung la nivelul tuturor factorilor implicati in agribusiness din tara noastra. Avand peste 600 de angajati profesionisti, Grupul Agricover si-a dezvoltat afacerile construind un model de business ca INTEGRATOR menit sa ofere partenerilor sai solutii complete prin intermediul celor 11 divizii si companii: Agricover Distributie inputuri, Agricover Cereale, Agricover Samanta - Programe speciale, Agricover Silozuri, Agricover Logistica, Agricover Credit IFN, Agricover VET, Agricover Energie, Agricover Bulgaria, AgroAdvice si Agricover Food.

 

Grindsted Agricultural Academy este una din cele mai bine cotate institutii de invatamant agricol din Danemarca si Europa. Anual ofera pentru 110 studenti straini posibilitatea de a invata in sistemul de educatie agricol danez. Majoritatea studentilor sunt din Ucraina si Romania si au un “Contract de Educatie” cu o ferma de training din Danemarca.

 

Cereal Research Non Profit Company este cel mai mare institut de cercetare agricola din Ungaria, implicat in cercetarea soiurilor si hibrizilor de cereale, porumb si culturi industriale. Cereal Research Non-profit Company are in portofoliu peste 160 de soiuri si hibrizi din 25 de specii inregistrate in Ungaria. Este fondat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Ungaria si are un venit anual de aprox. 2 miliarde forinzi si peste 300 de angajati.

 

Pentru informatii suplimentare, va rugam sa accesati www.agrocariera.ro

Contact presa Dana Voicu, PR Specialist: presa@agrocariera.ro, 0726.55.55.64

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tradeads-interactive-srl/400-de-studenti-ai-facultatilor-de-agricultura-din-tara-sunt-pregatiti-pentru-a-deveni-agricultori-moderni1