FONDUL SOCIAL EUROPEAN

Constanta - 26 mai 2011

Comunicat tip General in Afaceri

Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013
Axa prioritară 2 „Corelarea invataturii pe tot parcursul vietii cu piata muncii”
Domeniul major de intervenţie 2.1 „Tranzitia de la scoala la viata activa”
Titlul proiectului: AgroCariera
Contract numărul: POSDRU/90/2.1/S/61675

AgroCariera, cel mai amplu proiect

dedicat carierei în sectorul agricol

 

 26 mai, Constanta - Grupul Agricover anunţă lansarea proiectului AgroCariera, cea mai amplă iniţiativă desfăşurată la nivel naţional, dedicată construirii unei cariere în sectorul agricol.

Desfăşurat sub sloganul “Startul tău pentru o carieră în agricultură”, proiectul AgroCariera este cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 – „Investeşte în oameni!” şi este derulat în parteneriat cu patru universităţi, 10 ferme agricole din România şi două instituţii reputate în domeniul agricol din Danemarca şi respectiv Ungaria. În valoare de 1 250 000 de euro, acesta reprezintă totodată primul parteneriat de amploare la nivel naţional între universităţi şi sistemul privat din domeniul agribusiness.

Proiectul se adresează studenţilor din anii terminali de studiu ai facultăţilor de agricultură din România şi îşi propune să îi sprijine pe aceştia în pregătirea pentru trecerea armonioasă de la mediul de studiu în cel privat, de lucru, precum şi în angajarea efectivă în domeniu, în vederea construirii unei cariere solide în această industrie aflată în plină dezvoltare în ţara noastră.

Prima etapă din cadrul acestui proiect se desfăşoară în perioada mai – iunie 2011, când vor fi selectaţi 400 de studenţi din anii 2 şi 3 de studiu din cadrul următoarelor facultăţi: Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Bucureşti, Universitatea Craiova – Facultatea de Agricultură, Universitatea Ovidius din Constanţa – Facultatea de Agricultură, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj.

Cu ocazia lansării la Constanţa a proiectului, studenţii din anii 2 şi 3 de studiu ai Universitatii Ovidius din Constanţa – Facultatea de Agricultură au fost informaţi în legătură cu obiectivele proiectului şi beneficiile participării asupra carierei lor viitoare. Cu aceeaşi ocazie a fost lansată campania de înscriere a acestora în cadrul proiectului.

Studenţii implicaţi în proiect vor efectua stagii de practică de câte 2 săptămâni în 10 ferme agricole partenere. Fermele la care studenţii vor avea acces sunt ferme vegetale cu experienţă internaţională şi care beneficiază de dotări tehnice moderne.

“Prin calitatea şi diversitatea activităţilor practice oferite studenţilor, proiectul AgroCariera are în vedere schimbarea modului de abordare a stagiilor de pregătire practică, pe lângă îmbunătăţirea programei şcolare, în vederea adecvării acesteia la cerinţele reale ale mediului de afaceri din sectorul agricol.”, arată Robert Arsene, Director General Agricover.

Carmen Sasu, managerul proiectului, apreciază că “fiecare iniţiativă ce face parte din programul AgroCariera este un proiect complex în sine, cu un caracter de premieră pentru domeniul agribusiness din România. Acesta are un impact profund şi pe termen lung asupra nivelului educaţiei de care beneficiază studenţii din acest domeniu precum şi asupra oportunităţilor de carieră care li se oferă acestora. Ne-am propus ca, dincolo de însuşirea unor cunoştinţe teoretice şi practice extrem de aplicate, să îi susţinem efectiv în demersul lor de angajare într-o organizaţie care activează în industria agricolă”.

Din cei 400 de studenţi care vor beneficia de acest proiect, 30 vor fi selectaţi pentru a efectua două vizite de studiu de câte 5 zile la cei doi parteneri transnaţionali: Grindsted Agricultural Academy (Danemarca), una dintre cele mai bine cotate instituţii de învăţământ agricol din Europa şi respectiv Cereal Research Non Profit Company, cel mai mare institut de cercetare agricolă din Ungaria, implicat în cercetarea soiurilor şi hibrizilor de cereale, porumb şi culturi industriale.

Fermele vor aloca, din fonduri proprii, resursele necesare desfăşurării stagiilor de pregătire practică pentru studenţi: seminţe, pesticide, insecticide, îngrăşăminte, maşini şi utilaje agricole

“Studenţii vor avea la finalul proiectului AgroCariera un bagaj de experienţă absolut necesar pentru trecerea de la şcoală la viaţa activă. Proiectul îşi propune să conducă la creşterea ocupabilităţii tinerilor absolvenţi prin îmbunătăţirea abilităţilor şi deprinderilor necesare angajării, corelate cu necesităţile şi cerinţele de pe piaţa muncii”, declară Robert Arsene. “Domeniul agribusiness are un potenţial foarte mare de dezvoltare în România, atât la nivelul oportunităţilor oferite mediului de afaceri, cât şi al forţei de muncă. Putem beneficia de acest potenţial doar dacă jucătorii existenţi la momentul actual în această industrie, de la instituţii până la manageri, antreprenori şi tineri aflaţi la început de drum vor împărtăşi aceleaşi standarde de calitate, atât din punctul de vedere al tehnologiilor, cât şi al proceselor”, adaugă Robert Arsene.

Pentru a oferi beneficii pe termen lung studenţilor şi domeniului agricol din România, proiectul AgroCariera îşi propune să încurajeze creşterea numărului de parteneriate între universităţi şi ferme private, pentru facilitarea inserţiei tinerilor pe piaţa muncii şi pentru creşterea capitalului uman şi dezvoltarea competitivităţii, prin corelarea educaţiei şi învăţării cu piaţa muncii.

 

Despre iniţiatorii proiectului

Compania Agricover, aplicatul principal din cadrul proiectului, este singurul furnizor de soluţii complete pentru agricultură din România, un integrator în circuitul serviciilor şi produselor oferite producătorilor agricoli şi industriei procesatoare, deţinând poziţia de lider pe piaţa de agribusiness.

Viziunea companiei este aceea de contribui la dezvoltarea business-ului agricol din ţara noastră, împărtăşind cele mai bune practici de lucru şi cunoştinţe tinerilor aflaţi la început de drum şi susţinându-i să îşi construiască o carieră solidă în agribusiness. 

Organizaţia este implicată activ în a avea un impact pozitiv şi pe termen lung la nivelul tuturor factorilor implicaţi în agribusiness din ţara noastră. Având peste 600 de angajaţi profesionişti, Grupul Agricover şi-a dezvoltat afacerile construind un modelul de business ca INTEGRATOR menit să ofere partenerilor săi soluţii complete prin intermediul celor 11 divizii şi companii: Agricover Distribuţie inputuri, Agricover Cereale, Agricover Sămânţă - Programe speciale, Agricover Silozuri, Agricover Logistică, Agricover Credit IFN, Agricover VET, Agricover Energie, Agricover Bulgaria, AgroAdvice şi Agricover Food.

Grindsted Agricultural Academy este una din cele mai bine cotate instuţii de învăţământ agricol din Danemarca şi Europa. Anual oferă pentru 110 studenţi străini posibilitatea de a învăţa în sistemul de educaţie agricol danez. Majoritatea studenţilor sunt din Ucraina şi România şi au un “Contract de Educaţie” cu o fermă de training din Danemarca.

Cereal Research Non Profit Company este cel mai mare institut de cercetare agricolă din Ungaria, implicat în cercetarea soiurilor şi hibrizilor de cereale, porumb şi culturi industriale. Cereal Research Non-profit Company are în portofoliu peste 160 de soiuri şi hibrizi din 25 de specii înregistrate în Ungaria. Este fondat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din Ungaria şi are un venit anual de aprox. 2 miliarde forinzi şi peste 300 de angajaţi.

Pentru informaţii suplimentare, vă rugăm să accesaţi www.agrocariera.ro

Contact presă Dana Voicu, PR Specialist: presa@agrocariera.ro.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/tradeads-interactive-srl/fondul-social-european4