Trezorerie

Definitie Trezorerie

Totalitatea mijloacelor financiare de care dispune o intreprindere pentru a face fata platilor:- disponibilitati in conturilie bancare- numerar in casierie- cecuri de incasat- efecte comercialle de primit neajunse la scadenta- titluri de plasament etc.In cazul insuficientei acestor mijloace financiare exista posibilitatea obtinerii imediate a unui credit sub forma:- credit bancar pe tzermen scurt- acceptarea unui efect comercial (credit comercial)- scontarea unei cambii neajunse la scadenta etc.Din punct de vedere financiar, trezoreria reprezinta diferenta intre disponibilitatile (sau lichiditatile) si exigibilitatile (datoriile) imediate. In acest sens, se poate vorbi despre o trezorerie pozitiva (sau un excedent de lichiditati fata de exigibilitatile imediate), sau o trezorie negativa (situatia inversa). Acest echilibru intre lichiditatile si exigibilitatile imediate, care degaja marimea si sensul (+/-) trezoreriei firmei, depinde de:- suma lichiditatilor la inceputul perioadei de referinta- fluxul de incasari si plati aferent perioadei- alte variabile cum sunt structura si dimensiunile activitatii intreprinderii etc.Gestiunea trezoreriei regrupeaza ansamblul deciziilor, regulilor si procedurilor care asigura, la costul cel mai redus, mentinerea echilibrului financiar instantaneu al intreprinderii. In fond, gestiunea trezoreriei presupune stabilirea unui optim intre costurile mijloacelor de finantare si veniturile obtinute din plasamentele de trezorerie.In plus, o gestiune eficienta a trezoreriei presupune ca intreprinderea sa dispuna la momentul voit de disponibilitati suficiente pentru a face fata exigibilitatilor imediate. pentru aceasta, trebuie prevazute marimea si data exigibilitatilor si a disponibilitatilor instantanee, rezultand din functionarea intreprinderii. Este deci nevoie de o gestiune previzionala a trezoreriei firmei.Rolul previziunilor de trezorerie este de a contribui la securitatea financiara si la rentabilitatea intreprinderii, printr-o reducere a cheltuielilor de natura financiara.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Trezorerie? Propune definitie

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Trezorerie.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Trezorerie. Definitiile termenilor despre Trezorerie cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Trezorerie, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Trezorerie.