Declaratie Anthony Lake – Director Executiv UNICEF privind SAPTAMANA ALAPTARII 2012

BUCURESTI - 7 august 2012

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Sanatate, Social

Acum cand lumea celebreaza a 20 – a aniversare a Saptamanii Mondiale a Alaptarii, 1-7 august 2012, UNICEF sprijina cu mandrie Alianta Mondiala pentru Actiune in Alaptare (World Alliance Breastfeeding Action - WABA) si se alatura Organizatiei Mondiale a Sanatatii si Organizatiilor Neguvernamentale partenere in evidentierea rolului esential in supravietuirea, cresterea si dezvoltarea copilului.

In ciuda dovezilor riguroase referitoare la importanta alaptarii exclusive si a eforturilor sustinute de a o incuraja, progresele sunt partiale. Ratele globale de alaptare exclusiva pentru sugarii sub sase luni au continuat sa creasca de la 32% in 1995 la 39% in 2010. In primele zece tari unde doua treimi dintre copii nu sunt alaptati exclusiv, ratele s-au imbunatatit foarte putin.

Exista si vesti bune. Datele din 90 de tari arata ca in peste jumatate dintre ele alaptarea creste, in ciuda faptului ca multe tari se confrunta cu provocari si urgente de dezvoltare semnificative. Acest succes se datoreaza unei combinatii intre o puternica implicare guvernamentala, programe complexe, angajamentul coumunitatii si parteneriate largi.

Pentru a construi pe acest succes si a obtine rezultate pentru copii, mai ales pentru cei la care se ajunge cel mai greu, trebuie sa ne monitorizam mai bine progresele. Aceasta se reflecta in tema din acest an a Saptamanii Mondiale a Alaptarii: intelegand trecutul, planificam pentru viitor. De curand UNICEF a evaluat scopul si dimensiunile programelor atat pentru programele de alaptare cat si cele pentru alimentatia complementara in 65 de tari. Absenta unui sistem eficent de monitorizare a insemnat ca cele mai multe dintre tari nu au putut raporta dimensiunile si acoperirea programelor lor referitoare la programele de Alimentatie a Sugarului si Copilului Mic. Pentru a merge inainte trebuie sa identificam mai bine barierele in calea raspandirii alaptarii, sa indepartam aceste obstacole si sa ne urmarim progresele, mai ales in comunitatile cele mai dezvantajate.

Saptamana Mondiala a Alaptarii este o ocazie de reinnoire a atentiei acordate rolului critic al alaptarii ca mijloc de reducere a mortalitatii infantile si bolilor copilariei. In timp ce facem acest lucru, sa ne reamintim constatarile publicate in seria Lancet in 2008: ca un copil nealaptat este de 14 ori mai expus riscului de a muri in primele 6 luni de viata in comparatie cu un copil alaptat. Si trebuie sa mai luam in considerare faptul ca alaptarea in primii doi ani de viata poate preveni fenomenul de retard de crestere (Copiii cu retard de crestere sunt cu cativa centimetri mai scunzi, sunt mai predispusi la boli, de cinci ori mai expusi riscului de a muri de diaree si nu vor fi niciodata capabili sa isi atinga intregul potential cognitiv sau de achizitie).

In luna iunie a acestui an, guverne si parteneri din peste 80 de tari s-au intalnit la Washington, DC pentru “Chemarea la actiune pentru supravietuirea copiilor: o promisiune reinnoita” pentru reafirmarea angajamentului lor de a eradica in randul copiilor decesele ce pot fi impedicate. Alaptarea, si mai ales alaptarea exclusiva a sugarilor in primele sase luni de viata, au un rol critic in prevenirea bolii si decesului din cauza diareei si pneumoniei – doua dintre cele mai comune cauze de deces si boala ale copiilor. In timp ce ne reinnoim angajamentele fata de supravietuirea copilului, accelerarea si extinderea programelor de imbunatatire a practicilor de alaptare trebuie sa devina prioritati pentru guverne si partenerii de dezvoltare.

UNICEF se alatura Aliantei Mondiale pentru Actiune in Alaptare in a indemna toti partenerii din domeniul supravietuirii si nutritiei copilului sa isi mareasca eforturile de protejare si promovare a practicilor de alaptare.

Impreuna putem ajunge la mamele de pretutindeni si le putem ajuta sa le dea copiilor lor startul in viata pe care il merita si viitorul pe care il viseaza.

 Pentru informatii suplimentare:

Raluca Manta, Asistent Comunicare, UNICEF Romania, tel. 021.201.78.55, e-mail: rmanta@unicef.org.

Mihaela Sandu, Consultant PR, Fanfara PR, tel. 0723 433 816, e-mail:mihaela.sandu@fanfarapr.ro

 

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor, din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF susţine drepturile copiilor prin programe de sănătate şi nutriţie, educaţie de calitate, precum şi prin protecţia copiilor împotriva violenţei, neglijenţei şi HIV/SIDA. UNICEF este susţinut financiar integral prin contribuţiile voluntare ale persoanelor fizice, corporaţiilor, fundaţiilor şi ale guvernelor.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/unicef/declaratie-anthony-lake-director-executiv-unicef-privind-saptamana-alaptarii-2012