Orasele ofera tot mai putine sanse pentru copiii vulnerabili

BUCURESTI - 28 februarie 2012

Comunicat tip General in Social

In mediul urban, intalnim unele dintre cele mai mari disparitati

 Orasele ofera tot mai putine sanse pentru copiii vulnerabili

NEW YORK, 28 februarie 2012 – Urbanizarea lasa sute de milioane de copii din orase fara acces la servicii vitale, avertizeaza UNICEF in raportul Starea copiilor lumii 2012: copiii din mediul urban .

Cresterea gradului de urbanizare este inevitabila. Potrivit raportului, in cativa ani, majoritatea copiilor vor creste mai degraba la oras decat la sat. Copiilor nascuti in mediul urban li se datoreaza deja 60% din cresterea populatiei urbane.

„Cand ne gandim la saracie, imaginea care ne vine de obicei in minte este aceea a unui copil de la sat,” a afirmat Directorul Executiv al UNICEF, Anthony Lake. „Dar, astazi, un numar tot mai mare de copii ce traiesc in mahalale si cartiere saracacioase sunt printre cei mai defavorizati si mai vulnerabili din lume, fiind privati de servicii de baza si fiindu-le negat dreptul la prosperitate.”

„Prin excluderea lor, acesti copii din mahalale nu au sansa de a se dezvolta la potentialul lor maxim, pe de-o parte, iar, pe de alta, societatile sunt private de beneficiile economice ce vin odata cu o populatie urbana educata si sanatoasa,” a adaugat Lake.

Orasele ofera multor copii avantajul unor scoli urbane, al clinicilor si al locurilor de joaca. Si totusi, in intreaga lume, aceleasi orase gazduiesc unele dintre cele mai adanci disparitati in ceea ce priveste sanatatea, educatia si oportunitatile la care au acces copiii.

In multe regiuni, infrastructura si serviciile nu tin pasul cu cresterea urbana, iar nevoile de baza ale copiilor nu sunt acoperite. Familiile ce traiesc in saracie platesc adesea mai scump pentru servicii de proasta calitate. Apa, de exemplu, poate costa de 50 de ori mai mult in cartierele sarace unde locuitorii trebuie sa o cumpere de la comercianti privati decat in cartierele mai instarite unde gospodariile sunt conectate direct la reteaua de apa.

Lipsurile cu care se confrunta copiii din comunitatile urbane sarace sunt adesea mascate de datele statistice generale care iau in considerare populatia urbana per ansamblu – bogati si saraci. Cand astfel de cifre medii sunt folosite la elaborarea politicilor urbane si la alocarea resurselor, nevoile celor mai saraci pot fi trecute cu vederea.

Orase demne pentru copii

Este extrem de important sa se puna accent pe echitate, acordandu-se prioritate celor mai defavorizati copii, indiferent de locul in care traiesc.

UNICEF indeamna guvernele sa puna copiii in centrul planificarii urbane, dar si sa extinda si sa imbunatateasca serviciile acordate tuturor. Pentru inceput, e nevoie de date exacte mai bine tintite pentru a ajuta la identificarea disparitatilor din randul copiilor de la oras si a modalitatilor prin care acestea pot fi reduse. Volumul insuficient al datelor de acest gen dovedeste faptul ca aceste probleme sunt neglijate.

In timp ce administratiile de la toate nivelurile ar putea face mai mult, una din cheile succesului consta in actiunea comunitara.

Raportul indeamna la o mai buna recunoastere a eforturilor comunitare menite sa elimine saracia urbana si da exemple de parteneriate concrete cu populatia urbana saraca, inclusiv cu copiii si adolescentii.

Aceste parteneriate au rezultate tangibile, cum ar fi imbunatatirea infrastructurii publice in Rio de Janeiro si Sao Paulo, Brazilia, un nivel mai ridicat de educatie in Cotacachi, Ecuador, si o mai buna pregatire in caz de dezastru in Manila, Filipine. In Nairobi, Kenya, adolescentii si-au plasat pe harta mahalaua cu scopul de a oferi informatii urbanistilor.

 Oportunidades, o initiativa demarata in Mexic ce a deschis drumul transferurilor in bani care au crescut posibilitatea familiilor celor mai sarace sa isi trimita copiii la scoala si sa plateasca pentru asistenta medicala, a luat amploare atat in mediul rural, cat si in cel urban si a oferit o experienta valoroasa tarilor ce au urmat exemplul Mexicului.

La nivel mondial, UNICEF si Programul Natiunilor Unite pentru Asezari Umane (UN-Habitat) lucreaza impreuna de 15 ani in cadrul Initiativei „Orase Prietene ale Copilului”, formand parteneriate menite sa situeze copiii in centrul agendei urbane, sa ofere servicii si sa creeze spatii protejate astfel incat toti copiii sa se bucure de o copilarie mai sigura si mai sanatoasa, asa cum merita.

„Urbanizarea reprezinta o realitate si trebuie sa investim mai mult in orase, acordand atentie sporita furnizarii de servicii copiilor cu cele mai mari nevoi,” a afirmat Lake.

Despre UNICEFUNICEF activeaza in peste 190 de tari si teritorii pentru a ajuta copiii sa supravietuiasca si sa se dezvolte, incepand cu perioada copilariei timpurii si pana la adolescenta. Cel mai mare furnizor de vaccinuri din lume pentru tarile in curs de dezvoltare, UNICEF sustine prin programele sale sanatatea si nutritia copiilor, accesul la apa potabila si salubritate, o educatie primara de calitate pentru toti copiii, fete sau baieti, si protejarea copiilor impotriva violentei, a exploatarii si a SIDA. UNICEF este integral finantat de contributiile voluntare ale persoanelor fizice, companiilor, fundatiilor si guvernelor. Pentru informatii suplimentare despre UNICEF si activitatea sa, vizitati pagina: www.unicef.org.

 

Despre UN-HabitatProgramul Natiunilor Unite pentru Asezari Umane, UN-Habitat, este agentia Natiunilor Unite ce se ocupa de asezarile umane. Programul a fost mandatat de Adunarea Generala a ONU sa promoveze orase durabile din punct de vedere social si ecologic cu scopul de a asigura locuinte decente tuturor. Pentru informatii suplimentare despre Habitat si activitatea sa, vizitati: http://www.unhabitat.org/

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati urmatoarele persoane:

Sarah Crowe, Consultant Principal Mass-Media, UNICEF New York, Mobil: +1 646 209 1590, scrowe@unicef.org

Maurizio Giuliano, Sef Comunicare, UNICEF Mexic, Mobil: 52 155 385 82559, mgiuliano@unicef.org

Peter Smerdon, UNICEF New York, Mobil: +1 917 213 5188, psmerdon@unicef.org

Codruta Hedesiu, UNICEF Romania, tel.: 021.201.78.64, chedesiu@unicef.org

 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/unicef/orasele-ofera-tot-mai-putine-sanse-pentru-copiii-vulnerabili