COMUNICAT DE PRESA

BUCURESTI - 15 aprilie 2005

Comunicat tip General in Constructii




UNPR propune reducerea cotelor TVA pentru locuinţele sociale


Preşedintele UNPR, Marian Petre Miluţ a participat ieri la lucrările Forumului Constructorilor organizat la Bruxelles de Uniunea Europeană a Artizanilor şi Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (UEAPME) şi Confederaţia Europeană a Contructorilor (EBC). La lucrările Forumului au participat reprezentanţi ai patronatelor membre EBC din Germania, Cehia, Olanda, Luxemburg, Danemarca, Italia şi Belgia.

COMUNICAT DE PRESA


Cu această ocazie preşedintele Marian Petre Miluţ a subliniat importanţa promovării IMM-urilor din domeniul construcţiilor prin implicarea lor în activităţi de subcontractare. Potrivit preşedintelui UNPR proiectele importante de infrastructură sunt atribuite marilor companii prin licitaţii netransparente limitând astfel accesul IMM-urilor la fondurile destinate subcontractării.
În acelaşi context, UNPR şi-a exprimat dorinţa de a susţine campania de reducere a TVA pentru construcţiile sociale promovată de membrii EBC şi sustinuţă de Comisia Europeană şi Parlamentul European. Potrivit propunerilor EBC, reducerea TVA pentru construcţiile sociale este esenţială în dezvoltarea economiei europene şi va evita astfel concediarea a peste 50.000 de angajaţi din domeniul construcţiilor. UNPR s-a angajat să propună Guvernului României adoptarea acestei măsuri înainte de aderarea la Uniunea Europeană.
O altă propunere a UNPR a fost modificarea Codului Muncii în sensul flexibilizării programului de lucru. În conformitate cu Directiva 88 a CE în domeniul construcţiilor, timpul de lucru pe perioada verii poate fi mai mare decât timpul de referinţă de 48 de ore. Propunerile UNPR vor fi susţinute de EBC şi UEAPME.
În cadrul forumului s-a discutat şi despre utilizarea sistemului de licitaţii electronice şi dezavantajele aplicării acestuia pentru IMM-urile din construcţii precum şi despre oportunităţile create de dezvoltarea parteneriatului public-privat.
În a doua parte a zilei delegaţia UNPR s-a întâlnit cu Kristian Hedberg, membru al Cabinetului condus de Raportorul Comisiei Europene pentru România, Olli Rehn. Discuţiile au vizat stadiul adoptării normelor europene de către instituţiile din România şi activitatea Consiliului Concurenţei. Cu această ocazie Marian Petre Miluţ a subliniat interesul UNPR pentru dezvoltarea dialogului social în România menţionând că în prezent societatea civilă nu are un cuvânt suficient de puternic în faţa Guvernului.
Dl. Hedberg şi-a exprimat dorinţa ca la urmatoarea vizită a Raportorului European în România, care va avea loc înaintea publicării Raportului de Ţară, să se întâlnească cu reprezentanţii UNPR.






Departamentul de Comunicare şi Imagine



Despre Uniunea Nationala a Patronatului Roman

DESPRE UNPR

UNPR este o organizaţie reprezentativă la nivel naţional. Este constituită din 10 patronate regionale cu patrimoniu propriu şi personalitate juridică. Din U.N.P.R. mai fac parte şi asociaţii profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri şi subramuri ale economiei naţionale.
Pe plan internaţional, UNPReste membru partener a Confederatiei Constructorilor din Europa (European Builders Confederation) şi membră a Uniunii Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din cadrul Partidului Popular European (SME Union of EPP), una dintre cele mai importante organizaţii ale IMM-urilor din Uniunea Europeană. De asemenea, UNPR este reprezentată de un delegat permanent la Bruxelles, care păstrează legătura cu toate patronatele din ţările membre ale Uniunii Europene.

Andrei Chirica,
asistent de relatii publice UNPR
andreic@romerica.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/uniunea-nationala-a-patronatului-roman/comunicat-de-presa236