COMUNICAT DE PRESA

BUCURESTI - 18 aprilie 2005

Comunicat tip General in Afaceri

Intrarea României în Uniunea Europeană fără ca întreprinzătorii să cunoască regulile minimale impuse pe plan economic de autorităţile de la Bruxelles poate duce la falimentul multor societăţi după 2007.

COMUNICAT DE PRESA

Principalele cauze ale acestei stări de fapt sunt ineficienţa oficialilor români şi lipsa unei prezenţe patronale constante care să susţină punctul de vedere al oamenilor de afaceri.
În perioada 12-17 aprilie o delegaţie a Uniunii Naţionale a Patronatului Român s-a deplasat la Bruxelles pentru a discuta cu reprezentanţii Comisiei Europene şi ai patronatelor cu privire la stadiul pregătirii României pentru integrarea în Uniunea Europeană.
Delegaţia UNPR s-a întâlnit cu:

Marco Thyssen- Secretar general – Comitetul European Economic şi Social

Ana- Carla Pereira – Manager de programe- Direcţia Generală pentru Protecţie Socială, Ocuparea Forţei de Muncă şi Şanse Egale din cadrul Comisiei Europene (CE)

Philippe Jean – Şef Departament – Direcţia Generală pentru Întreprinderi şi Industrie din cadrul CE
Luigi Narbone - Policy Officer- Direcţia Generală de Relaţii Externe din cadrul CE

Patrick Voller- Secretar General - SME Union of EPP (Uniunea Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din cadrul Partidului Popular European)

Hans-Werner Müller- Secretar General- UEAPME (Uniunea Europeană a Artizanilor şi a Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii)

Kristian Hedberg – Membru al Cabinetului condus de Comisarul Olli Rehn

Roland Waeyart- Director UNIZO (Organizaţia Belgiană a Antreprenorilor Mici şi Mijlocii)

Thierry Stoll - Director General Adjunct- Direcţia Generală pentru Piaţa Internă şi Servicii din cadrul CE

Forumul Constructorilor organizat de European Builders Confederation şi UEAPME

În opinia UNPR, România se găseşte într-o situaţie alarmantă în ceea ce priveşte stadiul pregătirilor pentru aderarea la Uniunea Europeană. În acest moment există pericolul real ca fondurile alocate României să fie blocate în cazul în care ţara noastră nu îşi respectă angajamentele şi nu asigură un proces transparent al atribuirii contractelor din bani publici. De asemenea, România se confruntă cu întârzieri în armonizarea legislativă şi în adaptarea legislaţiei secundare la directivele europene. În ceea ce priveşte administraţia publică oficialii europeni acuză slaba pregătire a funcţionarilor în raport cu acquis-ul comunitar, lipsa de coordonare între ministere şi corupţia generalizată.
Demersul UNPR a vizat informarea reprezentanţilor Comisiei Europene cu privire la activitatea patronală din România precum şi despre măsurile economice adoptate de Guvern. De asemenea, UNPR a stabilit contactele necesare pentru asigurarea unei informări permanente a membrilor săi cu privire la evoluţiile economice şi legislative din cadrului UE.
Vizita la Bruxelles va fi urmată de replici ale patronatelor din UE în România pentru a stabili contacte economice cu UNPR.
UNPR atrage atenţia Guvernului asupra faptului că impactul negativ al aderării asupra firmelor din România nu poate fi diminuat decât printr-o comunicare permanentă cu organizaţiile patronale care au dovedit că pot obţine rezultate bune atât în România cât şi în spaţiul UE.
„România se află într-o cursă contra cronometru pentru integrarea în Uniunea Europeană în condiţii economice şi sociale cât mai bune iar rolul organizaţiilor patronale, în special al UNPR, este important şi necesar pentru actualul Guvern. Oficialii europeni cu care am avut posibilitatea să avem întrevederi au încurajat demersul nostru şi l-au considerat vital pentru actuala clasă politică. În acelaşi timp, nu mai putem tolera lipsa de profesionalism a oficialilor care ne reprezintă la Bruxelles şi care au transformat spaţiile diplomatice ale României în teatrul propriilor interese. De aceea, prezenţa patronatelor la Bruxelles se impune neîntârziat. UNPR va deschide prin forţe proprii un birou permanent la Bruxelles care să faciliteze accesul întreprinzătorilor la mediul de afaceri european“ a declarat Marian Petre Miluţ, preşedintele UNPR.

Departamentul de Comunicare şi Imagine

Despre Uniunea Nationala a Patronatului Roman

DESPRE UNPR

UNPR este o organizaţie reprezentativă la nivel naţional. Este constituită din 10 patronate regionale cu patrimoniu propriu şi personalitate juridică. Din U.N.P.R. mai fac parte şi asociaţii profesionale din diverse domenii de activitate, reprezentând ramuri şi subramuri ale economiei naţionale.
Pe plan internaţional, UNPReste membru partener a Confederatiei Constructorilor din Europa (European Builders Confederation) şi membră a Uniunii Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din cadrul Partidului Popular European (SME Union of EPP), una dintre cele mai importante organizaţii ale IMM-urilor din Uniunea Europeană. De asemenea, UNPR este reprezentată de un delegat permanent la Bruxelles, care păstrează legătura cu toate patronatele din ţările membre ale Uniunii Europene.

Andrei Chirica,
asistent de relatii publice UNPR
andrei@unpr.ro ; comunicare@unpr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/uniunea-nationala-a-patronatului-roman/comunicat-de-presa237