În România benzina nu se obţine din petrol!

BUCURESTI - 17 februarie 2011

Comunicat tip General in Auto, Afaceri

Petrolul, materia primă de bază care, la nivel mondial, este folosită pentru fabricarea carburanţilor, în România este folosit doar pentru fabricarea motorinei.
La această concluzie ajungem văzând noua creştere a preţului la motorină, fără ca preţul benzinei să fie afectat.
În plus, constatăm că odată cu creşterea preţului la motorină la PETROM, toţi ceilalţi distribuitori au crescut, la rândul lor, preţul la acest carburant.
Problema este cu atât mai gravă cu cât preţurile se aliniază la toţi distribuitorii de carburant, în mai puţin de 24 de ore, şi cu aceeaşi valoare.

Productia medie dintr-un baril de petrol

Productia medie dintr-un baril de petrol

În acest context, ne întrebăm:

Cum oare se stabileşte în România preţul de vânzare al motorinei?

Este oare secret modul de formare a preţului la carburant în România?

De ce este posibil ca în toate statele civilizate, începând cu Statele Unite şi până la frontiera României, să fie explicat pe înţelesul tuturor, nu doar de către guverne, ci şi de către producătorii de carburanţi, modul de formare a preţului la aceştia şi în România nu se poate?

Cum este posibil ca firme care nu au structuri de costuri identice să crească simultan preţurile la motorină cu valori similare?

De ce nu se poate da o explicaţie din partea statului sau a producătorilor de carburant cu privire la modul în care evoluţia diverşilor factori care intră în componenţa preţului carburanţilor influenţează acest preţ?

Produs

Galoane per baril

Litri per baril

Benzină

19,5

73,81

Combustibil lichid distilat(Include atât combustibilul pentru încălzire cât şi combustibilul diesel)

9,2

34,82

Combustibil tip kerosen pentru motoarele cu reacţie 

4,1

15,52

Combustibil lichid rezidual(Uleiuri grele utilizate drept combustibili în industrie, transportul maritim şi pentru producerea de curent electric)

2,3

8,70

Gaz petrolier lichefiat

1,9

7,19

Gaz de rafinărie

1,9

7,19

Cocs

1,8

6,81

Asfalt şi ulei bituminos pentru drumuri

1,3

4,92

Materii prime pentru petrochimie

1,2

4,54

Lubrifianţi

0,5

1,89

Kerosen

0,2

0,75

Altele

0,3

1,13

Total

44,2

167,27

Cifrele au la bază media producţiei rafinăriilor americane în anul 1995. Un baril conţine 42 de galoane de petrol brut. Volumul total al produselor rezultate este cu 2,2 galoane (8,29 l) mai mare decât al volumului iniţial de 42 de galoane (158,98 l) de petrol brut. Aceasta reprezintă „câştigul de procesare”.(1 galon = 3,785411784 litri)

Despre Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania

UNTRR - Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizaţie profesională şi patronală neguvernamentală, independentă, apolitică, fondată în 1990 pe principii democratice, care promovează şi apară interesele transportatorilor rutieri pe plan intern şi internaţional, înregistrând de la înfiinţare până în prezent peste 13.000 de membri - operatori care efectuează transporturi interne şi internaţionale de marfă şi persoane.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/uniunea-nationala-a-transportatorilor-rutieri-din-romania/in-romania-benzina-nu-se-obtine-din-petrol