INIŢIATIVĂ PRIVIND ÎNFIINŢAREA ASOCIAŢIEI UNIVERSITĂŢILOR DE MEDICINĂ ŞI FARMACIE DIN ROMÂNIA

Cluj-Napoca - 8 iulie 2008

Comunicat tip General in Educatie / Cultura

Cluj-Napoca, 8 iulie 2008

La sfârşitul săptămânii trecute, rectorii universităţilor de medicină şi farmacie din România s-au întâlnit la Cluj pentru a dezbate proiectul de înfiinţare a Asociaţiei Universităţilor de Medicină şi Farmacie din România - AUMF. Întâlnirea a avut loc la UMF. La ea au participat Prof. Dr. Constantin Ciuce - Rectorul UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Prof. Dr. Vasile Astărăstoae - Rectorul UMF 'Gr.T. Popa' Iaşi, Prof. Dr. Constantin Copotoiu - Rectorul UMF Târgu-Mureş, Prof. Dr. Ştefan Drăgulescu – Rectorul UMF „Victor Babeş” Timişoara, Prof. Dr. Florian Popa - Rectorul UMF „Carol Davila” Bucureşti şi Conf. Dr. Adrian Săftoiu – Rectorul UMF Craiova. La întâlnire a fost prezent şi Preşedintele UMF „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, Prof. Dr. Marius Bojiţă.

Rectorii au decis ca, în cursul lunii iulie, să supună aprobării Senatelor universităţilor propunerea de înfiinţare a asociaţiei şi proiectul de statut, urmând ca, după obţinerea acordului acestora, să se îndeplinească formalităţile juridice necesare.

Iniţiativa creării AUMF s-a născut din dorinţa de a crea un forum în care universităţile membre să dezbată problemele cu care se confruntă învăţământul medical şi să ia decizii comune, concretizate în soluţii constructive care vor fi prezentate Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Ministerului Sănătăţii Publice. „E nevoie de o mai mare responsabilitate în funcţionarea instituţiilor noastre, iar creşterea calităţii învăţământului medical nu se poate face decât prin cooperarea tuturor celor implicaţi.”, a spus rectorul Ciuce.

Printre obiectivele AUMF se numără:
- definirea rolului şcolilor medicale în relaţia cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Ministerul Economiei şi Finanţelor, precum şi cu organizaţiile implicate în ocrotirea sănătăţii şi autorităţile internaţionale relevante
- dezvoltarea de parteneriate între universităţile de medicină şi farmacie din România, ministerele de resort şi alte instituţii şi organizaţii naţionale, europene şi internaţionale
- asigurarea finanţării pentru dezvoltarea infrastructurii şi a dotării universităţilor, corespunzător cu misiunea lor privind calitatea în formarea resurselor umane din domeniul sănătăţii
- creşterea autonomiei financiare a universităţilor
- crearea unui cadru instituţional care să stimuleze colaborarea pe linie didactică, ştiinţifică şi de cercetare a universităţile membre, precum şi implicarea lor în comunitate
- promovarea unor iniţiative legislative privind înfiinţarea Centrelor Medicale Universitare şi a unor proiecte menite să-i motiveze pe absolvenţi pentru a rămâne să profeseze în România
- asigurarea unui statut corespunzător rolului social al profesiei de medic
- apărarea demnităţii profesioniştilor responsabili de ocrotirea sănătaţii din Romania.
„Conştienţi de multitudinea problemelor cu care se confruntă învăţământul medical şi profesia medicală, am decis, cu toţii, să ne unim eforturile pentru a contribui la vindecarea bolilor cronice ale sistemului. AUMF este o iniţiativă unică în România. Dacă ea va prinde viaţă, suntem siguri că autorităţile se vor bucura să ne aibă ca parteneri în căutarea soluţiilor, renunţând să ne vadă doar ca parte a problemei.”, a încheiat rectorul universităţii de medicina si farmacie clujene.

Despre universitatea de medicina si farmacie

Universitatea de Medicina Si Farmacie 'Iuliu Hatieganu'
Departamentul de Relatii Publice si Mass-Media
Universitatea de Medicina si Farmacie 'Iuliu Hatieganu'