BUCURESTI - 19 ianuarie 2010

Comunicat tip General in Social

Joi, 21 Ianuarie 2010, Universitatea din Bucureşti, GEA (Asociația Grupul de Economie Aplicată), Universitatea 'Babeş-Bolyai”, Cluj-Napoca, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, Fundația Agenția de Dezvoltare 'Împreună' şi Blocul Național Sindical lansează proiectul EGALITATE LA ANGAJARE ŞI LA LOCUL DE MUNCĂ. Campanie de informare şi conştientizare în vederea schimbării atitudinii sociale şi stereotipurilor la angajare şi la locul de muncă.
Evenimentul va fi marcat printr-o conferinţă de presă ce va avea loc la Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, Universitatea din Bucureşti (str. Schitu Măgureanu nr. 9, Sector 5), în Sala de Consiliu, începând cu ora 12.00.

În cadrul acestui eveniment de presă se vor face cunoscute în premieră strategiile prin care se vizează combaterea discriminării faţă de principalele grupuri vulnerabile: minorităţi etnice, femei, persoane peste 40 de ani, persoane cu dizabilităţi sau boli.

Proiectul va fi prezentat de:
Prof.univ.dr. Marian Preda – Managerul proiectului, Decan al Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București

Invitaţi:
Prof. univ. dr. Ioan Pânzaru – Rector al Universității din București
Silviu Bian- Secretar de Stat, Preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă
Cristina Iova - Director al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial “Dezvoltarea Resurselor Umane”, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale
Maria Muga – Inspector General de Stat Adjunct, Inspecţia Muncii
Prof. univ. dr. Emil Barna – Prorector al Universității din București

La Conferință vor fi prezenţi și reprezentanții instituțiilor partenere:
Conf. univ. dr. Liviu Voinea – Director executiv, Asociația Grupul de Economie Aplicată
Prof. univ. dr. Dan Chiribucă – Decan, Facultatea de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea “Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca
Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță – Decan, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”
Gelu Duminică - Director executiv, Agenția de Dezvoltare Comunitară “Împreună”
Daniela Badea – Blocul Național Sindical

Egalitatea de şanse reprezintă un principiu fundamental al funcționării societăților democratice. Prin acest proiect, partenerii implicați îşi propun creşterea nivelului de informare şi conştientizare a fenomenului de discriminare pe piaţa muncii din România, atât în rândul angajatorilor, cât şi în rândul angajaţilor, în vederea schimbării atitudinilor sociale şi stereotipurilor la angajare şi la locul de muncă. Pe termen lung, proiectul urmăreşte să îmbunătăţească nivelul de înţelegere a cauzelor şi efectelor discriminării pe piaţa muncii, să promoveze cooperarea între actorii societăţii civile (angajatori, sindicate, ONG-uri, sistemul de educaţie şi reprezentanţi ai grupurilor vulnerabile) prin crearea unui parteneriat stabil şi funcţional şi să „educe” angajatorii, angajaţii şi potenţialii angajaţi în sensul schimbării atitudinilor sociale pe piaţa muncii.

Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc:

Înfiinţarea unei Platforme de Incluziune Socială, ca organizaţie inovatoare, proactivă, cu rol de centru de cercetare şi monitorizare, implicare socială şi cooperare la nivelul societăţii civile, în domeniul incluziunii sociale şi egalităţii de şanse.

Elaborarea de studii pentru analizarea situaţiei actuale în domeniul discriminării şi egalităţii de şanse pe piaţa muncii din România şi de evaluare a diferitelor măsuri pentru îmbunătăţirea cadrului de intervenţie, public sau din partea societăţii civile.

Organizarea şi derularea unei campanii de informare şi conştientizare în vederea schimbării atitudinilor sociale şi stereotipurilor la angajare şi la locul de muncă, la nivel naţional; campania va avea drept țintă angajatorii şi angajaţii / potenţiali angajaţi.

Organizarea de cursuri de instruire specifică, pentru trei categorii de beneficiari: angajatori, angajaţi/viitori angajaţi şi personal specializat în domeniul serviciilor sociale, din cadrul organizaţiilor publice sau private, precum şi voluntarilor. În urma cursurilor, peste 300 persoane vor beneficia de instruire.

Despre Universitatea din Bucuresti

Pentru informatii legate de actiunile Universitatii din Bucuresti, accesati: www.unibuc.ro, http://topub.unibuc.ro/, http://startub.unibuc.ro/
Anca Goga
Biroul de Relatii Publice al Universitatii din Bucuresti