Conferinta Nationala cu tema «Drepturile Omului in context HIV/SIDA»

BUCURESTI - 10 iunie 2009

Comunicat tip General in Sanatate

Federatia UNOPA organizeaza Conferinta Nationala cu tema « Drepturile Omului in context HIV/SIDA», la Sala de Conferinte “ Aurel Vlaicu” a Hotelului Rin Otopeni, in data de 12 iunie 2009. Conferinta este o activitate a proiectului “From vulnerability to empowerment – advocacy pentru reducerea stigmatizarii si discriminarii PLWHA” derulat de UNOPA si finantat de Fondul Global de Lupta Impotriva HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei prin Fundatia Romanian Angel Appeal.

Evenimentul incepe la ora 10.00 cu prezentari in plen ale invitatilor speciali, iar in pauza de cafea de la ora 11.30, invitatii si persoanele seropozitive din sala vor raspunde intrebarilor din partea presei.

Vor lua cuvantul in deschidere:
- Dl. Dr. Geza Molnar – Consilier in cadrul Ministerului Sanatatii, cu prezentarea „Evolutia accesului la servicii medicale adresate persoanelor seropozitive in contextul Romaniei de astazi”.
- Dna Dr. Mariana Mardarescu – INBI „Prof.Dr.Matei Bals”, cu prezentarea „Noutati in terapia infectiei HIV – perspective de viitor”
- Paulian Sima – Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap, cu prezentarea „Politici si programe derulate de ANPH in spriinul persoanelor seropozitive”
- Irina Gidea – Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, cu prezentarea “Oportunitati oferite de ANOFM pentru integrarea profesionala a persoanelor seropozitive”
- Istvan Haller – Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, cu prezentarea “Programele de informare si combatere a discriminarii derulate de CNCD”
- Eduard Petrescu – UNAIDS, cu prezentarea Programe si politici nationale si internationale in lupta impotriva HIV/SIDA
- Silvia Asandi – Fundatia Romanian Angel Appeal, cu prezentarea Programul Fondului Global Runda a 6-a in Romania si sustenabilitatea programelor finantate de Fondul Global.

Problematica infectiei cu HIV ocupa un loc important in cadrul preocuparilor sociale inca din anii ’90, in 2009 ea se gaseste in continuare in lista de prioritati a servicilor sociale si medicale. Dupa 9 ani de acompaniere a persoanelor seropozitive din Romania in demersul depasirii problemelor cu care s-au confruntat in decursul anilor, UNOPA reevalueaza nevoile si situatia acestora atat din punct de vedere al tratamentului si serviciilor medicale cat si din punctul de vedere al serviciilor sociale de care beneficiaza. Programele noi derulate incearca sa raspunda nevoilor a aproximativ 10000 de persoane seropozitive care trebuie sa aiba drepturi si sanse egale cu ceilalti membri ai comunitatii.
Conferinta Nationala cu tema «Drepturile Omului in context HIV/SIDA» isi propune sa aduca impreuna reprezentati ai institutiilor cu responsabilitati in domeniul HIV/SIDA (Ministerul Sanatatii, ANPH, ANOFM, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, etc), ai organizatiilor internetionale (UNAIDS), ai ONG-urilor active in lupta impotriva HIV/SIDA din toata tara, persoane seropozitive) pentru a analiza problematica nou aparuta si situatia actuala a persoanelor seropozitive, precum si modul cum raspund serviciile medico-sociale acestor nevoi.

Care este situatia actuala a persoanelor seropozitive in Romania? Cum priveste societatea problematica persoanelor seropozitive? Cum sprijina autoritatile acesta categorie de persoane in lupta cu boala? Ce se poate face pentru cresterea calitatii vietii acestor persoane?

Acestea sunt cateva din intrebarile la care vom incerca sa raspundem in cadrul Conferintei prin dezbaterile pe care le propunem. Trimitem atasat si agenda evenimentului.

Federatia UNOPA
Tel/Fax: 021 319 93 29
unopa@unopa.ro
www.unopa.ro

Despre UNOPA

La acest eveniment vor participa peste 80 de persoane, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, ANOFM, ai Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, UNAIDS, ai organizatiilor de persoane seropozitive din toata tara, ai ONG-urilor active in sectorul HIV/SIDA, persoane seropozitive.
Iulian Petre - Director Executiv UNOPA
021/319 93 29; 0740 065 992
iulian.petre@unopa.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/unopa/conferinta-nationala-cu-tema-drepturile-omului-in-context-hivsida