Primaria Constanta da un exemplu firmelor care refuza sa intre in legalitate pentru difuzarea muzicii in spatii publice.

BUCURESTI - 7 septembrie 2009

Comunicat tip General in Social

Primaria Municipiului Constanta a finalizat demersurile de obtinere a licentei neexclusive din partea Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania pentru difuzarea muzicii in spatiile pentru pensionari pe care aceasta le administreaza.

In data de 31 august s-a facut catre UPFR plata sumei de 5447,82 lei. Aceasta suma reprezinta remuneratia pentru difuzarea muzicii in spatiul public pentru cele 20 de cluburi si pavilioane deschise pe raza Municipiului Constanta. Cel mai mare dintre ele este de 372,6 mp, situat in strada I.C.Bratianu nr 78, iar cel mai mic ajunge la 57,05 mp. Suprafata totala a cluburilor este: pentru cele deschise iarna de 1842,21 mp, iar pentru cele de vara de 1336 mp. Licenta va fi eliberata pentru difuzarea muzicii in cele 20 de spatii, valabila pentru anul 2009 pe 6 sau 12 luni in functie de perioada de functionare a spatiilor.

Pentru difuzarea muzicii intr-un spatiu public sau intr-un spatiu privat cu destinatie publica trebuie obtinuta o licenta neexclusiva din partea Uniunii Producatorilor de Fonograme din Romania. Cel mai des intalnite unitati comerciale care trebuie sa obtina aceasta licenta sunt: restaurantele, terasele, unitatile de cazare – hoteluri, moteluri si pensiuni, taxiuri, autocare, showroom-uri, sali de fitnes, de gimnastica, saloane de infrumusetare, supermarketuri si mall-uri. Primaria Constanta ofera un exemplu de functionare in legalitate tuturor firmelor comerciale care au avantaje directe din utilizarea muzicii si cu toate astea nu stiu sau refuza obtinerea acestei licente. Remuneratia se plateste in functie de activitate si suprafata utilizata pentru public. Un exemplu des intalnit este valoarea pentru restaurante in mediul urban sau statiuni turistice, aceasta poate varia intre 20 si 56 de lei pe luna.

Alte actiuni pe raza Judetului Constanta

In vara acestui an, in luna iulie, inspectorii departamentului ambiental din UPFR impreuna cu organele de control ale Judetului Constanta au avut o serie de actiuni atat de control, cat si de informare cu privire la obligativitatea obtinerii licentei din partea UPFR pentru difuzarea muzicii in spatii publice. Desi pe teren inspectorii se mai confrunta cu lipsa de cunoastere a legislatiei in vigoare, inbucurator este faptul ca din ce in ce mai multi utilizatori stiu de necesitatea acestei licente, chiar daca este vorba de o activitate sezoniera. Totodata incasarile pe raza Judetului Constanta s-au dublat fata de anul trecut ca urmare a acestei actiuni. O actiune de aceasi amploare, in care vor fi implicati 6 inspectori UPFR va avea loc si in luna octombrie, de data aceasta fiind vizate societati de pe raza judetului care isi desfasoara activitatea pe tot parcursul anului.

Despre UPFR

Uniunea Producatorilor de Fonograme din Romania (UPFR) reprezinta interesele producatorilor de muzica romani si straini, iar in baza art. 105 alin. 1 din Legea nr. 8/1996 - privind dreptul de autor si drepturile conexe precum si in baza deciziilor emise de Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, UPFR este abilitata, in calitate de organism de gestiune a drepturilor producatorilor de fonograme, sa autorizeze utilizarea muzicii in scop ambiental/lucrativ si sa colecteze remuneratia echitabila.
pr{@}upfr.ro
www.upfr.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/upfr1/primaria-constanta-da-un-exemplu-firmelor-care-refuza-sa-intre-in-legalitate-pentru-difuzarea-muzicii-in-spatii-publice-