Au fost anunțați cei zece câștigători regionali ai concursului International VELUX Award 2016!

Brasov - 8 iulie 2016

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

La începutul acestei săptămâni, membrii juriului internațional s-au întâlnit la Copenhaga pentru două zile, pentru a selecta cele zece proiecte regionale câștigătoare, inspirate de lumina naturală. International VELUX Award 2016 a provocat studenții de la arhitectură să demonstreze că lumina naturală este principala sursă de energie, lumină și viață.

Au fost anunțați cei zece câștigători regionali ai concursului International VELUX Award 2016!
 Suntem cu adevărat inspirați de cercetările determinate de lumina naturală venite din partea studenților din întreaga lume. Concursul este conceput pentru a încuraja studenții arhitecți să lucreze cu lumina naturală în proiectarea clădirilor, iar proiectele înscrise la ediția de anul acesta arată o profundă înțelegere a perspectivei sociale, sociologice și sustenabile a luminii naturale 

Per Arnold Andersen, Grupul VELUX

Cei zece câștigători au excelat prin nivelul la care au dus cercetarea lor în căutarea înțelegerii felului în care arhitectura nu poate exista fără lumină și cum lumina naturală este cea care definește spațiile. Au conceput soluții ce aduc lumina naturală în mijlocul structurii dense a țesutului urban și au demonstrat responsabilitate față de interacțiunea socială. Proiectele lor reflectă moduri de abordare diferite, de la spiritualitate, la modul în care lumina naturală poate fi tangibilă pentru persoanele nevăzătoare.

"Ne dorim ca studenții să experimenteze și să cerceteze orice aspect al luminii naturale, și suntem plăcut surprinși, de fiecare dată, pentru că descoperă moduri noi de relaționare cu lumina naturală - fiind curioși, experimentând și inovând", spune Per Arnold Andersen, managerul proiectului International VELUX Award 2016.

Cele cinci proiecte câștigătoare regionale ale secțiunii ’Lumina naturală în interiorul clădirilor’ au fost:Africa: Shelter.Light (Acoperis. Lumină) de Fatai Osundiji, Emmanuel Ayoloto, Nigeria Cele două Americi: No parking..Let there be light (Parcare interzisă... să fie lumină) de Enzo Piero Vergara Vaccia, Chile.Asia și Oceania. REDISTRIBUTION OF LIGHT (Redistribuirea luminii) de Kwang Hoon Lee, Hyuk Sung Kwon, Yu Min Park, Republic Coreea. Europa de Est și Orientul Mijlociu: Light Scattering Window (Lumina radiază prin ferestră) de Kamil Głowacki, Marta Sowińska, Łukasz Gąska, Polonia.Europa de Vest: Ceremonial Room Copenhagen (Copenhaga, camera ceremonial) de Eskild Pedersen, Danemarca.

Cei cinci proiecte câștigătoare regionale ale secțiunii ’ Cercetarea luminii naturale’ au fost:Africa: Light and Shadow (Lumină și umbră) de Ahmed Zorgui, Ala Eddin Noumi, Tunisia.Cele două Americi: Automated Blind Study (Studiu de umbrire automată) de Amir Nezamdoost, Alen Mahic, Malak Modaresnezhad, USA.Asia și Oceania: Light for the blind (Lumină pentru orbi) de Jiafeng Li, Chenlu Wang, Guiding Yao, Jiebei Yang, Lushan Ao, Xiaoqi Chen și Jiawen Li, China.Europa de Est și Orientul Mijlociu: A quenchless light (Lumina nestinsă) de Anna Andronova, Rusia.

Europa de Vest: Hammershøi's Grammar (Gramatica Hammershøi-ului) de Nicholas Shurey, Danemarca.

În toate cele aproximativ 600 de proiecte din 57 de țări, competiția a determinat viitorii arhitecți ai lumii să genereze abordări creative pe tema rolului luminii naturale în arhitectură. Câștigătorii regionali ai concursului International Award 2016 pentru studenții de la Arhitectură vor intra în competiție pentru câștigarea celor două premii globale în cadrul Festivalului Mondial de Arhitectură de la Berlin, din data de 18 noiembrie 2016. Ceremonia va fi transmisă în direct pe iva.velux.com.

Întâlnirea jurului a avut loc la începutul acestei săptămâni.Juriul format din: Omar Gandhi, Christine Murray, Zbigniew Reszka, Francesco Veenstra și Per Arnold Andersen s-a întâlnit în data de 27-28 iunie 2016, la Copenhaga, pentru a evalua cele aproape 600 de proiecte depuse din 57 de țări, stabilind lista celor zece câștigători regionali.

"Suntem cu adevărat inspirați de cercetările determinate de lumina naturală venite din partea studenților din întreaga lume. Concursul este conceput pentru a încuraja studenții arhitecți să lucreze cu lumina naturală în proiectarea clădirilor, iar proiectele înscrise la ediția de anul acesta arată o profundă înțelegere a perspectivei sociale, sociologice și sustenabile a luminii naturale", spune Per Arnold Andersen de la Grupul VELUX.

Light of Tomorrow - Lumina viitorului

Tema generală a concursului International VELUX Award 2016 este Light of Tomorrow/Lumina viitorului. Concursul îşi propune să inspire studenții de la arhitectură să considere modalitățile prin care lumina naturală este utilizată ca principala sursă de energie şi felul în care ea asigură sănătatea şi starea de bine a oamenilor care trăiesc şi muncesc în astfel de clădiri.

Despre VELUX Romania

VELUX este o companie daneză înfiinţată pornind de la viziunea fondatorului, Villum Kann Rasmussen, de a asigura lumină naturală, aer proaspăt şi calitate vieţii oamenilor. În prezent, aceste trei beneficii se regăsesc în milioane de case din întreaga lume.
Numele VELUX derivă din două cuvinte, VEntilatio şi LUX (termenul latin pentru lumină), fiind marcă înregistrată încă din anul 1942.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/velux-romania/au-fost-anuntati-cei-zece-castigatori-regionali-ai-concursului-international-velux-award-2016