Câştigătorii IVA 2014 împărtăşesc responsabilitatea la nivel mondial

Brasov - 7 noiembrie 2014

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

În cadrul galei de premiere a câștigătorilor International VELUX Award 2014 au fost acordate trei premii și nouă mențiuni. O echipă formată din patru studenți de la Uni-versitatea Tsinghua din Beijing, China, și-a revendicat premiul I cu proiectul “Light, Revitalization”, o explorare frumoasă și profundă a rolului luminii naturale în viața urbană.

Câştigătorii IVA 2014 împărtăşesc responsabilitatea la nivel mondial
 Prin intermediul acestui concurs ne dorim să inspirăm studenții să lucreze cu lumina naturală și să realizeze că este mai mult decât o componentă de design. Suntem foarte mulțumiți să constatăm că proiectele câștigătoare și mențiunile acestei ediții sunt puternic ancorate în subiecte serioase cu care se confruntă omenirea, fapt ce demonstrează responsabilitate socială autentic 

Per Arnold Andersen, reprezentantul Grupului VELUX în juriu

Proiectul câștigător al Premiului I este o contemplare profundă a vieții și a luminii:

“Pentru noi, lumina de mâine înseamnă accentuarea frumuseții spirituale a vieții. Nu am explorat doar modalități mai bune de utilizare a luminii în viitor. Am căutat și o nouă definiție a luminii. În proiectul nostru, lumina este o etapă, un stadiu, care ne conduce la o reinterpretare a valorilor adânci ale vieții de zi cu zi”, spune Du Dikang, 22 ani, student la Universitatea Tsinghua și lider al echipei câștigătoare.

Orașul Beijing este acum terenul de testare al noii arhitecturi. Echipa câștigătoare de la Universitatea Tsinghua a căutat aici acele valori care merită să fie conservate prin revitalizarea lor și reconectarea lor la viața modernă.

Juriul a apreciat proiectul pentru maturitatea sa și pentru prezentarea unei idei în întregime plauzibile și fezabile, care reinterpretează în noi moduri, vechi tradiții chineze. Proiectul demonstrează o înțelegere profundă a rolului luminii naturale din punct de vedere cultural și macrosocial.

“Proiectul premiat cu locul I este legat de condițiile culturale cu privire la ciclurile solare, repovestite prin prisma patrimoniului cultural al regiunii. Există câteva povestiri supuse atenției care evidențiază posibilitatea de a vindeca prin lumină condiția urbană. Este o cronică interesantă a luminii”, spune președintele juriului Craig Dykers în discursul său cu privire la proiectul câștigător.

Premiile II și III pentru responsabilitatea la nivel mondial

Juriu caracterizează proiectul câștigător al premiului II drept fantastic, deoarece îmbină aspecte science fiction cu elemente din viața reală într-o manieră matură, animând o zonă demilitarizată cu un nor artificial. Proiectul “Morning Glory Cloud” a fost creat de doi studenți de la Universitățile Hanyang și Hongik din Seoul, Coreea, și își are inspirația în imaginarea dispariției graniței dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud.

Proiectul câștigător al premiului III, “Light of Hope”, țintește să aducă speranță și lumină milioanelor de oameni care trăiesc în taberele de refugiați din întreaga lume. Juriul consideră proiectul eficient din punctul de vedere al costurilor, fezabil și exprimând un angajament social sincer al celor patru studenți de la Universitatea de Arhitectură, Construcții și Geodezie din Sofia, Bulgaria, prin puternica sa componentă umanitară.

Pe lângă cele 3 premii, juriul a acordat două mențiuni speciale pentru două echipe din China și șapte mențiuni de onoare pentru echipe din Canada, Italia, Danemarca, Bulgaria și China.

Toți câștigătorii premiilor și mențiunilor au fost aleși în unanimitate de către juriu.

Lumina naturală rămâne subiectul principal

Juriul salută faptul că multe proiecte primite în cadrul concursului International VELUX Award 2014 trec dincolo de parametrii de design și au o amprentă pozitivă din punctul de vedere al responsabilității sociale.

“Multe proiecte tratează modul în care lumina poate afecta situații politice. Ele pun în legătură funcționalitatea luminii cu aspirații ce trec dincolo de efectele pe care lumina le produce în general. Nu este vorba doar de priveliște și confort, ci și de abordarea unor situații dificile, dezbateri sociale, comasând aspectele politice cu utilizarea luminii”, spune președintele juriului Craig Dykers.

Organizatorii concursului consideră că interesul extins pentru responsabilitate și experimentare la nivel de concept din proiectelor studenților este extrem de important.

“Prin intermediul acestui concurs ne dorim să inspirăm studenții să lucreze cu lumina naturală și să realizeze că este mai mult decât o componentă de design. Suntem foarte mulțumiți să constatăm că proiectele câștigătoare și mențiunile acestei ediții sunt puternic ancorate în subiecte serioase cu care se confruntă omenirea, fapt ce demonstrează responsabilitate socială autentică”, spune Per Arnold Andersen, reprezentantul Grupului VELUX în juriu.

Toate proiectele câștigătoare vor apărea în revista ‘Architectural Review’, iar toate proiectele înscrise sunt disponibile pe pagina oficială a concursului.

Mai multe informații despre câștigători, fotografii și proiecte sunt disponibile pe iva.velux.com și press.velux.com.

În plus, ultimul număr al revistei Daylight & Architecture sărbătorește 10 ani de International VELUX Award. Revista este disponibilă pe da.velux.com și în App Store.

 

Despre VELUX Romania

VELUX este o companie daneză înfiinţată pornind de la viziunea fondatorului, Villum Kann Rasmussen, de a asigura lumină naturală, aer proaspăt şi calitate vieţii oamenilor. În prezent, aceste trei beneficii se regăsesc în milioane de case din întreaga lume.
Numele VELUX derivă din două cuvinte, VEntilatio şi LUX (termenul latin pentru lumină), fiind marcă înregistrată încă din anul 1942. Astăzi, după mai mult 70 de ani de la instalarea primei ferestre de mansardă într-o şcoală din Danemarca, viziunea VELUX a evoluat dar valorile au rămas aceleaşi. Încă de la început, VELUX şi-a propus să fie o companie model, care fabrică produse folositoare oamenilor şi care îşi tratează clienţii și furnizorii într-un mod exemplar.
Prin produsele inventate şi dezvoltate în ultimii 75 de ani, contribuim la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuinţele sustenabile – cunoscută sub denumirea de Casă Activă – ce presupune construirea de clădiri care produc mai multă energie decât consumă, asigurând în acelaşi timp un mediu mai sănătos, mai curat şi mai sigur. Prezenți pe piaţa din România de 17 ani, comercializăm cea mai vastă gamă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare si produse de instalare, dispozitive de comandă şi control.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/velux-romania/castigatorii-iva-2014-impartasesc-responsabilitatea-la-nivel-mondial