Fundațiile VELUX oferă 621.628 eur pentru primul Centru Româno - Danez pentru Educație Integrată

BUCURESTI - 5 februarie 2013

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Media / Publicitate, CSR

Fundația VELUX deținută de Grupul danez VELUX a acordat suma de 621.628 eur pentru deschiderea primului Centrul Româno - Danez pentru Educație Integrată. Ceremonia de deschidere a Centrului a avut loc în ultima zi a lunii ianuarie, în prezența unui reprezentant al Companiei VELUX România.

Fundația VELUX a fost înființată în urma cu peste 40 de ani de către Villum Kann Rasmussen, inginerul danez care a inventat prima fereastră de mansardă din lume, denumită ulterior VELUX.

Activitatea filantropică a Fundației a fost și este susținută, în principal, prin dividendele încasate ca și proprietar al grupului VKR Holding. Grupul VKR Holding deține compania VELUX dar și alte companii care au ca scop să aducă lumina naturală, aerul curat și condiții mai bune ale climatului interior în toate spațiile în care trăim. În prezent,  Grupul VELUX are aproximativ 10 000 de angajați în cele 40 de țări în care  este prezent, în România grupul deținând doar companie de vânzări.

În anul 2006, Fundația VELUX a decis să lanseze un program filantropic al cărui scop a fost  să ajute copiii și adolescenții vulnerabili din punct de vedere social din Ungaria și Polonia. Mai târziu, acest program a fost extins și către alte state ca Romania, Bulgaria, Slovacia, Cehia și Groenlanda.

Fundația VELUX dorește să sprijine proiecte inițiate de organizațiile civice locale, organizații care au curajul sa testeze idei noi legate de inițiative sociale și care doresc să dezvolte metode noi în activitatea socială. Mai mult chiar, sperăm ca autoritățile locale vor fi inspirate de aceste exemple și astfel vor îmbunătăți condițiile de trai ale copiilor și tinerilor vulnerabili din punct de vedere social.

Începând din 2006, mai mult de 50 milioane de euro au fost oferiți unui număr considerabil de proiecte sociale importante. Multe alte proiecte sunt în derulare în Europa centrală și de est.

Proiectul pentru realizarea Centrul Româno - Danez de Educație Integrată a fost prezentat Fundației VELUX în noiembrie 2011 și a fost aprobat de către Consiliul Director în martie 2012. Proiectul a fost urmărit îndeaproape de către Fundația VELUX care este mulțumită de ceea ce s-a realizat până acum.

Fundația este în continuare interesată de modul în care proiectul va evolua și se va dezvolta. „Apreciem eforturile depuse de reprezentanții DGASPC, Pro Vocație Universitatea București și Via University College și ale tuturor celorlalți implicați în acest proces, care  contribuie la succesul acestui proiect”, a declarat Monica Popescu, Director de vânzări la VELUX România.

Proiectul are ca obiectiv general îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă şi integrarea socială a copiilor cu vârste cuprinse între 0 şi 4 ani, proveniţi din familii vulnerabile din sectorul 1, prin intermediul serviciilor socio-educaţionale specializate. În acest sens, a fost înfiinţat Centrul româno-danez pentru educaţie integrată, ca structură în subordinea DGASPC sector 1 în cadrul căruia se va utiliza metodologia daneză de educaţie, adaptată  în context românesc, care pune accent pe aspecte precum:

- dezvoltarea copiilor într-un mediu creativ, securizat în care aceştia să fie stimulaţi afectiv, cognitiv şi psihomotori

- implicarea întregului personal în educaţia copiilor (educatori, îngrijitori, bucătari, asistenţi medicali), prin lucrul în echipă

- implicarea părinţilor în activităţile educaţionale, prin colaborarea cu personalul centrului. 

„Particularitatea creşei constă în faptul că preşcolarii români vor fi educaţi prin folosirea metodologiei daneze, una dintre cele mai apreciate din Europa. Totul se bazează pe educaţie centrată pe copil, cu posibilitatea acestora de a evolua liber, fără constrângeri afective, creative sau de mişcare. Copiii sunt lăsaţi să se caţere în cele mai neaşteptate locuri, centrul fiind gândit în cele mai mici detalii de distanţe şi materiale de amenajare, astfel încât aceştia să nu fie expuşi vreunui risc. Vorbim despre învăţare prin experienţe proprii şi mai puţin prin transfer de experienţă de la adult către copil”, a declarat Dănuţ Ioan Fleacă, Director DGASPC sector 1 , Bucureşti.

Centrul  român-danez de educaţie integrată are o capacitate de până la 30 de copii asistaţi de 5 educatori licenţiaţi şi 1 educator asistent. La aceştia se adaugă personalul medical (2 asistenţi medicali), personalul care se îngrijeşte de hrana celor mici (1 bucătar şi un bucătar asistent), îngrijitori- responsabili cu igiena centrului (2 îngrijitori) şi coordonatorul centrului cu pregătire în management şi educaţie.

„Toţi angajaţii centrului, de la educatori până la bucătari sau îngrijitori au sarcini şi roluri pedagogice în creşă. Este modul prin care copiii sunt familiarizaţi cu tot ceea ce presupune viaţa de zi cu zi, inclusiv responsabilităţile adulte. Un alt aspect important se referă la faptul că sunt folosite alternative pentru elementele negative din pedagogia socială românească precum: pedeapsa, izolarea, atitudini ostile şi altele similare”,  a mai precizat Directorul DGASPC, sector 1, Dănuţ Ioan Fleacă.

În acelaşi timp, metodologia daneză cultivă interactivitatea personalului centrului cu părinţii: „Este forma prin care copiii sunt stimulaţi afectiv şi tehnica prin care abandonul educaţional poate fi redus la minimum”, mai spune Danuţ Ioan Fleacă, Director DGASPC sector 1, Bucureşti.

Valoarea totală a proiectului este de peste 1063387 euro din care 621628 euro reprezintă contribuţia VILLUM FOUNDATION & VELUX FOUNDATION. Creşa este amplasată pe Bld. Mareşal Averescu, Nr. 17, Sector 1, Bucureşti, într-o clădire dotată şi amenajată conform standardelor daneze, adaptate contextului legislativ românesc.

Despre VELUX Romania

VELUX este o companie daneză înființată pornind de la viziunea fondatorului, Villum Kann Rasmussen, de a asigura lumina naturală, aer proaspăt și calitate vieții oamenilor. În prezent, aceste trei beneficii se regăsesc în milioane de case din întreaga lume.

Numele VELUX derivă din două cuvinte, Ventilatio și LUX (termenul latin pentru lumină), fiind marca înregistrată încă din anul 1942. Astăzi, după mai mult 70 de ani de la instalarea primei ferestre de mansardă într-o școală din Danemarca, viziunea VELUX a evoluat dar valorile au rămas aceleași. Încă de la început, VELUX și-a propus să fie o companie model, care fabrică produse folositoare oamenilor și care își tratează clienții și furnizorii într-un mod exemplar.
Prezenți pe piața din Romania de 15 ani, comercializăm cea mai vastă gamă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperișurilor înclinate cât și celor terasă, jaluzele, rulouri interioare și parasolare, panouri solare termice, produse de instalare și izolare termică, dispozitive de comandă și control. Produsele VELUX disponibile în România sunt utile pentru orice fel de proiect de construcții, clădiri noi sau renovate, publice sau private, și sunt comercializate exclusiv prin rețeaua națională de distribuitori specializați în domeniul materialelor de construcții.

Taguri: VELUX
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/velux-romania/funda-iile-velux-ofera-621-628-eur-pentru-primul-centru-romano-danez-pentru-educa-ie-integrata