International VELUX Award 2014: perioada de înscriere s-a deschis!

Brasov - 9 septembrie 2013

Comunicat tip General in Arhitectura / Design, Educatie / Cultura, Media / Publicitate

Lumina naturală în cadrul marilor aglomerări urbane. Lumina naturală și sustena-bilitatea. Cum să stocăm sau să transportăm lumina? Lumina naturală, apa și vântul. Întoarcerea la fundamentele luminii în arhitectură. Lumina naturală, sănătatea și starea de bine. Experimente conceptuale, gândire poetică și reflexii artistice. De fiecare dată, membrii juriului International VELUX Award au fost uimiți de gândirea experimentală și de puterea de inovație ale viitoarelor generații de arhitecți. Începând din data de 2 septembrie, International VELUX Award își deschide din nou porțile și invită studenții arhitecți să exploreze lumina naturală sub tema Light of Tomorrow.

International VELUX Award 2014: perioada de înscriere s-a deschis!
 International VELUX Award este concursul în care își găsesc loc toate ideile și conceptele legate de rolul luminii naturale – nu doar ca o componentă de design sau simplu factor extern, ci ca element esențial și durabil. Este de fapt o invitație la studiu liber și experiment, fie că obiectul studiului se află într-un context urban, într-un spațiu interior sau este un concept abstract. 

Mădălina Petrescu, Marketing & Design Manager la VELUX România.

Celebrând cei 10 ani de existență, International VELUX Award 2014 invită comunitatea studenților arhitecți din întreaga lume să exploreze lumina naturală în arhitectură în cel mai liber sens. Este un subiect extrem de relevant, cu o putere de atracție globală, dacă judecăm după cele peste 3000 de proiecte înscrise la edițiile precedente. Vă reamintim că numai la ediția 2012 a concursului, juriul a selectat câștigătorii dintr-un număr de 983 de proiecte din 59 de țări.

“Gama de tematici abordată de-a lungul celor 10 ani este surprinzător de variată. Lumina naturală a fost investigată în moduri atât de diferite: rolul luminii în apă, lumina în nisip, lumina și memoria, lumina în cadrul celor mai noi tehnologii sau incluzând tehnologia în modul în care percepem lumina. Consider că numărul mare de înscriși reprezintă un barometru pentru măsurarea succesului concursului care a luat forma unui forum internațional pentru dezbaterea și explorarea ideilor interesante aflate în relație cu lumina naturală. Lumina este fundamentală oricăruia dintre noi și este fără sfârșit.”, a declarat Brigitte Shim, președintele juriului ediției 2012, în momentul înmânării premiului I studenților chinezi Bo Li și Ge Men pentru proiectul lor “Resonance, memory”.

La ediția din 2012, 14 echipe câștigătoare și profesorii lor îndrumători au împărțit premii totale în valoare de 30. 000 euro. Începând cu anul debutului 2004, concursul a înregistrat în total peste 10 000 de înscriși și peste 3000 de proiecte depuse. 66 de câștigători au fost premiați iar toate proiectele pot fi accesate aici: http://iva.velux.com/about_the_award/previous_awards

“International VELUX Award este concursul în care își găsesc loc toate ideile și conceptele legate de rolul luminii naturale – nu doar ca o componentă de design sau simplu factor extern, ci ca element esențial și durabil. Este de fapt o invitație la studiu liber și experiment, fie că obiectul studiului se află într-un context urban, într-un spațiu interior sau este un concept abstract. Invităm studenții de la Facultățile de arhitectură din România să descopere lumina naturală în toate formele ei, să exploreze importanța acesteia în dezvoltarea durabilă, în bunăstarea oamenilor și a mediului înconjurător. Numărul mare de studenți înscriși la edițiile anterioare este încurajator pentru noi și sperăm că și la această ediție să avem înscrise cât mai multe echipe de studenți arhitecți și profesori îndrumători, cu atât mai mult cu cât la ediția IVA 2012, echipa de arhitecți români formată din Ovidiu Mihuțescu, Andrei Lazar, Radu Dorgo și Adrian Mihai, îndrumați de către arh. Bogdan Demetrescu de la Universitatea Politehnică din Timișoara, a câștigat mențiune cu proiectul „Interactive Natural Light Source”, dintr-un total de 983 de proiecte înscrise.” a declarat Mădălina Petrescu, Marketing & Design Manager la VELUX România. 

Un juriu internațional va juriza sutele de proiecte

Diversitatea este cuvântul cheie în ceea ce privește juriul. Până acum, în componența acestuia au intrat arhitecți recunoscuți din toate colțurile lumii: Glenn Murcutt (Australia), Hani Rashid (USA), Kengo Kuma (Japonia), Nathalie de Vries (Olanda), Magda Mostafa (Egypt), Per Olaf Fjeld (Norvegia) și Brigitte Shim (Canada) pentru a numi câteva din personalitățile care au jurizat edițiile trecute. Pentru actuala ediție, juriul va fi anunțat mai târziu în cursul acestui an.

Premiile totale sunt în valoare de 30 000 euro. Juriul va acorda atât premiile I, II, II cât și mențiuni onorabile. Toate proiectele vor fi expuse pe iva.velux.com după anunțarea câștigătorilor la Gala de premiere din luna octombrie 2014. 

Pentru a putea participa la concurs, studenții din România trebuie să se înregistreze pe site-ul iva.velux.com începând cu data de 2 septembrie 2013 până la data de 2 mai 2014.

Mai multe despre concurs precum și informații detaliate despre înregistrare și participare sunt disponibile pe site-ul: iva.velux.com. 

Concursul este organizat în cooperare cu International Union of Architects (UIA) și cu European Association for Architectural Education (EAAE).

Găsiți mai multe informații pe: iva.velux.com sau pe

www.facebook.com/InternationalVELUXaward 

Descărcați materiale de presă de la VELUX Media Centre

Descărcați fotografii, filme și alte materiale de presă la press.velux.com. 

Despre VELUX Romania

VELUX este o companie daneză înfiinţată pornind de la viziunea fondatorului, Villum Kann Rasmussen, de a asigura lumină naturală, aer proaspăt şi calitate vieţii oamenilor. În prezent, aceste trei beneficii se regăsesc în milioane de case din întreaga lume.

Numele VELUX derivă din două cuvinte, VEntilatio şi LUX (termenul latin pentru lumină), fiind marcă înregistrată încă din anul 1942. Astăzi, după mai mult 70 de ani de la instalarea primei ferestre de mansardă într-o şcoală din Danemarca, viziunea VELUX a evoluat dar valorile au rămas aceleaşi. Încă de la început, VELUX şi-a propus să fie o companie model, care fabrică produse folositoare oamenilor şi care îşi tratează clienţii și furnizorii într-un mod exemplar.

Prin produsele inventate şi dezvoltate în ultimii 70 de ani, contribuim la îmbunătăţirea climatului interior al spaţiilor de locuit, aducând lumina naturală şi aerul proaspăt în interiorul mansardei. La nivel de grup, compania VELUX a dezvoltat propria viziune despre locuinţele sustenabile – cunoscută sub denumirea de Casă Activă – ce presupune construirea de clădiri care produc mai multă energie decât consumă, asigurând în acelaşi timp un mediu mai sănătos, mai curat şi mai sigur.
Prezenți pe piaţa din România de 16 ani, comercializăm cea mai vastă gamă de ferestre de mansardă, potrivite atât acoperişurilor înclinate cât şi celor terasă, jaluzele, rulouri interioare şi parasolare și produse de montaj.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/velux-romania/international-velux-award-2014-perioada-de-inscriere-s-a-deschis