Un zâmbet de copil nu costă mult

Craiova - 20 mai 2009

Comunicat tip General in ONG

Copilărie = joacă. Cel puţin pentru majoritatea dintre noi. Pe vremea mea (parcă aş fi bunica) erau amenajate nişte aşa zise locuri de joacă. Erau nişte balansoare, o bară şi un fel de piramidă din fier pe care ne jucam atinselea. Atunci acel loc părea de vis. Am trecut acum câţiva ani pe acolo şi părea sinistru. E bine că încet, încet au început să dispară acele spaţii amenajate pe timpul comunismului şi au fost înlocuite cu altele mai prietenoase, colorate. Andra Panait (Lupa Mea)

Un zâmbet de copil nu costă mult

De privilegiul de a avea amenajat un loc de joacă nu se bucură toţi copiii, în special cei din mediul rural. Sunt mulţi pentru care joaca înseamnă alergatul după găini prin curte. Poate că s-a ajuns în această situaţie din lipsa fondurilor. La ţară problemele comunităţii sunt multe: canalizare, gaze, apă curentă. Poate aşa se poate explica faptul că autorităţile nu se gândesc la micuţi.

Dar din dar se face
La cei defavorizaţi s-au gândit membrii cluburilor Rotary şi Rotaract care au pus mână de la mână şi au strâns fondurile necesare pentru amenajarea unui spaţiu de joacă pentru copiii Grădiniţei Preajba şi Şcolii Generale din comuna Malu Mare. „Proiectul «Spaţiul cu zâmbete» este o idee care a luat naştere din dorinţa de a aduce un zâmbet pe feţele copiilor şi de a-i ajuta să îşi dezvolte noi aptitudini prin joacă, care să le stimuleze imaginaţia şi creativitatea, să îşi dezvolte capacitatea de coordonare şi condiţia fizică“, a declarat Carmen Dumitrescu, preşedintele Clubului Rotaract Craiova.

Prin joacă se dezvoltă personalitatea
De cum s-a făcut vremea frumoasă, membrii cluburilor Rotary şi Rotaract au demarat proiectul. Cei 5.000 de lei strânşi în urma donaţiilor au fost cheltuiţi pentru amplasarea, în curtea grădiniţei, a unui foişor, o groapă de nisip dotată cu „ustensile“ pentru săpat şi forme, o căsuţă şi au amenajat un loc unde micuţii pot alerga în voie. Cea mai mare bucurie a celor care s-au implicat în proiectul „Spaţiul cu zâmbete“ a fost să-i vadă pe micuţi jucându-se la noul loc amenajat. „Copiii descoperă lumea în timpul jocului. Aleargă, râd, umblă de-a buşilea, se caţără, se ascund, colaborează cu alţi copii şi toate acestea - în interiorul spaţiului de joacă. Ei nu numai că savurează fiecare minut de joacă, dar îşi şi dezvoltă personalitatea“, a spus Carmen Dumitrescu.

Siguranţa înainte de toate
Pe lângă bucuria copiilor, foarte importantă pentru membii celor două cluburi este şi siguranţa lor. Astfel că înainte de a demara proiectul au avut o discuţie cu directorul grădiniţei care le-a promis că educatoarele şi învăţătoarele vor fi cu ochii pe copii pentru ca aceştia să nu păţească nimic. În plus, atât foişorul cât şi căsuţa sunt prevăzute cu numeroase elemente de siguranţă.

Povestea merge mai departe
Bucuria care se citea în ochii copiilor i-a determinat pe membrii cluburilor Rotary şi Rotaract să le prezinte proiectul şi colegilor din celelalte oraşe în speranţa ca „Spaţiile cu zâmbete“ să împânzească ţara. În ceea ce îi priveşte pe iniţiatori, aceştia sunt decişi ca în fiecare an să amenajeze cel puţin un astfel de spaţiu în localităţile rurale unde nu există. „În această vară s-ar putea să mai amenajăm unul. Oricum proiectele noastre nu se axează doar pe asta. Vom demara proiecte în care să-i implicăm şi pe adolescenţi, prin care să-i responsabilizăm şi să le dezvoltăm aptitudinile“, a precizat preşedintele Clubului Rotaract.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/vh-electronic/un-zambet-de-copil-nu-costa-mult