Vodafone Romania apreciaza ca modelul de calculatie al costurilor de interconectare impus de ANRC este incorect

BUCURESTI - 10 iulie 2006

Comunicat tip General in IT&C

In urma deciziei ANRC, de reducere a tarifelor de interconectare ale Vodafone Romania, dorim sa facem urmatoarele precizari:

Vodafone Romania apreciaza ca modelul de calculatie al costurilor de interconectare impus de ANRC este incorect

Vodafone Romania intelege necesitatea incurajarii competitiei in industria comunicatiilor mobile din Romania, inclusiv prin orientarea pe costuri a tarifelor de interconectare.
Vodafone Romania considera ca, pentru a fi eficient si aplicabil, un astfel de model trebuie sa reflecte costurile reale ale operatorilor si sa fie elaborat cu responsabilitate si profesionalism. Apreciem ca modelul de calculatie impus de ANRC este incorect, deoarece subestimeaza costurile reale ale Vodafone Romania - costuri care au fost comunicate catre ANRC.
“Ne exprimam inca o data ingrijorarea fata de efectele deciziei ANRC si apreciem ca aceasta pune in pericol sustinerea pe termen lung a investitiilor planificate de Vodafone Romania, cu efecte negative asupra intregii industrii de comunicatii mobile din Romania”, a spus Liliana Solomon, Chief Executive Officer Vodafone Romania.
Decizia ANRC urmeaza unor discutii bilaterale insuficiente, demarate in august 2005, constand intr-o conferinta telefonica si doua intalniri cu consultantul extern al ANRC. Spre deosebire de practica europeana, procesul de consultare cu ANRC a fost formal si nu a implicat o analiza obiectiva a tuturor factorilor.
Ne permitem sa prezentam cateva exemple de deficiente in elaborarea modelului de calculatie impus de ANRC:
•Cota de piata prognozata de ANRC pentru anul 2009 include traficul aferent atat utilizatorilor 2G, cat si celor 3G, insa costurile exclud investitiile in 3G, deja efectuate, sau planificate pentru anii urmatori. Amintim ca Vodafone Romania plateste 35 de milioane USD pentru utilizarea licentei 3G, la care se adauga costuri de zeci de milioane in dezvoltarea retelei si a serviciilor 3G.
•Costurile de licenta GSM nu sunt alocate conform practicilor europene, ceea ce este in detrimentul operatorilor. Conform modelului ANRC, operatorii ar trebui sa recupereze aceste costuri din cresterea tarifelor de vanzare cu amanuntul.
•Statele europene care au parcurs astfel de procese au beneficiat de consultari reale, care au angrenat analize si discutii ample la nivelul industriei.

Credem ca argumentul ANRC, privind beneficiile pe care o astfel de decizie le aduce utilizatorului final, este conjunctural.
“O analiza financiara obiectiva arata ca aceste costuri sunt imposibil de sustinut, fara a afecta in mod serios calitatea serviciilor pe care le oferim. Aceasta va aduce nu beneficii, ci prejudicii utilizatorului final, in conditiile in care calitatea serviciilor noastre este la cele mai inalte standarde europene, iar preturile cu amanuntul sunt printre cele mai scazute din Europa”, a adaugat Liliana Solomon.
Precizam ca media europeana a tarifelor de interconectare este de 12,79 Euro centi / minut* (in 2005). De asemenea, in Bulgaria, o piata asemanatoare cu cea romaneasca, inclusiv din punctul de vedere al puterii de cumparare, tarifele de interconectare sunt de 19 Euro centi / minut.*

Despre Vodafone România

Vodafone Romania, o divizie a Vodafone Group Plc., inregistra 6.384.000 de clienti, la data de 31 martie 2006. Vodafone este cea mai mare comunitate mobila din lume, cu divizii in 27 de tari si retele partenere in alte 33 de tari. Cu o gama completa de servicii de telecomunicatii mobile de voce si de date, Vodafone ofera in prezent servicii catre peste 170 de milioane de clienti din intreaga lume.

*Conform European Electronic Communications Regulation and Markets 2005 (11th report).

Relatii Publice
Vodafone Romania
publicrelations_ro@vodafone.com

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/vodafone-romania/vodafone-romania-apreciaza-ca-modelul-de-calculatie-al-costurilor-de-interconectare-impus-de-anrc-este-incorect