Descoperiri recente – urme de pasi vechi de peste 800 000 de ani

BUCURESTI - 3 martie 2014

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Monden / Lifestyle, Media / Publicitate, Social, Stiinta / Cercetare

Live site

Epoca actuala se caracterizeaza nu numai printr-o extraordinara dinamica a stiintei si tehnologiei, ci si printr-o avalansa de descoperiri arheologice care par sa schimbe, in mare masura, informatiile si reprezentarile care au fost transmise, de-a lungul timpului, despre cultura si civilizatia umana.

Descoperiri recente – urme de pasi vechi de peste 800 000 de ani

Recent, intr-un articol publicat in numarul din februarie 2014, al revistei Plos One, un grup de oameni de stiinta de la Universitatea Queen Mary (Queen Mary University), din Londra, si de la British Museum, dupa indelungi analize, au publicat rezultatele cercetarii lor asupra unei descoperiri din luna mai 2013 – urme de pasi umani vechi de peste 800 000 de ani.

Aceasta descoperire a fost facuta in situl arheologic de la Happisburgh, din estul Marii Britanii, si nu este nici pe departe una nesemnificativa, avand in vedere ca este vorba de cele mai vechi urme umane descoperite vreodata, in afara teritoriului Africii. Pana la aceasta data, cele mai vechi astfel de urme fusesera descoperite, in spatiul european, la Uskmouth, in Tara Galilor, datate cu Carbon 14, ca avand o vechime de aproximativ 4500 de ani, iar in Africa, cele mai vechi urme de pasi umani dateaza de peste 3,5 milioane de ani, fiind gasite in situl Laetoli, din Tanzania, si in Kenia – 1,5 milioane de ani).

Urmele de pasi umani vechi de peste 800 000 de ani au fost identificate intr-o zona cu sedimente acoperite de nisip, scoase la iveala de eroziunea marina, distruse foarte repede, dupa aceea, de maree, in doua saptamani amprentele fiind pierdute. Au fost inregistrate insa imagini 3D, ale tuturor urmelor (in jur de cincizeci, pe o suprafata de 40 de metri patrati) si nu este nicio indoiala ca apartin unor hominizi.

Adancimea unei astfel de urme masoara intre 140 si 260 milimetri, corespunzand unor indivizi cu o inaltime de 90 – 170 centimetri. Un fapt derutant pentru cercetatori este ca, in regiune, nu au fost gasite niciodata fosile de hominizi, dar se presupune ca acestia ar fi locuit pe o insula din apropiere, care le oferea protectie impotriva pradatorilor, si ar fi venit pe tarm in cautare de hrana, gasind aici o fauna bogata – cerbi, bizoni, mamuti etc. Analiza cu Carbon 14 nu a fost posibila de aceasta data, deoarece aceasta functioneaza numai pentru datarea unor urme nu mai vechi de 50 000 de ani, dar alte indicii arata ca sedimentele respective s-au adunat intr-o perioada de inversiune a campului magnetic al Pamantului, care a avut loc intre 780 000 si 1 milion de ani.

In epoca in care au trait acesti hominizi, intre teritoriul Marii Britanii de astazi si Franta exista un pod terestru, Canalul Manecii formandu-se mai tarziu, iar zona numita Happisburgh se gasea cu aproximativ 25 de kilometri mai spre interior, fata de amplasamentul actual.

Paleontologii considera ca, desi hominizii, ale caror urme au fost descoperite recent, aveau nevoie de un climat mai bland, ei s-au adaptat temperaturilor mai joase din zona, dezvoltand si metode avansate, in raport cu epoca, de vanatoare, pescuit, de constructie a unor adaposturi si de incalzit.

Probabil ca, in viitorul apropiat, alte asemenea descoperiri vor arata ca inceputurile civilizatiei umane sunt mult mai vechi decat datele avansate pana acum si ca au aparut in mai multe parti ale globului, simultan sau la intervale apropiate de timp.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/whatafy-srl/descoperiri-recente-urme-de-pasi-vechi-de-peste-800-000-de-ani