Centrul de Informare privind Certificarea Forestieră lansează www.certificareforestiera.ro

BUCURESTI - 28 iunie 2006

Comunicat tip General in ONG

Site-ul www.certificareforestiera.ro reprezintă unul dintre rezultatele activităţii de comunicare derulate de Centrul de Informare privind Certificarea Forestieră (CICF) în cadrul proiectului de îmbunătăţire a managementului forestier „WWF/IKEA-Forests of Romania and Bulgaria“. Obiectivele proiectului, derulat de WWF Programul Dunăre Carpaţi în parteneriat cu compania IKEA, sunt promovarea managementul forestier responsabil, utilizarea durabilă a resurselor şi încurajarea sistemelor de certificare credibile, pornind de la consultare largă a tuturor părţilor implicate.

Site-ul a fost realizat pentru a răspunde solicitărilor factorilor interesaţi (întreprinzatori privaţi, proprietari de păduri, autorităţi şi factori de decizie) şi are drept scop principal promovarea procesului de certificare a managementului forestier în România în sistem FSC (Forest Stewardship Council). Informaţia a fost structurată pornind de la întrebările adresate în mod frecvent CICF: Ce reprezintă certificarea?, Care sunt beneficiile certificării?, Care sunt paşii care trebuie urmaţi în vederea certificării managementului forestier şi „lanţului de custodie” în sistem FSC?, Care sunt pădurile şi companiile care deţin certificat FSC? etc. Un alt obiectiv este ca site-ul să permită o colaborare mai bună între administratorii de păduri certificate, companiile care deţin certificat FSC în România şi companiile interne şi internaţionale interesate de achiziţionarea de lemn certificat.

Ideea de certificare a pădurilor a apărut la începutul anilor ’90, în urma conştientizării opiniei publice cu privire la utilizarea neraţională a lemnului şi a degradării şi distrugerii pădurilor la nivel mondial. Pe parcurs, iniţiativa s-a dezvoltat şi ca răspuns la solicitarea consumatorilor ca, prin cumpărarea produselor pădurii (în principal, lemn şi produse din lemn), să nu contribuie la distrugerea pădurilor şi să aibă garanţia utilizării raţionale a resurselor forestiere. Certificarea pădurilor reprezintă evaluarea modului de administrare şi gospodărire a unei păduri; este un act voluntar, procesul de certificare putând fi demarat numai la solicitarea proprietarului/ administratorului pădurii. Acţiunea de evaluare a managementului forestier în vederea certificării este derulată de un evaluator independent, pe baza unor standarde clar definite.

În ţara noastră, membrii Grupului Naţional de Lucru privind Certificarea Pădurilor lucrează în prezent la finalizarea şi armonizarea standardelor naţionale FSC cu cele ale ţărilor din Ecoregiunea Carpatică (Ucraina şi Polonia). În România, s-au acordat certificate de management forestier în sistem FSC pentru 1.124.412 ha de pădure de stat şi privată, iar WWF a sprijint obţinerea primului certificat FSC de către o pădure privată (Ocolul Silvic Năruja, jud. Vrancea); de asemenea, 23 de companii din domeniul prelucrării lemnului sunt certificate în sistem FSC.

Despre WWF International - Programul Dunare Carpati

Despre WWF (World Wild Fund for Nature – Fondul Mondial pentru Natură):

Înfiinţată în anul 1961, WWF este cea mai importantă organizaţie internaţională non-profit care derulează proiecte de conservarea naturii, în peste 100 de ţări.

Misiunea WWF la nivel global este aceea de a stopa degradarea mediului şi de a construi un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura, prin:
•conservarea bio-diversităţii la nivel mondial;
•utilizarea raţională a resurselor naturale regenerabile;
•reducerea poluării şi a consumului iraţional.

Marius Turtică – Centrul de Informare pentru Certificarea Forestieră
Tel.: 0722.353.894, cicf@certificareforestiera.ro
Dana Carataş – Responsabil Comunicare, WWF Programul Dunăre-Carpaţi România
Tel.: 0724.522.512 , dcaratas@wwfdcp.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/wwf-international-programul-dunare-carpati/centrul-de-informare-privind-certificarea-forestiera-lanseaza-www-certificareforestiera-ro