Deputatul Dan-Radu Zatreanu semnaleaza noi abuzuri ale autoritatilor sarbe!

BUCURESTI - 20 decembrie 2010

Comunicat tip General in Religie, Social

Un nou atentat odios la demnitatea si la fiinta nationala a fost consemnat saptamana trecuta in randul comunitatii romanesti de pe Valea Timocului.

 Trebuie sa determinam Belgradul sa-si reconsidere pozitia fata de romanii de pe Valea Timocului. Situatia nu mai poate continua asa, iar noi, de la Bucuresti, sa nu putem face nimic pentru conationalii nostri. 

Dan-Radu Zatreanu

Aceleasi metode staliniste de anchetare si de inspaimantare s-au folosit cu cativa lideri ai minoritatii romanesti din Negotin. Ceea ce intrece insa orice masura este faptul ca politiei si procuraturii i s-a alaturat si Biserica Ortodoxa Sarba, care a incurajat opresiunile asupra romanilor ortodocsi, care nu doresc alceva decat sa aiba o relatie cu Dumnezeu in limba mosilor si stramosilor lor. Cati o mai stiu, caci procesul de sarbizare si de negare a identitatii romanilor de la sud-vest de Dunare, la care autoritatile sarbe lucreaza de sute de ani, au facut ca multi dintre copiii romanilor de pe Valea Timocului sa nu mai cunoasca limba materna, la care autoritatile le refuza accesul in scoli, in presa sau in biserica."Trebuie sa determinam Belgradul sa-si reconsidere pozitia fata de romanii de pe Valea Timocului. Situatia nu mai poate continua asa, iar noi, de la Bucuresti, sa nu putem face nimic pentru conationalii nostri"- a spus deputatul Dan-Radu Zatreanu, cel care a avut initiativa alcatuirii unei delegatii parlamentare care, la inceputul anului viitor, se va deplasa in Serbia pentru a discuta cu autoritatile sarbe despre drepturile si despre libertatile pe care statul sarb este obligat sa le asigure si minoritatii romanesti de pe Valea Timocului. "Intre 12 si 17 februarie vom fi Serbia, unde vom vizita inclusiv comunitatea romaneasca din Negotin. Vom culege de la fata locului problemele cu care se confrunta conationalii nostri, iar apoi, vom vedea cu ce inima ne vor mai minti autoritatile de la Belgrad ca, in Serbia, minoritatile romanesti de bucura de drepturile convenite in intelegerile internationale la care si Serbia este parte!" a incheiat deputatul Dan-Radu Zatreanu, comentariul sau la ultimele evenimente de pe Valea Timocului.