LEGEA CAPITALEI - DEZBATERE PUBLICA Fara o strategie unitara nu putem vorbi de proiecte mari!

BUCURESTI - 3 martie 2011

Comunicat tip General in Administratie Publica, Arhitectura / Design, Politic

La initiativa organizatiei PDL Bucuresti, marti, 2 martie, a avut loc, la Palatul Parlamentului, o noua dezbatere publica asupra proiectului Legii Capitalei.

Au fost invitati reprezentanti ai organizatiilor profesionale  ale arhitectilor, ai asociatiilor de proprietari, ai unor ONG-uri ale caror obiecte de activitate sunt ecologia, urbanismul si protectia monumentelor si a patrimoniului cultural, alti reprezentanti ai societatii civile si jurnalisti din presa centrala generalista, dar si reprezentanti ai publicatiilor cu profil de arhitectura si urbanism.  Din partea initiatorilor legii, au fost prezenti deputatii Vasile Gherasim, Cristian Petrescu si initiatorul si moderatorul dezbaterii, viceliderul grupului parlamentar al PDL, deputatul Dan-Radu Zatreanu. A mai fost de asemenea prezent si Bogdan Suditu, seful Serviciului de urbanism din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. De remarcat ca toti participantii, dincolo de observatiile aduse la actuala forma de lucru a proiectului de lege, au fost de acord ca Bucurestiul trebuie manageriat unitar, iar din punct de vedere urbanistic are nevoie de o viziune pe termen lung, care sa-i asigure o dezvoltare armonioasa si durabila. Din discutiile purtate a reiesit ideea ca in absenta unor strategii nu pot exista investitii de amploare, iar in lipsa investitiilor importante banii bucurestenilor sunt irositi. De aceea, o conducere unitara a Capitalei va trebui sa aiba la baza si cateva principii precum eficienta, buna guvernare, coeziunea sociala, care sa permita o justa gestionare a unui buget unic.    Singurul care a avut o pozitie inconsistenta a fost reprezentantul Societatii Academice Romane, care in cadrul interventiei sale s-a contrazis in nenumarate randuri, aratandu-se cand pentru centralizare, cand pentru descentralizare, dar prin aceasta sovaiala a convins participantii ca problema schimbarii actualei stari de lucruri, pentru care pot exista si argumente pro si argumente contra, este o decizie necesara, de interes transpartinic, adevaratul beneficiar fiind bucuresteanul.Toate propunerile constructive prezentate, toate aspectele semnalate si observatiile aduse au fost retinute de reprezentantii initiatorilor, care le vor analiza in cadrul comisiei de lucru, astfel incat forma finala a propunerii legislative, care se va inainta Parlamentului, sa raspunda pe deplin cerintelor unei Capitale europene moderne. Viceliderul Grupului PDL din Camera Deputatilor Dan-Radu Zatreanu a comunicat invitatilor ca asteapta in continuare ca observatiile societatii civile si ale grupurilor profesionale  sa-i fie transmise electronic si a anuntat totodata ca dezbaterile publice ale proiectului Legii Capitalei vor continua. Urmatoarea intalnire fiind programata in jurul datei de 15 martie, cand vor fi invitati  reprezentanti ai notarilor publici, ai societatilor de avocati, ai politiei, jandarmeriei si politiei locale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zebra-media-advertising/legea-capitalei-dezbatere-publica-fara-o-strategie-unitara-nu-putem-vorbi-de-proiecte-mari