FACELIA O PLANTA CU POTENTIAL MELIFER

BUCURESTI - 23 septembrie 2016

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle

Facelia este denumirea populara pentru o planta care apartine speciei Phacelia tanacetifolia L., din familia Hydrophylaceae. Facelia are o frumusete aparte, in primul rand prin culoarea florilor ei albastru-violet. Planta creste inalta de pana la 60 cm si este impodobita cu flori pe toata tulpina, cea mai spectaculoasa fiind inflorescenta bogata din varf. In functie de momentul insamantarii, facelia rasare primăvara devreme si tine până toamna târziu.

FACELIA O PLANTA CU POTENTIAL MELIFER

Facelia este denumirea populara pentru o planta care apartine speciei Phacelia tanacetifolia L., din familia Hydrophylaceae. Facelia are o frumusete aparte, in primul rand prin culoarea florilor ei albastru-violet. Planta creste inalta de pana la 60 cm si este impodobita cu flori pe toata tulpina, cea mai spectaculoasa fiind inflorescenta bogata din varf. In functie de momentul insamantarii, facelia rasare primăvara devreme si tine până toamna târziu.

Facelia - O origine mai putin nobila

Facelia este originară din America de Nord, unde este considerată o buruiană cu o dezvoltare rapida, cu capacitate de autoinsamantare (din semintele care cad spontan, din recolta anterioara) si putin sensibila la factorii de mediu, fiind rezistenta la temperaturi ridicate si deficit de apa. Potentialul faceliei a fost studiat intens, pe plan mondial, de catre institutele de cercetari agricole si astfel s-a ajuns la producerea speciei actuale care da sperante apiculturii moderne si nu numai.

Beneficiile Faceliei

Cele trei mari beneficii ale culturilor de facelia sunt date de proprietatile sale deosebite ca planta melifera, furajera si ingrasamant natural. Deoarece principalul scop al culturii de facelia este cel melifer, se poate merge pe un tip de „cultura pura”pe un teren special alocat sau se pot face combinatii cu plante cu destinatie furajera.

De mai bine de un deceniu, beneficiile acestei plante incep sa fie apreciate si in Romania, culturile de facelia fiind mai extinse in zona de nord a tarii. In Europa, facelia este deja cultivata pe scara larga in Germania, Franta si Anglia.

Facelia – o planta cu potential melifer

Facelia poate fi considerata, fara exagerare, o planta cu potential. Facelia este cunoscuta si cultivata la noi, in primul rand, pentru calitatile melifere. Studiile au aratat ca inflorescentele de facelia ofera albinelor un nectar cu un ridicat procent de zahar, ceea ce se poate valorifica apoi intr-o buna productie de miere calculata la hectar.

Caracteristicile nectarului si polenului florilor de facelia sunt similare cu cele obtinute de albine in singura perioada de inflorire a salcamului din an, dar cu o productie de doua sau chiar trei ori mai mare. Astfel, facelia reprezinta o solutie pentru largirea terenurilor cu destinatie apicola, deoarece se poate estima perioada de inflorire in functie de momentul insamantarii.

Acest element extinde perioada de cules pentru albine, prin impletirea perioadelor timpurii sau tarzii de inflorire a faceliei cu perioadele de inflorire a teiului, a florii-soarelui sau a rapitei. Perioada de vegetatie relativ scurta a faceliei, permite semanarea ei in etape si astfel stupina are resursa naturala pentru cules din aprilie-mai si pana la caderea brumei.

Facelia – alternativa melifera pentru plantele hibride

Un element care a stimulat interesul apicultorilor pentru calitatile melifere ale faceliei si, respectiv, pentru dezvoltarea culturilor, a fost utilizarea extinsa de catre agricultori a unor tipuri de hibrizi de floarea-soarelui si rapita. Aceste culturi constituiau alta data o baza melifera insemnata, dar, in acest caz, tocmai insusirea acestor hibrizi speciali de a se autopoleniza a afectat capacitatea melifera a culturilor de floarea-soarelui si rapita, si astfel facelia poate fi considerata alternativa melifera pentru plantele hibride.Pentru mai multe detalii vezi site-ul : www.erbicid.ro

Despre Zoom-Biz

Facelia este denumirea populara pentru o planta care apartine speciei Phacelia tanacetifolia L., din familia Hydrophylaceae. Facelia are o frumusete aparte, in primul rand prin culoarea florilor ei albastru-violet.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zoom-biz/facelia-o-planta-cu-potential-melifer