Puffere, dispozitive moderne pentru rentabilizarea sistemelor de incalzire

BUCURESTI - 15 decembrie 2014

Comunicat tip General in Constructii

Plecand de la denumirea care uneori a creat controverse, aceste dispozitive denumite de noi puffere reprezinta de fapt un fel de rezervoare de stocare a agentului termic, sau altfel spus, de acumulare a apei calde obtinute cu ajutorul sistemelor de incalzire tip centrala.

Puffere, dispozitive moderne pentru rentabilizarea sistemelor de incalzire

Controversele in legatura cu denumirea lor tin de originea cuvantului. In engleza aceste obiecte sunt denumite „buffer tank”, iar in limba germana „pufferspeicher”, la noi s-a inradacinat termenul de puffer. Nu cu multi ani in urma, majoritatea dintre noi nici nu auzisera de acest dispozitiv, insa astazi, multi il considera esential in sistemele moderne de incalzire, mai ales in cele care functioneaza pe surse regenerabile.

Puffere, avantaje certe care le fac indispensabile

Caldura furnizata de apa stocata in acest rezervor va fi eliberata treptat, in functie de necesitati, marindu-se astfel autonomia de functionare, ceea ce duce la economisirea combustibilului. Odata ce apa este incalzita, pufferul actioneaza ca o baterie mare , capabila sa furnizeze caldura ori de cate ori este necesar. Daca exista o foarte buna izolatie termica, practic caldura nu se pierde.

Exista mai multe avantaje care recomanda instalarea de astfel de puffere, cum ar fi faptul ca acestea pot creste randamentul unei centrale pana la 95%, fata de 60%, asa cum se intampla in lipsa acestui dispozitiv. Un alt avantaj este faptul ca un astfel de rezervor complet umplut poate fi folosit imediat, astfel nu mai este nevoie sa astepti ca sistemul sa incalzeasca intreaga cantitate de apa din boiler. Flexibilitatea este inca un atu in ceea ce priveste aceste rezervoare, caci la ele pot fi conectate si alte surse de incalzire. De exemplu, daca este conectat la o soba, excesul de caldura se muta la puffer si poate fi utilizat ulterior.

Puffere, tipuri si modele, pentru diferite sisteme de incalzire

Exista mai multe tipuri de astfel de dispozitive, in functie de sistemele de incalzire la care sunt racordate. Astfel, pentru centralele termice, atat cele pe gaz cat si pe lemne sau carbuni, sunt pufferele tip PSM, care nu au serpentina si sunt fabricate din otel.

Pentru un sistem de incalzire electric sunt utilizate pufferele PSF, dotate cu o flansa de vizitare. Cele cu serpentina interioara, din gama PSR sunt destinate instalatiilor solare, iar cele cu doua serpentine interne, de tipul PSRR sau PSR2 se pot racorda la doua surse diferite, de exemplu la sistemul de panouri solare si la o pompa de incalzire.

Cum se poate alege varianta optima dintre toate tipurile de puffere

Inainte de a va decide sa achizitionati un tip de puffere, trebuie sa verificati puterea centralei pe care o detineti pentru a sti ce volum poate sa aiba dispozitivul pe care urmeaza sa-l conectati la aceasta. De exemplu, pentru o centrala de 32 de kw volumul minim al pufferului trebuie sa fie de 1500 litri, calculandu-se 1000 de litri pentru 24 de kw. Daca instalatia este o centrala pe lemne, mai sunt necesare cateva accesorii pentru conectarea unui puffer, cum ar fi un laddomat, o vana si doua termostate.

Taguri: puffere
Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/zoom-biz/puffere-dispozitive-moderne-pentru-rentabilizarea-sistemelor-de-incalzire