Riscurile la care te expui când respiri aer poluat și ce ai de făcut pentru a le diminua

BUCURESTI - 4 februarie 2022

Comunicat tip General in Sanatate

Este evident faptul că poluarea aerului a devenit o problemă majoră, care ne afectează sănătatea și chiar poate duce la deces. Astfel, este foarte importantă conștientizarea acestui pericol invizibil din atmosferă, iar tehnologiile moderne de măsurare a calității aerului vin în ajutorul fiecăruia dintre noi. Află care sunt riscurile la care te expui zilnic într-un aer poluat și ce ai de făcut pentru a le diminua.

Riscurile la care te expui când respiri aer poluat și ce ai de făcut pentru a le diminua

Riscurile la care te expui când respiri aer poluat și ce ai de făcut pentru a le diminua

Poluarea și principalii poluatori

Un aer poluat este un amestec de gaze nocive, (de la dioxid de sulf și oxizi de azot, până la monoxid de carbon) și particule fine periculoase, precum PM2.5 sau PM10, rezultate din arderea combustibililor fosili. Cu toți acești factori toxici intrăm în contact direct pe cale respiratorie sau prin dizolvarea lor în apa potabilă.

Există numeroase surse de poluare a aerului precum cele fixe, ca platformele industriale ori zonele rezidențiale, sau mobile, cel mai bun exemplu în acest sens fiind traficul rutier.

Cum ne afectează poluarea sănătatea

Pielea uscată și tusea seacă, care nu sunt urmări ale unor afecțiuni deja diagnosticate, pot fi printre primele semne ale faptului că ești expus unor factori nocivi. De asemenea, senzația că nu poți respira aer curat la exterior, concomitent cu simplul fapt că observi smog în atmosferă, și nu o nebulozitate condiționată de vreme, sunt semne evidente de aer poluat.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, calitatea proastă a aerului pe care îl respirăm poate duce în timp la boli și infecții pulmonare, cancer la plămâni, precum și la accidente vasculare cerebrale. Alergiile și, mai departe, astmul bronșic, pot fi clasate sub denumirea de “boli de mediu”.

Să locuiești într-un mediu poluat nu înseamnă doar boli fizice, ci și probleme de natură psihică. Există studii care relevă faptul că mai multe zile cu poluare intensă pot duce la comportamente impulsive și neplăcute, din cauza nivelului crescut de anxietate sau depresie, respectiv la scăderea stării de fericire. 

În concluzie, poluarea aerului nu doar că ne afectează sănătatea fizică și mentală, ci poate duce la scurtarea vieții.

Măsoară și monitorizează calitatea aerului

Mulți dintre noi nu percepem gradul de periculozitate a poluării, deoarece, de cele mai multe ori, nu simțim asta. De aceea, poluarea mai este cunoscută și ca ucigașul tăcut. În această situație, măsurarea calității aerului devine absolut necesară pentru activitățile noastre zilnice în aer liber, respectiv pentru grija față de sănătatea organismului. 

Din fericire, acum există soluții complete și aplicații performante pentru monitorizarea calității aerului din orașul tău, respectiv aria ta de locuință. O soluție completă și utilă înseamnă că pe lângă un senzor de poluare , ai posibilitatea să vezi în timp real informații despre calitatea aerului prin intermediul unei aplicații. Așadar, poate fi o alegere potrivită pentru locuința ta, astfel încât să ai în permanență o prognoză a aerului pe mobil sau calculator, la fel cum deja te folosești de o prognoză meteo.

Ce ai de făcut în condițiile unui aer poluat

În primul rând, schimbarea poate începe chiar cu tine. Sunt acțiuni care depind și de tine, de la folosirea unui transport alternativ, la consum casnic inteligent (energie regenerabilă) sau colectarea ecologică a deșeurilor, conform normelor în vigoare. Așadar, alege să te implici în combaterea poluării. Totuși, în condițiile unui aer poluat ai în vedere:

- Cum factorii nocivi prezenți în atmosferă pătrund prin nări, poartă măști de protecție anti-poluare, ideal cu filtru de carbon activ.

- Evită pe cât posibil activitățile în aer liber, cu atât mai mult cele sportive, în situațiile în care indicele de calitate a aerului depășește valorile negative impuse. Limitează inclusiv activitatea de joacă a copilului. De asemenea, nu aerisi locuința. Poți vedea calitatea aerului în orașul tău prin intermediul unei aplicații ușor de interpretat.

- Instalează în interiorul locuinței un purificator de aer, pentru un aer respirat mai curat și mai sănătos pentru întreaga familie. În plus, elimini viruși și alți alergeni dăunători.

- Cu toate că sună ca o măsură extremă, sunt persoane care conștientizează pericolul poluării pentru sănătatea lor și a familiei, astfel aleg să își schimbe locul de domiciliu și au în vedere calitatea aerului atunci când își cumpără o locuință nouă.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/2022/riscurile-la-care-te-expui-cand-respiri-aer-poluat-si-ce-ai-de-facut-pentru-a-le-diminua