Invitatie la "FESTIVALUL SECERISULUI" la Ampoita, Alba

BUCURESTI - 26 iunie 2004

Comunicat tip General in Turism

A.N.T.R.E.C. Romania si A.N.T.R.E.C. ALBA
va invita la "FESTIVALUL SECERISULUI", intre 2-4 iulie.

Vine vremea secerisului! Si a unui Festival care sa celebreze strangerea spicelor de grau! Iata programul propus de A.N.T.R.E.C.Alba:

Ziua I: Sosirea oaspetilor in localitate, cina, vizitarea localurilor, pregatire pentru concurs - incalzire pentru festival si cazare

Ziua II: 7.30 - Fluierasii comunei dau “desteptarea” pentru inceperea festivalului
9.00 - Mic-dejun cu bucate alese
10.00 - Parada portului popular si a formatiilor participante, impletitul cununii de spice, purtatul cununii cu cai si carute
11.00 - Cuvantul organizatorilor si concursul “sperietorilor” din paie
11.30 - Prezentarea echipelor participante la concursul cu bucate de casa din faina -placinte, cozonaci, prajituri, colaci si impletituri …
13.00 - Pranz; in timpul pranzului au loc concerte de muzica populara cu tematica, dansuri populare. Ca o alternativa, va propunem vizitarea muzeului, Unirii, Catedrala Reintregirii, Catedrala Romano-Catolica din Alba Iulia.
17.00 - Juriul incepe turul de apreciere si degustare a produselor din concursul gastronomic
19.00 - Premierea pensiunilor participante la concursul cu bucate din faina licitarea placintelor castigatoare
- Carnaval - alegerea printesei festivalului
- Jocuri distractive
- Strigaturi, scurte piese de teatru, bancuri...
- Focuri de artificii

Ziua III: Mic-dejun, “refacere”, Excursie pe Valea Ariesului, Festivitatea de inchidere


Cununa de spice

Cununa de spice din Ampoita este un obicei cu adanci semnificatii in viata satului. Originea acestuia se pierde in negura timpului.
Sanziana din Transilvania, Banat, Maramures, Bucovina este sinonima cu Dragaica din Muntenia, sudul Moldovei si Dobrogea, zeita agrara, protectoare a lanurilor inspicate de grau si a femeilor maritate. Aceasta se naste la 9 martie, echinoctiul de primavara in Calendarul iulian, la moartea Babei Dochia, creste si se maturizeaza miraculos pana la 24 iunie, ziua solstitiului de vara in Calendarul gregorian, cand infloreste planta ce-i poarta numele, sanziana sau dragaica. Dupa solstitiu, cand soarele joaca pe cer la amiaza, apar primele semne ca vara se intoarce spre iarna - incepe sa scada lungimea zilelor si sa sporeasca noptile, se usuca radacina graului paralel cu coacerea bobului in spic, rasare pe cer constelatia Gainusei (Closca cu Pui), florile isi pierd din miros si din puterea tamaduitoare de boala, cucul inceteaza sa mai cante, apar licuricii in paduri, se intoarce frunza pe ulm, plop si tei.
Se spune ca Dragaica sau Sanziana, numita in diferite zone etnografice Dardaica, Imparateasa, Stapana Surorilor, Regina Holdelor, Mireasa, ar umbla pe Pamant sau ar pluti prin aer in ziua solstitiului de vara si s-ar desfata, cantand si dansand, impreuna cu alaiul sau nuptial format din zane fecioare si fete frumoase, peste campuri si paduri.
In obiceiurile, credintele si folclorul romanesc, Sanziana pastreaza amintirea Marii Zeite neolitice, divinitate lunara, echinoctiala si agrara, identificata cu Diana si Iuno in Panteonul roman si cu Hera si Artemis in Panteonul grec.
Impletitul cununii de spice era un prilej potrivit pentru negot, petreceri si distractii organizate in a doua jumatate a lunii iunie. Astazi se impleteste cununa de spice de grau la inceputul secerisului, cu sanziene si alte flori, de catre fetele tinere ajutate si de femei cu experienta. Cununa are impletita la mijloc o cruce. Snopii se asaza in carute de legatori, in multipli de 13 (52 formeaza o claie). Pana se impleteste cununa tinerele femei canta tot timpul. Cununa este purtata apoi de cea mai frumoasa si mai harnica dintre femei pana la casa gazdei pentru care se face secerisul cu „imprumut” de oameni. Pe drumul cununii, localnicii uda cu apa purtatoarea cununii si alaiul de tinere femei care o insotesc (minim 10). Se aud strigaturi legate de sentimentele de dragoste ale tinerelor din alai sau legate de seceris. La poarta gazdei se aud urmatoarele versuri :
“Rasarit-a gainusa / Hai gazda deschide usa / C-am venit din deal acasa Cu o cununa frumoasa / Ca sa v-o punem pe masa / Sa v-aduca belsug in casa”
Gazda pofteste alaiul si pe legatorii de spice ( barbatii care insotesc alaiul ) la masa cu bucate alese. Cununa este atarnata de grinda sau prinsa pe perete si pastrata pana la recolta urmatoare.

Text Emil COMSA si Valeria IVASCU din Ampoita, judetul Alba



Ziaristii care doresc sa participe la Festivalul Secerisului sunt rugati sa ia legatura cu Dl Emil COMSA, presedinte A.N.T.R.E.C. ALBA. Se asigura cazare si masa pe toata durata festivalului.

Va multumim si va asteptam la Ampoita!

A.N.T.R.E.C. ALBA
str. Rozelor, nr. 3, Alba Iulia, Alba
Tel/Fax: +40 258.833.064, +40 722.181.626
E-mail: alba@antrec.ro; Web: www.antrec.ro

Despre A.N.T.R.E.C.Romania

Avantajele unei vacante prin A.N.T.R.E.C.:

● cazare in pensiuni turistice
● gastronomie traditionala
● ambianta rustica
● terapie anti - stress in mijlocul naturii
● vacante romantice in universul satului romanesc

A.N.T.R.E.C. Romania
T/F: 021.223.70.24
T: 222.80.01
antrec@xnet.ro

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/a-n-t-r-e-c-romania/invitatie-la-festivalul-secerisului-la-ampoita-alba