Proiectul pan-european de cercetare Danubius-RI (Research Infrastructure), coordonat de România

BUCURESTI - 24 mai 2016

Comunicat tip General in Administratie Publica, Educatie / Cultura, Media / Publicitate, Stiinta / Cercetare, Cursuri

În ziua de 20 mai 2016 a avut loc la Academia Română, sub coordonarea acad. Cristian Hera, Vicepreședinte al Academiei Române, o reuniune de lucru consacrată Proiectului strategic de importanță națională deosebită, „Centrul Internațional de Studii Aprofundate privind Sistemele Fluviu-Mare, DANUBIUS-RI, infrastructură pan-europeană distribuită de cercetare științifică“.

Proiectul pan-european de cercetare  Danubius-RI (Research Infrastructure), coordonat de România

Danubius-RI (Research Infrastructure) va fi o infrastructură distribuită pan-europeană de cercetare sub coordonare românească. Proiectul a fost iniţiat de România, iar în prezent are sprijin politic din partea a 10 guverne din Uniunea Europeană. La consorțiul Danubius-RI au aderat 90 de institute de cercetare și universități din țară și din străinătate.

Proiectul DANUBIUS-RI este considerat de Guvernul României proiect strategic de importanță națională pentru România (Memorandum semnat de Prim-Ministrul României pe 7 octombrie 2014) și a fost menţionat ca atare în Strategia Națională de cercetare științifică 2015-2020. Pe această bază, s-a constituit și subprogramul DANUBIUS în cadrul Planului Național de cercetare științifică (PN III), alături de alte subprograme dedicate unor infrastructuri pan-europene. De asemenea, are statutul de proiect fanion (flagship) în cadrul Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD).

Academia Română este parte integrantă a efortului național pentru proiectul DANUBIUS-RI și participă la realizarea lui prin unitățile de cercetare-dezvoltare coordonate.

Proiectul DANUBIUS-RI a fost inclus, în urma unei selecții la nivel european deosebit de severe (2015-2016), în noua „Foaie de parcurs“ (roadmap) ESFRI (European Strategic Forum for Research Infrastructure), fiind primul proiect pan-european aflat sub coordonarea României (http://www.esfri.eu/roadmap-2016).

Componenta românească a proiectului va consta într-un Centru de coordonare (Hub) la nivel european (situat în Delta Dunării, comuna Murighiol, unde există un teren de 10 ha destinat Centrului, în administrarea Institutului Național de Cercetare pentru Științe Biologice), un Centru de Date pentru întreaga infrastructură pan-europeană și Super-Site-ul Delta Dunării (zonă de studii de cercetare științifică), precum și într-o vastă rețea de unități de cercetare și de învățământ superior care vor conlucra pentru realizarea obiectivelor din cadrul Cărții Albe DANUBIUS-RI (Program științific și de management internațional).

Detalii despre obiectivele proiectului, misiunea sa ştiinţifică şi stadiul implementării sunt disponibile pe site-ul Academiei Române, la adresa: http://www.academiaromana.ro/comunicateAR/doc2016/d0523-ComunicatPresa-DANUBIUS.pdf.

La finalul reuniunii de lucru au fost propuse acțiuni de susținere a implementării proiectului Danubius-RI, cu participarea ministerelor angrenate și a Academiei Române, astfel ca angajamentele asumate de România să fie respectate în totalitate și la termenele stabilite prin documente oficiale.

La reuniune au participat Octavian Șerban, consilierul ministrului fondurilor europene, Viorel Vulturescu, consilier la Autoritatea Națională de Cercetare Științifică și Inovare, acad. Nicolae Panin, președintele Secției de Științe Geonomice a Academiei Române, responsabilul Proiectului Academiei Române „Proiectul European al Dunării – Strategia Naţională a Dunării“, proiect coordonat de acad. Cristian Hera, Adrian Stănică, directorul științific al Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină – GeoEcoMar, coordonator al proiectului ESFRI-DANUBIUS-RI, Simona Lițescu, președinta Consiliului Științific al Institutului Naţional pentru Științe Biologice și Mihaela Păun, CS I la același institut. 

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/academia-romana/proiectul-pan-european-de-cercetare-danubius-ri-research-infrastructure-coordonat-de-romania