5 posibile cauze pentru durerile in gat

BUCURESTI - 21 octombrie 2021

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Sanatate

Durerea in gat este un simptom foarte des intalnit caracterizat adesea si prin senzatie de arsura sau simpla iritatie, manifestari care se agraveaza, de obicei, in timpul deglutitiei.

Sursa foto: https://pixabay.com/photos/disease-the-medicine-health-4392177/

Chiar daca majoritatea durerilor in gat apar in urma infectiilor sau a anumitor factori de mediu, cauzele acestora pot fi totusi numeroase si variate. Cu toate acestea, durerile in gat tind sa treaca de la sine dupa o anumita perioada de timp.

In functie de zona afectata, aceste dureri pot fi impartite in:

faringita—caracterizata prin inflamarea faringelui care este localizat in partea din spate a cavitatii bucale;

amigdalita—inflamatie a celor doua mase de tesut situate de o parte si de alta a gatului (amigdale);

laringita—aparuta in urma inflamatiei mucoase laringelui.

In functie de cauza, durerea simtita poate lua forma de arsura, iritatie uscata sau senzatie de zgarietura. Durerea poate fi acompaniata si de alte simptome cum ar fi congestie nazala, stranut, tuse, frison, cefalee si multe altele. Fiindca preventia este mult mai usor de realizat decat tratarea durerii in sine, in continuarea acestui articol vei descoperi cinci posibile cauze ale aparitiei durerilor in gat. Asa vei sti sa te feresti de ele si sa reduci riscul de aparitie a acestui tip de durere.

5 cauze ale durerilor in gat

De la infectii la alergii sau chiar leziuni, numerosi factori pot duce la aparitia durerilor in gat. Cei mai frecventi sunt:

Raceala, gripa si alte infectii virale

Conform unui articol publicat in 2011 (1), intre 85% si 95% dintre infectiile aflate la nivelul gatului sunt cauzate de virusuri. Asta inseamna ca acestea reprezinta in acelasi timp si una dintre principalele cauze de durere in gat.

Boala de reflux gastroesofagian

Aceasta afectiune este caracterizata prin refluarea acidului gastric inapoi in esofag, adica in portiunea care uneste stomacul de cavitatea bucala. Deoarece acidul gastric arde esofagul si gatul, durerea poate fi unul dintre primele simptome prezentate de aceasta afectiune.

Infectii bacteriene

Durerea in gat poate aparea si in urma infectiilor bacteriene, cum ar fi streptococii beta-hemolitici de grup A. Conform unui articol publicat in 2010 (2), acest grup de streptococi reprezinta 37% dintre motivele durerilor in gat in randul copiilor.

Alergii

Atunci cand sistemul imunitar reactioneaza la alergeni precum polen, iarba, aer uscat sau praf, acesta elibereaza anumite chimicale care pot cauza simptome cum ar fi congestie nazala, stranut si iritatie la nivelul gatului. Din cauza acestor iritatii dar si a acumularii de mucus este posibil sa apara si durerea in gat alaturi de o tuse seaca sau productiva.

Leziuni sau suprasolicitarea gatului si a corzilor vocale

Una dintre cele mai evidente cauze de durere in gat o reprezinta leziunile care pot aparea la acest nivel prin lovire, taiere sau alte forme de accidentare. Mai mult decat atat, chiar si blocarea bolului alimentar in gat ar putea duce la iritarea acestuia si la aparitia durerii.

Conform unui studiu publicat in 2012 (3), tonul ridicat pentru perioade indelungate de timp reprezinta una dintre principalele cauze de durere in gat raportate de catre antrenori si alti instructori din diverse domenii.

Toate aceste cauze si multe altele pot duce la aparitia durerilor in gat. Trebuie retinut insa ca unele cauze pot fi mai severe decat altele, motiv pentru care este recomandat un consult medical specializat pentru a evidentia cauza exacta si tratamentul corespunzator. Mai mult decat atat, daca durerea persista o perioada lunga sau este acompaniata si de alte simptome cum ar fi dispnee, febra, prezenta sangelui in sputa, dureri auriculare etc, atunci consultul medical trebuie facut si mai rapid.

Referinte:

Worrall, Graham. “Acute Sore Throat.” Canadian Family Physician Medecin De Famille Canadien, College of Family Physicians of Canada, July 2011, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3135445/.

Shaikh, Nader, et al. “Prevalence of Streptococcal Pharyngitis and Streptococcal Carriage in Children: A Meta-Analysis.” American Academy of Pediatrics, American Academy of Pediatrics, 1 Sept. 2010, pediatrics.aappublications.org/content/126/3/e557.

Renner, Bertold, et al. “Environmental and Non-Infectious Factors in the Aetiology of Pharyngitis (Sore Throat).” Inflammation Research : Official Journal of the European Histamine Research Society ... [Et Al.], SP Birkhäuser Verlag Basel, Oct. 2012, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3439613/.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/5-posibile-cauze-pentru-durerile-in-gat