Anestezia locală în stomatologie. Ce este important de știut?

BUCURESTI - 1 aprilie 2021

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Sanatate

Anestezia locală este utilizată pentru a bloca durerea într-o anumită zonă a corpului uman. Doar zona interesată va fi “amorțită”, pacientul fiind pe deplin conștient. Ca anestezice, se utilizează soluții care conțin un agent analgezic, adrenalină și o serie de alte componente. Acestea reduc sensibilitatea la durere în zona dorită a corpului prin blocarea transmiterii impulsurilor prin fibrele nervoase.

OmniaDental

OmniaDental

Anestezia locală este utilizată pe scară largă în majoritatea procedurilor dentare. Acest lucru permite medicului să ofere pacientului un tratament confortabil și să-l elibereze de “frica de dentist”.

Să vedem la ce servește anestezia locală în stomatologie, cât durează efectul anesteziei și ce tipuri de tehnici anestezice sunt folosite de stomatologi.

 

Ce este anestezia locală în stomatologie?

Majoritatea procedurilor efectuate de medicul dentist sunt însoțite de senzații dureroase cu grade diferite de intensitate. Prin urmare, anestezia este o parte indispensabilă a tratamentului stomatologic.

Cu ajutorul anesteziei locale, medicul blochează sensibilitatea unei părți a gurii prin injectarea de anestezic în gingie sau mucoasa bucală. În acest caz, pacientul este conștient.

Pentru anestezia locală, medicamentele sunt utilizate sub formă de geluri, creme și soluții injectabile. Medicamentul, forma și dozajul acestuia sunt selectate de medic în funcție de complexitatea tratamentelor și de starea de sănătate a pacientului.

 

Tipuri de anestezie locală

În funcție intensitatea dorită, medicii stomatologi utilizează următoarele tipuri de anestezie locală:

- anestezie topică – substanța anestezică este aplicată pe suprafața gingiei sau a mucoasei bucale sub formă de spray sau gel cu diverse arome; se utilizează de regulă înainte de injecție;

-anestezia prin infiltrație - o injecție cu anestezic se efectuează în țesuturi pentru a bloca sensibilitatea într-o zonă specifică (acționează asupra terminațiilor nervoase periferice);

-anestezia tronculară – anestezie prin injecție ce asigură blocarea ramurilor nervoase mari; se realizează când se dorește “amorțirea” unui număr mai mare de dinți și/sau a unei zone mai extinse.

După injecție, veți simți o senzatie de umflatură si amorțeală în zona interesată, uneori salivație excesivă. Când anestezia se realizează la maxilarul inferior, o parte a limbii și a buzei inferioare pot deveni amorțite.

La câteva minute după injecție, se pierde sensibilitatea zonei dorite, menținând în același timp senzațiile tactile. Efectul anestezic poate dura de la 2 la 6 ore, în funcție de anestezic și de doza administrată.

Anestezia locală este prescrisă pentru a efectua confortabil tratamente, precum tratamentul de canal, extracții dentare, tratamentul chirurgical al pungilor parodontale, implanturi dentare, și altele.

 

Este necesară anestezia pentru tratamentul cariilor?

În cazul cariilor de mari dimensiuni, profunde, apare durerea datorită proximității de camera pulpară ce conține terminațiile nervoase. Prin urmare, în astfel de cazuri, medicul dentist aplică anestezie locală.

Ocazional, dentistul poate folosi anestezice locale pentru ameliorarea stresului la un pacient anxios, chiar și pentru tratarea cariilor superficiale.

 

Ce este important de știut?

Pentru a evita complicațiile ce pot fi generate de anestezia locală, trebuie să vă informați medicul dentist:

-despre posibilitatea de a avea reacții alergice la anestezice;

-despre bolile dvs. cronice (patologia sistemului cardiovascular, diabet zaharat etc.);

-despre experiența anterioară cu anestezia locală.

Acest lucru este necesar pentru ca medicul să aleagă cel mai sigur anestezic.

Pentru pacienții cu probleme, precum hipertensiune arterială, boli de inimă și diabet, se utilizează analgezice fără adrenalină.

Sănătatea dinților este mai importantă decât teama față de dentist. Aveți încredere în specialiștii Omnia Dental. Medicii noștri folosesc anestezice moderne, ceea ce face ca și procedurile dentare complexe să fie nedureroase.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/anestezia-locala-in-stomatologie-ce-este-important-de-stiut