Când este rinoplastia necesară din punct de vedere medical?

BUCURESTI - 2 iulie 2020

Comunicat tip General in Sanatate, Stiinta / Cercetare, Farmaceutic

Rinoplastia este una dintre cele mai populare proceduri chirurgicale ce are ca scop îmbunătățirea imaginii feței. Totuși, această procedură ce remodelează și modifică dimensiunile nasului, se poate realiza și din motive medicale, nu numai estetice.

.

.

Rinoplastia este considerată o necesitate medicală atunci când corectează defecte din structura nasului ce împiedică respirarea corectă. Această operație de rinoplastie este luată în considerare numai după ce alte metode nu au dat rezultate bune în îmbunătățirea respirației.

Dacă vrei să faci o astfel de operație, află că există următoarele tipuri de rinoplastie pe care să le iei în considerare:

- Septoplastia corectează un sept deviat. Septul nazal este peretele intern format din os și  cartilaj care împarte cavitatea nazală în jumătate. Un sept deviat apare atunci când septul nazal este descentrat, strâmb sau fragmentat, cauzând probleme serioase de respirație.

- Turbinectomia elimină o porțiune a cornetelor nazale, care sunt oase lungi și subțiri situate pe pereții interiori ai nasului. Cornetele nazale mărite pot obstrucționa calea respiratorie nazală, ceea ce face dificilă respirația.

- Turbinoplastia corectează cornetele nazale mărite, fără a îndepărta o parte din ele.

Rinoplastia are multe beneficii. Pe lângă îmbunătățirea respirației, mulți pacienți prezintă mai puține dureri de cap și cazuri de sinuzită. Exercițiile fizice și sportive devin mai tolerabile, iar pacienții se pot bucura de un somn odihnitor, fără sforăitul cauzat de probleme respiratorii.

Rinoplastia este considerată necesară din punct de vedere medical dacă sunt îndeplinite anumite criterii medicale, cum ar fi: pacientul suferă de stenoză vestibulară, este necesară corectarea unei boli sau anomalii congenitale ori consecințele unei accidentări etc. 

Rinoplastia efectuată în scopul modificării aspectului extern al nasului în absența unei boli, traume sau leziuni este considerată  de natură cosmetică.

Rinoplastia efectuată în scopul corectării unei deformări nazale datorată unei intervenții chirurgicale anterioare este considerată rinoplastie cosmetică.

Așadar, pentru unele persoane, rinoplastia nu are legătură cu îmbunătățirea esteticii faciale cu care s-au născut ci cu corectarea unei accidentări sau altă problemă medicală. În majoritatea cazurilor, procedurile chirurgicale folosite pentru rinoplastia cosmetică și medicală sunt similare.

La prima consultație medicală, pacientul este întrebat dacă își poate folosi nasul corect cu toate funcțiile sale fără a fi necesară operația. După această discuție, doctorul stabilește natura operației și rezultatul dorit de pacient.

În general, indiferent de tipul operației, există două modalități de a face operația de rinoplastie: chirurgul face o incizie în exteriorul septului și execută lucrări prin această deschidere (rinoplastie deschisă) sau va opera complet prin nări (rinoplastie închisă).

Dacă se face o procedură deschisă sau închisă, depinde de diagnosticul pus de medic și de rezultatul dorit de pacient. Unul dintre aspectele pe care un chirurg le are în vedere la luarea acestei decizii este grosimea pielii cu care se lucrează astfel încât să se reducă dezvoltarea și aspectul cicatricilor postoperatorii.

Unii copii au un defect din naștere la buza superioară sau cerul gurii, foarte simplu de remediat, ce le dă probleme în a mânca corect și a se dezvolta corespunzător vârstei. În timp ce această preocupare de sănătatea este prezentă cel mai adesea în țările în curs de dezvoltare, acest defect din naștere este aproape întotdeauna corectat din motive cosmetice, dar și medicale.

Există însă multe afecțiuni și leziuni care necesită rinoplastie și nu sunt prezente din naștere. De exemplu, este posibil ca o persoană să dezvolte inflamații nazale de la alergii cronice, în măsura destul de mare încât să împiedice respirația ușoară, naturală și sănătoasă prin nas.

Chiar dacă majoritatea oamenilor consideră că rinoplastia nasului este ceva făcut doar pentru înfrumusețarea cosmetică, această operația destinată reconstruirii și reparării nasului este folosită la fel de mult și în îngrijirea medicală.