Cât de dureroasă este intervenția de implant dentar?

BUCURESTI - 22 decembrie 2020

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Sanatate

Tratamentul cu implanturi dentare consta in efectuarea unei intervenții chirurgicale, în timpul căreia un implant dentar este inserat în osul maxilar. Implantul dentar este un ”șurub” din titan care imită rădăcina dintelui, iar pe el este fixată coroana dentară artificială. Deși tratamentul cu implanturi dentare este o modalitate eficientă și sigură de a înlocui dinții pierduți, și deși este disponibil de ceva vreme, unii oameni încă îl consideră o procedură dureroasă și preferă soluțiile protetice clasice. Dar cât de dureroasă este într-adevăr această procedură?

Implant dentar

Implant dentar

Despre procedură

Astăzi, implantul dentar este considerat o procedură destul de simplă și obișnuită. Acest tratament este oferit de multe clinici și este efectuat în mai multe etape. Prima etapă constă în inserarea implantului în os, și este etapa cea mai înspăimântătoare pentru pacienți. La întrebarea dacă este dureros să se introducă un implant dentar în os, se poate răspunde cu siguranță că procesul se efectuează sub anestezie, cu acuratețe și eficiență, și nu este traumatic sau dureros. De fapt, pacientul are aceleași senzații ca în timpul tratamentului pentru cariile dentare.

Este durerosă intervenția de implant dentar?

Pentru a reduce durerea în timpul procesului de implantare, se aplică următoarele soluții:

Anestezie locală.Sedare conștientă.Anestezie completă.

Operația de inserare a implanturilor dentare se efectuează, de obicei, folosind anestezie locală. Dar, indiferent cum și sub ce tip de anestezie se efectuează procedura, aceasta va fi asociată cu un anumit grad de disconfort, însă nu mai intens decât în cazul unei extracții dentare.
Dacă pacientul prezintă frici sau anxietăți crescute, pe lângă anestezia locală, el poate fi sedat. Sedarea conștientă constă în administrarea orală a unui medicament sau în inhalosedare ce induce pacientului o stare de semi-somn. El rămâne conștient și cooperant în timpul intervenției însă starea de anxietate dispare.

În cazurile în care pacientul are nevoie de un număr mare de implanturi, asociate cu grefă osoasă simultană, poate fi utilizată anestezia generală. De asemenea, utilizarea sa este posibilă în situații precum:

Reacții alergice la anestezice locale.Prezența unui reflex de vomă, pe care pacientul nu îl poate controla.Teama de a merge la dentist, care se învecinează cu panica.Pacienții cu boli psihice de severitate variabilă.

Este dureroasă perioada postoperatorie?

O întrebare firească pentru mulți pacienți este dacă va durea după intervenția de implant dentar. Deoarece operatia presupune inciza gingiilor și prelucrarea osului, oricât de reușită ar fi procedura, în perioada postoperatorie, după încetarea anesteziei, pacientul va simți un disconfort. Acesta se aseamănă cel mai adesea cu senzația resimțită după extracția dinților.

În situațiile în care sunt plasate mai puține implanturi dentare, pacientul poate merge cu ușurință la muncă a doua zi. Dar când se restabilește o dentiție complet pierdută, există riscul de edem postoperator. Pentru a îl elimina, este necesar să respectați un regim special, si să luați medicamente prescrise de medicul dentist. 

După operație, implantologii recomandă să:

-nu conduceți o mașină imediat pentru a ajunge acasă, ci să folosiți serviciile unui taxi sau ale rudelor;

-amânați pentru următoarele două săptămâni vizitele la solar și piscină;

-evitați activitățile fizice intense;

-nu consumați alimente sau băuturi reci sau fierbinți;

-nu consumați alcool;

-nu fumați;

-încercați să eliminați orice situații stresante;

-respectați cu strictețe regulile igienei bucale personale.

 

Astăzi, este posibilă reducerea la minimum a durerii folosind tehnologia modernă de implantare, care implică utilizarea unui fascicul laser ca instrument de tăiere.

Această metodă de plasare a implanturilor reduce semnificativ riscul de inflamație după finalizarea procedurii. Laserul stomatologic nu este doar mai puțin traumatic, dar are și un efect dezinfectant și vindecător. Cu ajutorul acestuia, instalarea implantului se realizează în decurs de jumătate de oră în condiții sterile chirurgical.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/cat-de-dureroasa-este-interventia-de-implant-dentar