Ce este bruxismul sau scrâșnitul dinților și cum se produce?

BUCURESTI - 27 aprilie 2021

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Sanatate

Scrâșnitul dinților în timpul somnului se produce datorită contracției involuntare a mușchilor masticatori și a apropierii maxilarelor. Mandibula se poate deplasa dintr-o parte în alta si înainte și înapoi. După trezire, se pot simți durere de cap și disconfort în zona maxilarelor.

Bruxism

Bruxism

În astfel de cazuri, este recomandabil ca pacientul să se supună unui examen stomatologic. Numai un medic poate identifica semne specifice ale unei abateri de la normă:

-uzura caracteristică a dinților;

-o creștere a tonusului muscular.

O metodă de diagnostic fiabilă este examinarea electromiografică (EMG) - o metodă de evaluare a funcțiilor mușchilor masticatori și temporali. Pe baza diagnosticului, medicul va face recomandări cu privire la prevenirea bruxismului și cum să se protejeze dinții împotriva efectelor produse prin scrâșnitul necontrolat.

 

De ce este periculos bruxismul?

Dacă ignorați scrâșnirea involuntară a dinților noaptea, pot apărea următoarele probleme:

-disfuncții ale articulației temporomandibulare (ATM);

-dureri de cap constante;

-durere în zona maxilarului care iradiază la ureche;

-inflamația gingiilor și fracturi dentare;

-sensibilitate dentară crescută din cauza abraziunii smalțului;

-trosnituri ale articulațiilor maxilarului.

În cazurile severe, se poate dezvolta artrita ATM.

 

Cauzele bruxismului

Cauzele bruxismului nu sunt pe deplin cunoscute, dar mai mulți factori pot duce la dezvoltarea acestui fenomen:

-situații stresante;

-manifestări de furie;

-concentrarea intensă a atenție.

Înainte de un episod de bruxism, activitatea creierului poate fi intensificată și frecvența contracțiilor inimii poate crește. Acest lucru sugerează că sistemul nervos central joacă un rol în manifestările bruxismului.

În copilărie, bruxismul apare după erupția primilor dinți de lapte și în timpul înlocuirii lor cu cei permanenți. De regulă, dispare fără tratament după formarea completă a dentiției adulte.

Scrâșnirea dinților poate fi asociată și cu o mușcătură dezechilibrată. În plus, cauzele bruxismului includ:

-efectele secundare ale anumitor medicamente (antidepresive);

-afecțiuni neurologice (boala Parkinson sau Huntington);

-oboseala, fumatul și consumul de alcool;apnee în somn și sforăit.

 

Măsuri preventive

Scopul principal al măsurilor de prevenție este de a diminua cauzele bruxismului prin gestionarea stresului și anxietății la pacient.

O atenție deosebită trebuie acordată somnului - organizarea unui loc de dormit într-o cameră răcoroasă și liniștită, fără televizor sau computer.

O poziție de somn confortabilă și un „ambient liniștitor” sunt, de asemenea, importante. Aceasta ar putea fi o baie caldă, citirea unei cărți sau ascultarea de muzică plăcută înainte de somn.

 

Cum poate fi tratat bruxismul?

Tratamentul depinde de cauza bolii și se reduce la ameliorarea simptomelor sau la eliminarea factorilor care declanșează scrâșnitul dinților. Bruxismul din timpul zilei poate fi evitat prin kinetoterapie și exerciții specifice prescrise de medicul dentist.

Pentru a elimina bruxismul nocturn, se folosesc alte strategii, deoarece este în afara controlului conștient. Dacă stresul sau apneea de somn sunt cauza principală, tratarea acestor tulburari vă poate ajuta să scăpați de frecarea dinților pe timp de noapte.

Pentru a proteja dinții de deteriorări, pot fi utilizate gutiere dentare speciale și alte dispozitive pentru a crea o barieră sigură pentru a reduce intensitatea impactului compresiei maxilarului pe suprafața dinților.

Exercițiile fizice și medicamentele, pe termen scurt, pot ajuta la restabilirea somnului sănătos. Pentru a relaxa mușchii masticatori, sunt prescrise metode de încălzire (comprese calde și tampoane de încălzire) a musculaturii.

Dacă bruxismul este cauzat de o nealiniere a maxilarelor sau de o poziție anormală a dinților, specialiștii în ortodonție vă vor ajuta să rezolvați această problemă.

Cel mai important este să apelați la o clinică stomatologică sector 1 specializată pentru a preveni și a opri din timp efectele dăunătoare pe care bruxismul le are asupra sănătății orale.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/ce-este-bruxismul-sau-scrasnitul-dintilor-si-cum-se-produce