Ce este designul web responsive?

BUCURESTI - 15 iulie 2020

Comunicat tip General in IT&C, Media / Publicitate

Un site web receptiv este un site care a fost proiectat pentru a se adapta la orice tip de dispozitiv utilizat de vizitator pentru afisarea paginilor. Practic, este un design de site web care arata bine indiferent de dimensiunea dispozitivului - de la un monitor LCD mare pentru desktop, pana la ecranele mai mici pe care le folosim pe smartphone-uri si tablete.

Design web responsive

Design web responsive

Ce este designul web receptiv si cum functioneaza?

Designul web responsive descrie o abordare de proiectare web care permite redarea (sau afisarea) site-urilor si paginilor pe toate dispozitivele si dimensiunile ecranului, adaptandu-se automat la ecran, indiferent daca este desktop, laptop, tableta sau smartphone.

Designul web responsive functioneaza prin Cascading Style Sheets (CSS), utilizand diverse setari pentru a servi proprietati de stil diferite, in functie de dimensiunea ecranului, orientarea, rezolutia, capacitatea de culoare si alte caracteristici ale dispozitivului utilizatorului. Cateva exemple de proprietati CSS legate de proiectarea web receptiva includ porturile de vizualizare si interogarile media.

De ce este nevoie de design web responsive?

Designul web responsive permite proiectantilor site-ului sa creeze si sa publice acelasi continut peste tot, pentru toate dispozitivele. Este o filozofie de dezvoltare a site-urilor web intr-un format eficient, optimizat si usor de citit pe o varietate de dispozitive si browsere web pe diferite platforme. In loc de abordarea traditionala a proiectarii de pagini web pentru vizualizarea pe desktop sau laptopuri, designul receptiv utilizeaza o varietate de caracteristici si functionalitati de dezvoltare web mai noi pentru a oferi o vizualizare optima utilizatorilor de pe dispozitive mobile, cum ar fi smartphone-uri si tablete, dar si pentru cei care folosesc PC-urile traditionale, laptopuri si alte dispozitive electronice.

Pentru ca au dimensiuni de afisare mai mici, dispozitivele mobile necesita, de obicei, un aspect modificat pentru continut pentru a ajuta utilizatorii sa navigheze pe site mai eficient, iar cu un design responsive, dezvoltatorii web sunt capabili sa codifice paginile web cu flexibilitatea de a reda continut lizibil pentru o varietate de dimensiuni de afisare. Acest lucru se datoreaza in mare parte unor site-uri web care se pot schimba continuu si fluid, pe baza unor factori precum latimea afisajului.

Trei componente principale ale designului web responsive

Proiectarea site-ului web este alcatuita din urmatoarele trei componente principale:

-Aspect flexibil – Se foloseste o grila flexibila pentru a crea aspectul site-ului web care se va redimensiona dinamic la orice latime.

-Interogari media - O extensie la tipurile de media cand vizeaza si include stiluri. Interogarile media permit proiectantilor sa specifice stiluri diferite pentru circumstante specifice browserului si dispozitivului.

-Suport flexibil – Acest suport face ca orice format media (imagini, videoclipuri si alte formate) sa fie scalabil, schimband dimensiunea suportului pe masura ce se modifica dimensiunea viewport-ului.

Design Web Responsive vs. Design Web Traditional

Un exemplu de pagina care nu este receptiva este cea care afiseaza bine pe browserele de desktop, dar are un text foarte mic, care nu poate fi citit pe smartphone-uri sau tablete, adesea datorita faptului ca are prea multe coloane sau imagini prea mari pentru a se incadra in latimea limitata a afisajului.

In schimb, cu un design receptiv, dezvoltatorii web nu trebuie sa se concentreze pe dimensiuni specifice de afisare; mai degraba, codul web receptiv este conceput pentru a se adapta la o gama larga de dimensiuni de afisare, prezentand diferite layout-uri bazate pe dimensiunea afisajului si capacitatile dispozitivului mobil sau al PC-ului. Cu alte cuvinte, site-ul web ar trebui sa aiba tehnologia pentru a raspunde automat la preferintele utilizatorului. Acest lucru ar elimina necesitatea unor faze de proiectare si dezvoltare diferite pentru fiecare nou gadget de pe piata.

Cum sa incorporezi designul receptiv in dezvoltarea web

Pentru a crea un site web responsive pot fi utilizate o varietate de tehnici de proiectare receptiva, dar cel mai des dezvoltatorii web se bazeaza pe etichete viewport si interogari media CSS, apoi folosesc un cod pentru a prezenta aspectul continutului optimizat si textul bazat pe dimensiunea afisajului. Interogarile media sunt filtrele pe care proiectantii le utilizeaza pentru a detecta dimensiunile dispozitivului de navigare si pentru a face designul sa apara adecvat pe orice ecran. Asadar, pe baza latimii, inaltimii, orientarii etc. a ecranului, proiectantii pot specifica cu exactitate modul in care designul va fi redat pentru ca diferiti utilizatori sa poata vizualiza perfect continutul paginii.

Un alt punct cheie pentru realizarea de design web receptiv este utilizarea pe cat posibil a unor valori relative, spre deosebire de atribute fixe precum latimea. Acest lucru permite continutului sa se redimensioneze pe baza platformei si dispozitivului pe care cititorul paginii web il foloseste la momentul respectiv.

De ce este important designul web receptiv pentru designerii web si proprietarii de afaceri?

Designul web receptiv ii ajuta pe proiectantii web, creatorii de user interface si dezvoltatorii web, sa realizeze un singur site pentru diferite dispozitive. De asemenea, usureaza viata proprietarilor de afaceri, a marketerilor si a agentilor de publicitate.

Iata cateva beneficii:

-Un singur site pentru toate dispozitivele: Fie ca este vizualizat pe un iMac de 27 de inci cu conexiune wireless, de pe tableta sau de pe ecranul telefonului Android, site-ul va fi configurat pentru o vizualizare optima.

-Design optim pentru dispozitiv: cu abordarea de web design responsive, toate imaginile, fonturile si alte elemente HTML vor fi scalate corespunzator, maximizand orice dimensiune a ecranului utilizatorului.

-Nu este nevoie de redirectionari: Alte optiuni de proiectare pentru mai multe dispozitive necesita utilizarea redirectionarii pentru a trimite utilizatorul la versiunea corespunzatoare a unei pagini web. Fara a fi nevoie de redirectionari, utilizatorul poate accesa continutul pe care doreste sa il priveasca cat mai repede.

-Designul web sensibil este eficient si din punct de vedere al preturilor. De asemenea, este mai usor de gestionat, deoarece este un singur site. Nu trebuie sa faci modificari de doua ori. In schimb, orice modificare si actualizare se face pe un singur site web.

Cu un design receptiv, site-ul este proiectat pentru flexibilitate in toate aspectele - imagini, text si layout. Asadar, designul receptiv este o abordare puternica si economica de care ar trebui sa beneficieze oricine are o prezenta online.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/ce-este-designul-web-responsive