Ce sunt condiloamele si cum le recunoastem?

BUCURESTI - 3 septembrie 2019

Comunicat tip General in Educatie / Cultura, Sanatate

Condiloamele sunt tumori benigne care apar la nivelul tegumentelor si mucoaselor, atat la femei cat si la barbati, in special in zona genitala. In termeni populari sunt cunoscute sub denumirea de negi. Exista o serie de tipuri de negi: negi comuni, negi plantari sau negi genitali sau condiloamele (veruci venerice).

.

.

Condiloamele sau verucile venerice sunt de origine virala si sunt o boala cu transmitere sexuala. La femei, zonele in care ele se localizeaza sunt: zona colului uterin, vagin, vulva sau anus, iar la barbati se pot localiza pe anus, testicul sau gland. Condilomul genital poate fi recunoscut ca o excrescenta usor colorata, cu forma neregulata sau plata. Pentru un diagnostic clar si sigur trebuie mers la medicul dermatolog care va examina vizual sau cu dermatoscopului, formatiunea si va recomanda in functie de caz, tratamentul adecvat, stiut fiind faptul ca in cazurile in care leziunile sunt foarte mari si inestetice se recomanda excizia chirurgicala. 

Cum scapi de ele si cum sa eviti recidivare acestora?

Metoda de tratament difera in functie de factori precum vechimea condiloamelor, localizarea lor, imunitatea organismului, infectii genitale concomitente.

O terapie moderna si extrem de accesibila oferita de medicii dermatologi pentru tratarea condiloamelor este Crioterapia. Crioterapia cu azot lichid este o metoda care poate fi folosita chiar si  la gravide sau chiar pe leziunile de neoplazie intralezionala cervicala cu grad redus, cu o rata de eficacitate de pana la 89% dupa 2-4 cure.

Condiloamele de mici dimensiuni, care nu sunt vizibil inestetice pot fi tratate prin crioterapie, o metoda simpla, utilizata cu mare succes  in clinicile de dermatologie dotate cu aparatura sigura si de mare precizie. Pentru multe dintre condiloame, care nu sunt foarte mari si groase, este suficienta o singura sedinta de crioterapie. Avantajul in aceste cazuri este ca cicatricea aparuta in urma tratarii condilomului prin crioterapie, este de cele mai multe ori putin vizibila, in timp fiind uniformizata cu pielea normala. Condiloamele pot fi tinute sub control, urmarind atent zona dupa tratament, mentinand o igiena personal corecta si nu in ultimul rand recomandarile medicului dupa tratament.

In ceea ce priveste condiloamele acuminate, natura virala a acetor leziuni genitale a fost recunoscuta pentru prima data, in anul 1907 de Ciuffo. Evolutia in domeniul biologiei moleculare a facut posibila identificarea virusului papiloma uman (HPV), ca fiind responsabil de aparitia condilomatozei anogenitale. Condiloamele genitale sau anale sunt adesea neglijate atat de pacient cat si de medici in anumite situatii, in ciuda faptului ca ele pot deveni o semnificativa problema de sanatate daca nu sunt tratate corect si la timp.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/ce-sunt-condiloamele-si-cum-le-recunoastem