Cele mai frecvente întrebări despre implantul dentar

BUCURESTI - 3 decembrie 2020

Comunicat tip General in Media / Publicitate, Sanatate

Astăzi, implantul dentar este unul dintre cele mai frecvente și solicitate servicii stomatologice, deoarece pierderea dinților, mai devreme sau mai târziu, afectează aproape fiecare persoană. Prin urmare, medicilor li se pun multe întrebări pe această temă. Cele mai frecvente dintre ele au răspunsuri standard, în ciuda faptului că fiecare caz este individual.

Omniadental

Omniadental

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar este o rădăcină artificială din titan care este înșurubată în osul maxilarului și înlocuiește astfel rădăcina naturală a dintelui. Astfel, odată inserat, prezența implantului pe arcadă este total insesizabilă. După vindecare și osteointegrare (fuzionare cu osul înconjurător), la implantul dentar se va atașa un bont protetic - piesa pe care se montează coroana dentară în sine. Deci, pentru a înlocui complet un dinte pierdut, avem nevoie de 3 componente – implantul dentar, bontul protetic și coroana dentară artificială. Noul „dinte” arată, funcționează și se simte exact ca un dinte natural. Un alt mare avantaj al implantului dentar este acela că este „independent”, adică, spre deosebire de o punte dentară, dinții adiacenți nu sunt afectați.

Cu ajutorul implanturilor dentare se pot reface unul, doi dinți sau chiar întreaga dantură pierdută. De asemenea, implanturile dentare pot servi drept suport pentru diverse lucrări protetice mobilizabile (proteza dentară pe implanturi).
Tehnici noi precum All-on-6, All-on-4 sau Fast & Fixed permit refacerea integrală a unei arcade dentare, fără să se apeleze la adiții osoase sau intervenții chirurgicale complexe.

 

Există contraindicații pentru inserarea implantelor dentare?

Da, există. Dar în fiecare an sunt din ce în ce mai puține contraindicații. Stomatologia se dezvoltă rapid, încercând să facă implanturile dentare mai accesibile, inclusiv pentru acele persoane cărora li s-ar fi putut refuza o astfel de intervenție în urmă cu câțiva ani.

Contraindicațiile absolute sunt:

• boli ale sistemului nervos central;

• diabet sever;

• tumori canceroase;

• leziuni osoase sistemice.

Contraindicațiile relative includ:

• infecții virale și inflamații;

• igienă orală precară

 

Se poate pune un implant imediat după extracția dinților?

Da. Această procedură se numește implantare imediată, iar implantul dentar este inserat în aceeași ședință cu extracția dintelui. Dar există o condiție importantă - pacientul trebuie să aibă suficient volum osos pentru ca implantul să poată fi inserat cu succes.

Prezența infecției joacă, de asemenea, un rol important. Dacă este diagnosticat un proces infecțios în zona dintelui îndepărtat, mai intai se trateaza infecția și abia după ce zona este complet vindecată se inseră implantul.

IMPORTANT! Răbdarea joacă un rol esențial în succesul tratamentului. Grăbirea inserării implantului înainte ca volumul osos să fie corect restabilit sau înainte ca o infecție să fie complet îndepărtată poate duce la pierderea implantului.

 

Se pot insera mai multe implanturi simultan?

Da. Însă, este bine de amintit că inserarea unui implant dentar este o intervenție chirurgicală, însoțită de traumatizarea și stresarea organismului. Este de dorit să nu se exagereze cu numărul de implanturi inserate, doar din dorința de a termina mai repede tratamentul. Medicul este cel mai în măsură să decidă cea mai bună variantă de tratament pentru dvs., chiar dacă asta înseamnă plasarea implantelor în mai multe ședințe pentru a acorda timp corpului să se refacă.

 

Există restricții de vârstă?

Implanturile dentare pot fi plasate la pacienții tineri după formarea finală a dentiției (aproximativ 18-20 de ani), iar la adulți, implanturile pot fi inserate atât la 70 de ani, cât și la 90 de ani.

 

Cât de dureroasă este procedura de plasare a implantului? 

Procedura în sine nu provoacă durere sau disconfort. Pacientului i se administrează anestezie locală, care îndepărtează complet durerea. 

Durerea poate fi deranjantă după dispariția anesteziei. Dar pentru aceasta, medicul dentist prescrie pacientului analgezice care ameliorează durerea și disconfortul general. Durerea trebuie să dispară complet după 3-5 zile de la intervenție. Dacă aceasta continuă, însoțită de umflături, febră, ar trebui să vă adresați medicului dumneavoastră.


Cum ne 
îngrijim după intervenția de implant dentar?

Puteți să vă spălați pe dinți în mod normal, dar fără a atinge locul unde au fost făcute suturile. Însă, dacă observați resturi alimentare pe firele de sutură, le puteți îndepărta ușor cu periuța.
Curățarea este permisă din a doua zi după intervenție. Puteți alege o perie cu peri mai moi, astfel încât să nu rănească zona operată.

În primele câteva zile se recomandă și clătirea gurii cu soluții antiseptice.

 

Cât durează edemul după operație?

Umflarea țesuturilor este o reacție naturală a corpului la traumatismele externe. De obicei, se formează o umflătură mică la locul intervenției. Poate schimba aspectul feței, umflătura fiind vizibilă și din exterior.

De regulă, edemul apare la 2-3 ore după operație, și se poate mări până în a 2-a sau a 3-a zi. Dacă operația are succes, umflătura dispare în 5-6 zile. Este foarte important să urmăriți evoluția edemului - dacă devine mai mic în a treia sau a patra zi după operație atunci perioada postoperatorie se desfășoară normal. Dacă umflătura se mărește, iradiază către gât, spate, coloană vertebrală, acesta este un semnal alarmant! Este imperativ să vă consultați medicul.

 

Este posibilă respingerea implantului?

Da, o astfel de situație nu poate fi exclusă. Deși se întâlnește foarte rar, niciun pacient nu este imun la acestă problemă. Respingerea sau neacceptarea implantului dentar poate fi întâlnită în următoarele situații:

• dacă zona operatorie a fost infectată în timpul intervenției;

• dacă pacientul are țesut osos insuficient;

• când apar procese inflamatorii în organism;

• dacă imunitatea este scăzută;

• dacă recomandările medicului nu au fost respectate;

• dacă au fost ignorate contraindicațiile;

• dacă s-au folosit implanturi de calitate scăzută.

Conform statisticilor, cu o abordare corectă, implanturile dentare se integrează în peste 97% din cazuri.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/cele-mai-frecvente-intrebari-despre-implantul-dentar