Cheia dinamometrica – Instrument de baza in asamblari

BUCURESTI - 18 decembrie 2020

Comunicat tip General in Constructii, Industrie, Media / Publicitate

Cheia dinamometrica este cel mai comun instrument folosit pe scara larga pentru strangerea suruburilor la moment. Strangerea la moment a suruburilor intr-o asambalre este de fapt metoda mai simpla de control prin care se creaza tensiune/forta in suruburi astfel incat asamblarea sa fie una sigura.

Cheie

Cheie

Un surub strans prea putin poate duce in timp la desfacere, din cauza vibratiilor. Un surub strans prea mult, poate duce la alungire si in final la rupere, cu consecinte catastrofale in anumite situatii.

 Modelele de calitate sunt produse de firme cu traditie, care au la baza ani de experienta, teste in conditii de lucru intensiv, imbunatatire permanenta a componentelor si posibilitate de recalibrare.

Modelele profesionale respecta standardul ISO6789, avand domeniul in plaja 20%...100% si respectand precizia de +/-6% pana la 10Nm si +/-4% peste 10Nm.

Exista modele pentru strangeri la moment - cele mai uzuale - modele mecanice si variante pentru verificare / masurare de suruburi, asa cum sunt cele cu ceas si cele digitale.

cheie dinamometrica clasica permite setarea momentului dorit pe scala, iar la atingerea lui emite un semnal custic “clic”, iar majoritatea si o vibratie in maner.

Mai exista modele cu articulatie, la care se inclina manerul la 20 grade si modele cu alunecare, care evita complet suprastrangerea.

cheie dinamometrica pentru verificare, cu ceas sau digitala, permite vizualizarea momentului la care a fost strans un surub.

Gama de momente acoperita de variantele manuale este in mare, de la 1 la 3000Nm, extremitatile folosite mai rar.

Cele mai uzuale sunt in domeniul 5...400Nm, spre exmplu in service-uri auto pentru turisme si industrie generala, pana la 1000Nm in service-uri camioane sau constructii si peste 1000Nm in industria grea, petroliera, etc..

Sub 5Nm, se folosesc in general in industria electronica, productia de electrocasnice, unde in paralel se folosesc si surubelnitele dinamometrice.

Precizia care trebuie asigurata este cf. standardului, cea mentionata mai sus, dar sunt si situatii in care producatorii, garanteaza precizie de 3%, sau chiar 2% in cazul cheilor cu ceas sau a celor digitale.

Recalibrarea este recomandata dupa 5000 strangeri sau cel tarziu la 12 luni. Un proces complet de re-calibrare implica nu doar masurarea valorilor, dar si ajustarea cheilor in cazul in care nu mai corespund preciziei impuse de standard.

Cheile dinamometrice sunt instrumente de precizie, astfel ca se recomanda utilizarea / pastrarea ca atare. Ele pot fi folosite si la desfacerea suruburilor atata timp cat nu se depaseste momentul maxim, insa la modelele care nu declanseaza si in sens anti-orar, este imposibil de identificat momentul maxim. Astfel, pentru siguranta, desfacerea suruburilor se recomanda a se face cu scule simple mecanice.

Variantele mecanice de chei au un singur sens de declansare, marcat in general cu o sageata pe corp, dar unele variante permit impingerea/intoarecerea pastratului in partea opusa si atunci va declansa si anti-orar sau pe stanga.

Majoritatea sunt dependente de locul apasarii, astfel ca se recomanda aplicarea fortei exact pe maner. Nu se folosesc extensii decat la cele prevazute de producator. Pentru perioade mai mari de neutilizare se recomanda aducerea scalei la valoarea minima (nu la minimul scalei). Nu este o regula ca ramase pe alte valori se decalibreaza, dar este recomandata pastrarea pe valoarea minima.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/cheia-dinamometrica-instrument-de-baza-in-asamblari