Conform lui Oughourlian, toxicomaniile se impart in 6 grupe

BUCURESTI - 7 iunie 2019

Comunicat tip General in Sanatate, Stiinta / Cercetare

Clasificarea lui Oughourlian, 1974 a conduitelor adictive sau toxicomaniilor in 6 grupe
tine cont de fenomenele sociologice (solitare sau de grup) si de comportamentele
psihologice.

.

Toxicomaniile actuale au aparut in anii 1960 si sunt legate în grade diferite din punct de vedere istoric de miscarea hippy fiind precursoarea lor.

Ca fenomen social, toxicomaniile actuale, s-au dezvoltat mai intai in Statele Unite prin miscarea hippy la mijlocul faimosilor ani “sixties”. Miscarea hippie se inscria într-un context dublu : socioeconomic (cu criticile din cadrul The American way of life) si politic (cu declansarea si, ulterior, împotmolirea operatiunilor militare din Vietnam). Atunci s-a afirmat aversiunea fata de "societatea capitalista" si de alienarea materiala, fllozofia subjacenta fiind cea a nonviolentei si a intoarcerii la sanul naturii.

Cautarea fericirii este însotita de cea a unei lumi mai bune si a unei mai profunde întelegeri fata de celalalt.

Clasificarile sociologice includ:
- conduite toxicomanice solitare sau individuale
- conduite toxicomanice de grup sau comunitare
- conduite toxicomanice de masa sau populationale
In acelasi timp, clasificarile psihlogice includ comportamentele toxicomanice care reprezinta un mijloc, sau o finalitate.

Cele din prima categorie sunt reprezentate de:
- artisti sau filozofi
- toxicomanii actuale (hippies)
- conduite toxicomanice pentru a celebra exceptionalul, ludicul, sacrul. Toxicomanii  etnogice si sociale (alcoolul)

Comportamentele din a doua categorie sunt reprezentate de:
- drogul folosit pentru a uita sau suporta cotidianul
- drogul, ca o finalitate pentru sine.
- Toxicomanii actuale: junkies, drogul ca o finalitate de sine.

Abordul terapeutic al unei persoane prezentand o farmaco-dependenta este unul strict individualizat. Aceasta consta in detectia precoce, cura de detoxifiere, tatamentul psihoterapeutic:
a) terapia de grup;
b) terapia de sustinere;
c) terapia comportamentala.
Tratamentul la nivelul asistentei primare.
Tratamentul la nivelul asistentei secundare.
Reabilitarea.
Organizatii de suport.

Lucia Blendea- Psihoterapeut, mrd. Consiliere educaţională şi intervenţie în orientarea şcolară şi vocaţională
Pentru telefon si e-mail click aici