INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA
Alege impactul, alege increderea, alege Comunicatedepresa.ro! Cere o oferta personalizata pentru campanii electorale pe ziare.com, acasa.ro si comunicatedepresa.ro!Contacteaza-ne la info@comunicatedepresa.ro sau la 0374.112.675.
Cu cat a scazut salariul mediu net in timpul pandemiei
BUCURESTI - 19 iunie 2020
Comunicat tip General in Media / Publicitate, Social, #CSRcovid19
Criza economica generata de pandemia de coronavirus a avut efecte negative considerabile asupra salariului net. Potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica, salariul net mediu din luna aprilie a scazut, comparativ cu luna martie a acestui an.
Salariu mediu
Criza economica generata de pandemia de coronavirus a avut efecte negative considerabile asupra salariului net. Potrivit informatiilor furnizate de Institutul National de Statistica, salariul net mediu din luna aprilie a scazut, comparativ cu luna martie a acestui an.
In luna aprilie 2020, salariul mediu nominal brut a fost 5201 de lei, cu 185 de lei (-3,4%) mai mic decat in luna martie 2020, in timp ce salariul mediu nominal net, acesta a ajuns in luna aprilie 2020 la 3182 de lei, in scadere fata de luna precedenta cu 112 lei (-3,4%).
Cele mai mari valori ale salariului mediu nominal net au fost inregistrate in domenii precum tehnologia informatiei (inclusiv activitati de servicii informatice) (7982 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1340 lei), potrivit unui comunicat de presa al INS.
In raport cu evolutia preturilor de consum, indicele castigului salarial real a fost 99,5% pentru luna aprilie 2020 fata de aceeasi perioada a anului precedent. Fata de luna martie a acestui an, indicele castigului salarial real, in luna aprilie 2020 a fost 96,3%.
De ce au scazut salariile medii nete
Fata de luna aprilie, odata cu debutul pandemiei de coronavirus, si-au incetat sau intrerupt activitatea foarte multe companii si firme din cauza somajului tehnic a multor agenti.
Factori economici, a nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (in functie de contracte/proiecte), a remunerarii.
Scaderi economice au fost din cauza activitatii partiale din unele activitati economice. Scaderile salariale au fost generate si de acordarea in luna precedenta de prime ocazionale, drepturi in natura si ajutoare banesti, sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv bilete de valoare), cat si a disponibilizarilor de personal cu castiguri salariale mai mari fata de medie, din unele activitati economice, arata informatiile de la INS.
Domeniile cu cele mai mari scaderi ale castigului salarial mediu net:
-industria transporturilor aeriene (29,1%)
-fabricarea produselor din tutun, ca urmare a acordarii de prime ocazionale in lunile precedente (22,8%)
-fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea de mobila, tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), hoteluri si restaurante, fabricarea bauturilor, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, alte activitati industriale n.c.a., activitati de spectacole, culturale si recreative (12-19%)
-fabricarea produselor textile, fabricarea articolelor de imbracaminte, fabricarea echipamentelor electrice, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, comert cu ridicata si cu amanuntul (inclusiv repararea autovehiculelor si motocicletelor), activitati profesionale, stiintifice si tehnice ( 7,5- 11%).
-3 din 10 romani, afectati economic de pandemie
-Site-uri web destinate turismului intern/extern, aplicatii de booking, calculator distante, etc.
Cu toate acestea, trei din zece romani au declarat ca le-au scazut veniturile in perioada pandemiei de COVOD-19, pierzand aproape 800 de lei din veniturile lunare, conform unui studiu iSense Solutions.
Potrivit datelor, romanii carora le-au scazut veniturile au pierdut aproximativ 800 de lei din veniturile lor lunare, de la 2.800 de lei la 2.000 de lei, ceea ce inseamna o reducere a veniturilor cu aproape 30%.
Vesti bune pentru viitor: sporuri la salarii pentru bugetari
Vestile sunt insa bune pentru viitor in ceea ce priveste salariile romanilor, in special ale celor din sectorul de stat. Potrivit unei propuneri legislative, bugetarii din Romania ar putea primi sporuri la salarii de pana la 25%.
Cine va beneficia de sporuri?
Cei care vor putea beneficia de aceste sporuri sunt militarii, politistii, personalul civil din sistemul de aparare si cei din ordinea publica si securitatea nationala. Propunerile legislative ar urma sa acorde sporuri de pana la 25% pentru angajatii care ocupa o functie cu acces la informatii clasificate din clasa secreta de stat. Aceasta propunere a primit un raport favorabil de la Camera Deputatilor.