Detectoare radar – rol de preventie

BUCURESTI - 3 decembrie 2019

Comunicat tip General in Auto

Cele mai frecvente intrebari legate de detectoare de radar sunt: ce este un detector de radar si cum functioneaza un detector de radar?

.

.

In primul rand este necesar a fi mentionat ca rolul detectoarelor de radar este unul de preventie si nu de incurajare a condusului peste limita legala de viteza. Folosirea unui detector de radar are rolul de a reduce numarului de amenzi si de a preveni aparitia accidentelor, mentinand starea de atentie sporita a soferului.

Detectorul de radar este un dispozitiv electronic pasiv utilizat de catre soferi pentru a verifica daca viteza lor este monitorizata de un dispozitiv de detectie a vitezei folosit de catre organele de ordine in monitorizarea circulatiei auto. Soferii le utilizeaza astfel incat sa poata reduce viteza masinii.

Detectoarele au fost adaptate noilor tehnologii, au fost prevazute cu receptoare GPS care sa reduca sau elimine alarmele false. Exista astazi detectoare de radar care au aceasta tehnologie GPS, tehnologie care permite utilizatorilor sa stocheze manual informatii asupra locatiilor in care politia monitorizeaza frecvent traficul, astfel incat pe viitor, detectorul sa declanseze o alarma atunci când se apropie de acel loc si in plus reduce sau elimina alarmele false. Mai mult, unele detectoare cu GPS pot afla coordonatele camerelor de monitorizare a vitezei de pe Internet. La ora actuala exista pe piata o gama larga de detectoare radar mobile, cu tehnologie adaptata noilor aparate radar. Tehnologia detectoarelor a evoluat de la componente discrete (rezistente, tranzistori, condensatori) la circuite specializate, miniaturale, asigurand astfel o mai mare acuratete si promptitudine in detectie.

Detectoarele de radar modulare sau portabile, cu sistem de detectie laser sau radar capteaza si analizeaza semnale, identificandu-le pe cele emise de radar, ca apoi, in functie de distanta fata de sursa, sa emita avertizari vizuale si acustice din ce in ce mai intense.

In cazul utilizarii de detectoare radar pe teritoriul Romaniei, este bine de stiut ca aparatele radar din dotarea Politiei Rutiere emit un semnal care are traiectoria pe o anumita banda de emisie si pe o anumita frecventa, banda K, acestea functionand in baza efectului Doppler. Cele mai cunoscute si apreciate branduri de detectoare radar sunt Escort, Whistler si Cobra, cunoscut fiind faptul ca inglobeaza cele mai importante caracteristici: detecteaza de la distanta radarele si pistoalele laser de ultima generatie, ofera un confort sporit, sunt reduse alertele false cauzate de alte surse decat echipamentele radar, se monteaza si se demonteaza extrrem de usor.