Lemnul in amenajarea spatiului exterior

BUCURESTI - 9 aprilie 2019

Comunicat tip Produse / Servicii in Arhitectura / Design

Lemnul este unul dintre cele mai importante materiale de constructii, utilizat inca din cele mai vechi timpuri

lemn in amenajarea spatiului exterior

lemn in amenajarea spatiului exterior

Folosit in constructii, lemnul ofera rezistenta, datorita structurii sale fibroase, izolatie termica, statut ecologic, cat si un aspect placut din punct de vedere estetic. Astfel, avantajele unei case din lemn sunt numeroase si asigura satisfactia celor care isi doresc un aer rustic, traditional si un plus de originalitate pentru locuina lor.

In amenajarea spatiului exterior, elementele cu structura din lemn ies in evidenta datorita rezistentei acestora la anumite substante chimice, a usurintei cu care pot fi ansamblate chiar si de catre nespecialisti, a preturilor scazute, a caracterului ecologic si nu in ultimul rand a efectului estetic special. De asemenea, lemnul se gaseste in diferite nuante, acest lucru face posibila satisfacerea tuturor preferintelor si ideilor in materie de amenajari. Iar daca ne dorim un aer rustic sau traditional, lemnul devine materialul perfect pentru a ne pune in practica gandurile si trairile.

Elementele exterioare, cum ar fi foisoarele, pergolele din lemn, terasele, mobilierul din lemn etc., sunt cel mai important punct de atractie a atentiei intr-o gradina. Terasa este locul de relaxare in natura si ofera ambientului exterior un aer rustic. De aceea, pentru constructia unui astfel de loc, este recomandat sa se foloseasca panouri din lemn in locul unor materiale, precum betonul, metalul etc. De asemenea, se pot utiliza cu un real succes elementele modulare sau panourile din lemn pentru gard, care asigura un montaj usor si un aspect in armonie cu natura. Pentru a executa gardul dintre vecini, aceste elemente din lemn sunt perfecte si chiar mai mult decat suficiente.

Pergolele din lemn sunt unele dintre cele mai vechi mijloace de amenajare a spatiului exterior. Aceste elemente aduc un plus de originalitate gradinii, in special pergolele folosite pentru trandafirii cataratori. Pergolele din lemn sunt unul dintre accesoriile care subliniaza aerul traditional. Trebuie mentionat faptul ca acest tip de accesoriu este mai putin rezistent in timp datorita expunerii permanente la factorii de mediu. Insa, daca sunt executate din materiale lemnoase de esenta tare, iar lemnul este tratat cu materiale protectoare (uleiuri, lacuri speciale etc.), pergolele pot dura zeci de ani.

Mobilierul unei gradini, in special cel cu un grad inalt de finisare, trebuie protejat si adapostit sub structuri acoperite pentru a fi ferit de intemperiile atmosferice. Pentru gradina se folosesc, de cele mai multe ori, obiecte din lemn brut, cum ar fi: mese, scaune, banci, toate din busteni, cu suprafete putin prelucrate. Accesoriile exterioare obtinute astfel pot fi inlocuite in timp fara sa necesite costuri prea mari. Totodata, bustenii pot fi utilizati pentru a da nastere unor efecte naturale.

Atunci cand ne hotaram sa amenajam spatiul exterior cu elemente din lemn, in prima instanta trebuie sa tinem cont de amenajarea acestora in functie de arhitectura casei. Avand un efect atractiv la prima vedere, elementele din lemn trebuie amplasate astfel incat sa starneasca interesul privitorului spre a le vizita.

In ceea ce priveste esenta lemnului folosit pentru executarea accesoriilor decorative din gradina, cela mai buna este esenta tare, cum ar fi salcamul sau stejarul. Astfel de materiale lemnoase au o rezistenta foarte crescuta la umezeala si ciuperci, ceea ce le face mult mai rezistente in timp, in comparatie cu lemnul de esenta moale (brad, molid, pin etc.). In schimb, costurile unor elemente de gradina din materiale lemnoase de esenta tare sunt mult mai ridicate.

Cel mai utilizat lemn din tara noastra, datorita costurilor mici si a usurintei cu care se poate prelucra, este lemnul de brad. Insa, acesta ofera o rezistenta scazuta in timp din cauza rezistentelor scazute la umiditate. Dar, cu ajutorul unui proces de tratare impotriva factorilor externi si al ciupercilor, lemnul de brad isi prelungeste viata pe o perioada destul de lunga.