Marile beneficii ale banilor electronici și câteva mici dezavantaje

BUCURESTI - 8 septembrie 2021

Comunicat tip General in Afaceri, Banci / Asigurari, Media / Publicitate

Dezvoltarea tehnologiei computerizate în a doua parte a secolului XX a făcut posibilă apariția monedei electronice, eveniment revoluționar care a impulsionat economia și a desființat obstacole. Transferurile electronice de bani dintr-un cont în altul, între persoane fizice și/sau juridice, sunt în prezent la un nivel fără precedent. Circa 80% dintre plăți la nivel global sunt făcute prin intermediul banilor electronici și al dispozitivelor care intermediază aceste operații.

Marile beneficii ale banilor electronici și câteva mici dezavantaje

Marile beneficii ale banilor electronici și câteva mici dezavantaje

Plata fără numerar

Banii electronici au aceeași valoare cu banii reali și respectă particularitățile monedei fiecărei țări în parte. Avantajul major este acela că pot fi stocați pe un suport electronic, iar plățile pentru bunuri sau servicii se fac instantaneu, prin utilizarea unui POS (fix sau mobil). Cardul electronic și POS-ul sunt elementele esențiale care fac posibilă utilizarea banilor electronici. 

POS înseamnă „Point of Sale – punctul de vânzare” și este dispozitivul electronic care permite citirea cardurilor, facilitează plata și elimină nevoia de numerar. Utilizarea acestora este sigură și este reglementată. Mai mult, cei care fac plăți prin POS au posibilitatea de a bloca plățile nelegale sau greșite. Un alt beneficiu al acestora este că pot fi utilizate ca bancomate și pot fi folosite pentru a primi 200 de lei cash de la retailerii care au aceste dispozitive de plată. 

Frauda fiscală

Sistemele care permit circulația și deținerea banilor electronici – fie că sunt portofele electronice, carduri bancare și POS-uri   sunt cele mai eficiente mijloace care pot preveni circulația banilor negri și frauda fiscală. Fiecare tranzacție poate fi urmărită pe tot traseul ei, fiind posibilă fiscalizarea corectă și identificarea sursei banilor și a destinației acestora. 

Nu poate fi contestat faptul că cele mai multe dintre acțiunile frauduloase se fac cu bani în numerar, dar chiar și așa, se poate totuși realiza un control util, fie la compararea raportului dintre venituri și cheltuieli, fie la intrarea acestora în sistemul electronic.

Servicii bancare mai ieftine 

Toate tranzacțiile implică o serie de costuri care se regăsesc fie în comisioanele bancare, fie în prețul plătit pentru servicii sau bunuri. Moneda electronică reduce la minimum absolut aceste costuri, elimină procedura de imprimare a facturilor sau a altor evidențe scriptice referitoare la circuitul banilor. 

Monedele electronice elimină inclusiv necesitatea tipăririi și punerii in circulație a banilor fizici, dar și costurile legate de garantarea siguranței bancnotelor, a monedelor, de măsurile de securitate impuse de transportul sau alte operațiuni pe care acestea le implică. Eliminarea banilor fizici aduce economii importante și, nu în ultimul rând, este un real beneficiu pentru mediu și pentru sănătatea publică, bancnotele și monedele fiind, la propriu, murdare și veritabili vectori pentru răspândirea virusurilor și bacteriilor. 

Ușor de utilizat

De la plățile online pentru facturi și bunuri până la eliminarea complicațiilor legate de riscul de a nu a primi restul exact, plata cu monedă electronică este extrem de simplă și accesibilă oriunde există o conexiune securizată la internet. 

În ciuda faptului că pot exista complicații legate de pierderea unor „bani” din cont, în urma operațiunilor ilegale de fraudă bancară, tocmai posibilitatea de a urmări exact traseul banilor electronici oferă garanția recuperării acestora. Puțini știu, dar banii electronici sunt garantați și asigurați. 

Securitate

Deși nu se poate vorbi încă de securitate absolută la tranzacționarea banilor electronici, nivelul de siguranță este unul foarte ridicat. Nu trebuie omis faptul că acesta depinde de minime cunoștințe ale celor care folosesc instrumentele electronice, de la evitarea site-urilor pirat până la protejarea informațiilor bancare personale. 

Prevenirea furturilor este un demers de care trebuie să fie conștient orice utilizator, fie că este cel care plătește, fie cel care încasează bani electronici prin intermediul plăților online sau al sistemelor de tip POS. 

Confidențialitatea tranzacțiilor

Acesta este unul dintre aspecte criticate ale tranzacțiilor cu bani electronici. Faptul că traseul banilor este monitorizat poate reprezenta, din anumite puncte de vedere, o imixtiune în viața privată, ca urmare a lipsei de confidențialitate a tranzacțiilor efectuate. 

Pe de altă parte, această situație este considerată a fi o problemă de cei care, din cele mai diferite motive, vor să păstreze secrete plățile efectuate. Nu trebuie omis faptul că monitorizarea tranzacțiilor nu înseamnă că cineva, în carne și oase, urmărește ce face fiecare dintre noi cu banii de pe card. Monitorizarea este electronică, informațiile fiind folosite efectiv doar atunci când este necesar (pentru a verifica o fraudă sau un furt, de exemplu)

Probleme de implantare

Trebuie luat în calcul și faptul că anumite segmente ale populației nu pot utiliza moneda electronică, după cum zone întregi, fie pentru că nu sunt conectate la internet, fie din motive economice, nu pot utiliza mijloacele de plată electronice (carduri, POS-uri) iar acest fapt le exclude de la beneficiile pe care le aduc aceste dispozitive. 

Banii electronici și modalitățile de a lucra efectiv cu aceștia definesc societatea de azi, fiind doar o chestiune de timp până în momentul în care banii fizici vor deveni istorie.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acasa-media/marile-beneficii-ale-banilor-electronici-si-cateva-mici-dezavantaje