Salariul mediu in Romania 2021

BUCURESTI - 11 februarie 2021

Comunicat tip General in Finante / Contabilitate, Media / Publicitate

Afla care este salariul mediu in Romania in anul 2021 pentru diferite joburi si care este salariu minim pe economie pentru persoanele fara studii.

Salariu minim

Salariu minim

O persoana care lucreaza in Romania castiga in mediu un salariu brut de aproximativ 8.980 de lei pe luna. Salariile variaza de la 2.300 de lei, la 40.100 de lei (salariul maxim real este mai mare).

Acesta este salariul mediu lunar, care pot include si alte beneficii. Salariile variaza drastic in functie de jobul practicat. Daca sunteti interesat de salariul unui anumit loc de munca, consultati pe pagina salariu net 2021, grila de salarizare pentru anumite titluri de post.

Nivel de salarizare

Salariile in Romania variaza de la 2.300 de lei pe luna (salariu minim) la 40.100 RON pe luna (salariul maxim, maximul real este mai mare deoarece sunt functii care nu includ bonusuri).

Salariu mediu

Salariul mediu este de 9.340 de lei pe luna, ceea ce inseamna ca jumatate din populatie castiga mai putin de 9.340 de lei salariu brut, in timp ce cealalta jumatate castiga mai mult de 9.340 de lei. Aceste salarii mari sunt inregistrate in marile orase din Romania.

Citind din diagrama de distributie a salariilor, 25% din populatie castiga mai putin de 5.230 de lei, in timp ce 75% dintre ei castiga mai mult de 5.230 de lei. Tot din diagrama, 75% din populatie castiga mai putin de 25.700 de lei, in timp ce 25% castiga mai mult de 25.700 de lei.

Nivelul de experienta este cel mai important factor in determinarea salariului. Desigur, cu cat mai multi ani de experienta determina un salariu mai mare.

In general, angajatii cu experienta de la doi la cinci ani castiga, in medie, cu 32% mai mult decat cei care se pregatesc pentru prima data si juniorii din toate industriile si disciplinele. Profesionistii cu experienta de peste cinci ani tind sa castige in medie cu 36% mai mult decat cei cu o experienta de munca de cinci ani sau mai mica.

Pe masura ce atingeti vechimea de zece ani, salariul creste cu 21% si cu 14% suplimentar pentru cei care au trecut de 15 ani.

Aceste cifre sunt prezentate doar ca linii directoare. Numerele devin mai semnificative daca luati in considerare o singura functie la un moment dat.

In medie, salariul unei persoane isi dubleaza salariul initial pana cand depaseste o experienta de 10 ani

Din 2018 in Romania a aparut diferenta de salarizare intre persoanele fara studii si cele care au studii si minim 1 an de practica. In acest moment salariul minim pe economie este de 2.300 de lei iar pentru cei care au terminat studiile superioare 2.350 de lei. De asemenea, muncitorii din constructii nu pot incasa un salariu mai mic de 3.000 de lei pe luna.