Unde te muți când pleci din București și de ce să faci asta

BUCURESTI - 24 august 2021

Comunicat tip General in Monden / Lifestyle, Imobiliare

Viața în Capitală este frumoasă și palpitantă, dar are și numeroase dezavantaje, de la prea multă aglomerație la un aer prea poluat și de la prețuri prea mari până la o sumă de lucruri mici care aduc încontinuu frustrări și nemulțumiri. Așa se explică de ce există un flux constant al celor care aleg să plece din București și să se mute în alte orașe.

Unde te muți când pleci din București și de ce să faci asta

Unde te muți când pleci din București și de ce să faci asta

Cum alegi un loc nou

 

Un criteriu bun este acela al legăturilor pe care le ai cu Bucureștiul. Dacă acestea sunt foarte strânse, iar Capitala este vitală, cel mai bine este să te orientezi către orașele cele mai apropiate. Primul pas pe care trebuie să-l faci este să te uiți după un apartament de vanzare la Ploiesti, acesta fiind cel mai apropiat oraș mare. Vei constata că prețurile sunt mai mici, iar asta îți va putea permite să alegi o locuință mai mare și mai spațioasă. 

Analizează cu atenție raportul între beneficii și dezavantaje și ia în calcul timpul pe care îl petreci în traficul din Capitală și cel de care ai nevoie pentru a parcurge cei aproximativ 60 de kilometri dintre cele două orașe, fie pe DN1, fie pe A3. Ia în calcul și costurile legate de transport, dar și alternativele la mașina personală (tren, autobuze de transport persoane sau car sharing). 

Ține cont și de faptul că viața în orașele mai mici oferă exact aceleași avantaje ca în Capitală. Iar eventualele facilități care lipsesc pot fi perfect completate printr-o bună conexiune la internet, iar în ultimă instanță între Ploiești și București este cale de doar 50 de minute, adică mai puțin decât parcurgerea dintr-un capăt în altul al Capitalei.

Detalii importante

 

Costul general al vieții este cel mai ridicat în București. Toate celelalte orașe mari din jur (Ploiești, Pitești) și nu doar cele din apropiere au un cost general mai redus cu 10-15%. Aici intră atât valoarea utilităților, cât și a alimentelor și combustibililor. Pentru a face o evaluare corectă, aceste costuri trebuie raportate la perioade lungi de timp, ideal șase luni sau un an, pentru că doar așa este evidentă diferența. Și dacă acestea ajung la 500-1000 de lei, pot fi considerate rentabile. 

Serviciile sunt și ele un element care trebuie evaluat. Viața într-un oraș mai mic poate aduce cele mai plăcute surprize, inclusiv la capitolul calitate. Dacă se adaugă și beneficiul timpului câștigat, vei avea un argument important în favoarea relocării într-un alt oraș. 

Perioada de acomodare

 

Oferă-ți o perioadă de acomodare. Bucureștenii sunt dependenți de agitația și ritmul orașului, iar viața într-un mediu mai calm, mai liniștit, unde lucrurile nu se mișcă cu viteza din Capitală și unde distanțele sunt mai mici te va tulbura. Este similar unui proces de dezintoxicare. 

Vei constata că îți poți face cumpărăturile săptămânale mult mai repede, dar și că nu va fi nevoie să duci un veritabil război pentru un loc de parcare. Apoi o să descoperi că o grămadă din lucrurile pentru care în București pierdeai jumătate de zi, în cel mai fericit caz, le vei putea rezolva în decurs de o oră. 

Beneficiile vieții într-un oraș mai mic susțin acomodarea și înseamnă, în principal, timp în plus pentru lucrurile care contează cu adevărat: viața de familie, micile plăceri și hobby-uri. 

De ce să pleci din Capitală

 

Sunt multe motive pentru care a pleca din București poate fi un demers benefic. Avantajele pot să fie atât personale, dar și pentru familie. Am adunat câteva dintre argumentele cele mai importante: 

Pentru o sumă identică vei avea o locuință mai spațioasă. Analizează ofertele în funcție de suprafața locuibilă și prețul pe metru pătrat. Este cea mai bună și corectă modalitate de a compara. 

* Vei avea costuri mai mici la întreținere.

* Bucureștiul este cel mai poluat oraș al țării.

* Aglomerările urbane au o densitate mai mică în toate celelalte orașe, în condițiile în care Bucureștiul este în top. 

* Mai puțin zgomot și mai puține gunoaie. 

* Un mediu mai sigur atât pentru familie, cât și pentru bunurile personale. 

* Capitala este orașul cu cel mai ridicat grad de risc seismic. 

* Modernizarea orașelor mai mici este mai eficientă decât cea a Bucureștiului.

* Oportunitățile profesionale pot fi mai mari într-un oraș mai mic. 

* Posibilitățile de petrecere a timpului liber și a zilelor de vacanță mai accesibile. Din Ploiești, de exemplu, ajungi mult mai repede la munte.

Nimic nu te oprește să alegi în locul unui apartament o casă. De cele mai multe ori, ceea ce este inaccesibil în București, din punctul de vedere al bugetului, este perfect posibil într-un oraș mai mic. Cu răbdare și atenție poți găsi oportunități locative excelente care să aducă un veritabil boost pentru stilul de viață personal și al familiei, fără costuri suplimentare.