Taxarea companiilor afiliate in Europa Centrala si de Est. Studiu comparativ privind documentatia preturilor de transfer in Europa Centrala si de Est

BUCURESTI - 25 martie 2016

Comunicat tip Administrativ / Management in Afaceri, Finante / Contabilitate

Aspectele privind preturile de transfer au fost abordate de catre jurisdictiile din zona Europei Centrale si de Est (CEE) de mai bine de doua decenii. Companiile care efectueaza tranzactii intra-grup se confrunta deseori cu obstacole financiare, fiscale si legale care afecteaza toate operatiunile aflate in derulare. De aceea, pentru a fi in conformitate cu reglementarile locale si internationale, dar si pentru a asigura un transfer adecvat si eficient de bunuri si/sau servicii in cadrul grupului, este necesara o politica clara de stabilire a preturilor de transfer.

Taxarea companiilor afiliate in Europa Centrala si de Est. Studiu comparativ privind documentatia preturilor de transfer in Europa Centrala si de Est
 Companiile din zona CEE au posibilitatea de a se proteja de potentialele ajustari calculate de autoritatile fiscale asupra preturilor de transfer prin obtinerea unor acorduri de pret in avans. 

Mihaela Iacob, Tax Manager Accace Romania

Tinand cont de interestul sporit pe care autoritatile fiscale il acorda preturilor de transfer, companiile stabilite in Romania aloca la randul lor mai multe resurse pentru a respecta cerintele legale din acest domeniu.  De asemenea, se observa in continuare tendinta companiilor de a se extinde si in alte piete decat cea de origine, ceea ce implica si cresterea tranzactiilor cu parti afiliate. 

In acest sens, specialistii Accace au considerat oportun pregatirea unui studiu comparativ ce sumarizeaza cerintele legale privind preturile de transfer aplicabile in tarile din Europa Centrala si de Est (CEE): Cehia, Slovacia, Ungaria, Polonia si bineinteles Romania. 

Tarile din zona CEE au implementate cerinte legale in ceea ce priveste aplicarea preturilor de transfer si in general urmeaza liniile directoare publicate de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Principiul in baza caruia preturile de transfer se stabilesc este cel al valorii de piata si acest principiu se aplica atat tranzactiilor intre partile afiliate rezidente in acelasi stat cat si relatiilor transfrontaliere cu parti afiliate. 

De asemenea, se poate observa ca in majoritatea tarilor, companiile au posibilitatea de a opta pentru metoda cea mai potrivita pentru a justifica nivelul preturilor de transfer utilizate in tranzactiile cu partile afiliate. Acestea au la dispozitie metodele prevazute de OCDE si in general trebuie sa justifice metoda aleasa. 

Mihaela Iacob, Tax Manager Accace Romania, explica: „Companiile din zona CEE au posibilitatea de a se proteja de potentialele ajustari calculate de autoritatile fiscale asupra preturilor de transfer prin obtinerea unor acorduri de pret in avans. Acordurile de pret in avans contin descrierea tranzactiilor cu partile afiliate pe care compania intentioneaza sa le desfasoare si descrie metoda de determinare a preturilor de transfer pe care le vor practica. Acordurile de pret in avans sunt emise de autoritatile fiscale din fiecare stat si pot acoperi atat tranzactii intre partile afiliate rezidente in acelasi stat cat si relatiile transfrontaliere cu parti afiliate”. 

Specialistii Accace recomanda companiilor sa acorde atentie cerintelor legale privind documentarea preturilor de transfer aplicabile in tranzactiile cu partile afiliate tinand cont ca nerespectarea acestor cerinte poate atrage ajustararea bazei de impozitare efectuate de autoritatile fiscale, ceea ce poate conduce la impozite suplimentare, penalitati de intarziere precum si amenzi. 

Despre Accace 

Avand peste 250 de profesionisti in cadrul birourilor deschise in sapte tari din Europa Centrala si de Est, Accace reprezinta una dintre companiile de consultanta si externalizare de top din regiune. De-a lungul anilor, Accace a dobandit o experienta remarcabila, detinand in prezent un portofoliu de peste 1400 de clienti, majoritatea companii internationale. 

In prezent Accace furnizeaza servicii prin intermediul birourilor din: Romania,  Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ucraina si Ungaria. Locatiile din alte tari europene sunt acoperite de partenerii de incredere Accace. 

Primul birou Accace in Romania a fost infiintat in 2007, in prezent furnizand o gama larga de servicii de contabilitate si raportare financiar-contabila, salarizare si administrare de personal, consultanta fiscala, precum si infiintare, administrare si lichidare companii.  

Aflati mai multe despre Accace in Romania accesand: www.accace.ro

Recent, Accace a lansat la nivel de grup Platforma TULIP, dezvoltata cu ajutorul expertilor in contabilitate, salarizare si resurse umane. TULIP Accounting ofera posibilitatea administrarii inteligente a documentelor, personalizarea setarii fluxurilor de aprobare si contribuie la automatizarea procesarii documentelor contabile.TULIP Payroll asigura schimbul securizat de informatii necesare in procesele de salarizare si de administrare a resurselor umane, pontaj online, flux de aprobare si modul dedicat angajatilor.

Aflati mai multe despre platforma TULIP accesand www.accace.ro/tulipize 

Despre Accace

Accace ofera servicii complete de externalizare, consultanta si asistenta in domenii precum: contabilitate, raportare financiara, salarizare, administrare de personal, taxe, corporate si secretariale, insotite de solutii electronice eficiente, implementate atat la nivel global cat si local.

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/accace-europe-srl/taxarea-companiilor-afiliate-in-europa-centrala-si-de-est-studiu-comparativ-privind-documentatia-preturilor-de-transfer-in-europa-centrala-si-de-est