Accesiune imobiliara artificiala

Definitie Accesiune imobiliara artificiala

Accesiune imobiliara ce se realizeaza prin interventia si activitatea omului. Art.493-494 Cod Civil reglementeaza doua cazuri de accesiune imobiliara artificiala: a) accesiunea constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari facute de un proprietar pe terenul sau cu materialele aflate in proprietatea altei persoane (art.493 Cod Civil - proprietarul terenului devine si proprietar al constructiei, plantatiei sau altei lucrari, prin accesiune. El este insa indatorat in virtutea principiului imbogatirii fara just temei, sa plateasca valoarea materialelor celui caruia I-au apartinut. De asemenea, poate fi obligat si la plata de daune interese in conditiile raspunderii civile delictuale. b) Accesiunea constructiilor, plantatiilor sau altor lucrari facute de o persoana cu materialele sale pe un teren, aflat in proprietatea altuia (art.494 Cod Civil) - de regula proprietarul terenului devine, prin accesiune, si proprietar al constructiilor, plantatiilor si lucrarilor reaizate, avand insa obligatia sa-l despagubeasca pe constructor tot pe temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza. Tratamentul juridic al constructorului este insa diferit, dupa cum el a fost de rea-credinta sau, dimpotriva, de buna-credinta. Prin constructor de rea-credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie sau face o plantatie sau alta lucrare pe un teren, cunoscand ca terenul in cauza nu-I apartine, ci este proprietatea altuia. Intr-o atare situatie, potrivit art.494 alin.1-2 si alin.3, prima parte, proprietarul terenului are dreptul de a opta pentru una din urmatoarele doua posibilitati: - fie sa invoce accesiunea devenind proprietar al constructiei, plantatiei ori lucrarii respective, cu obligatia de a plati constructorului de rea-credinta valoarea materialelor si pterul muncii, - fie sa-l oblige pe constructorul de rea-credinta sa procedeze la desfiintarea sau ridicarea constructiei, plantatiei sau lucrarii respective, pe propria lui cheltuiala, si de a pretinde daune-interese, daca a suferit un prejudiciu, in conditiile raspunderii civile delictuale. Prin constructor de buna-credinta se intelege acea persoana care ridica o constructie, face o plantatie sau alta lucrare pe un teren, avand convingerea ferma, dar eronata ca acel teren se afla inproprietatea sa. Buna-credinta trebuie sa existe in momentul cand s-au facut lucrarile, chiar daca dupa terminarea lor a devenit de rea-credinta. Invocand accesiunea, proprietarul terenului este indatorat, in temeiul principiului imbogatirii fara justa cauza sa-l despagubeasca pe constructor. In ce priveste intinderea obligatiei de despagubire, proprietarul terenului are dreptul sa opteze intre doua solutii posibile: - fie sa-l indemnizeze pe constructor cu o suma de bani egala cu valoarea materialelor si pretul muncii, - fie sa-I plateasca o suma de bani reprezentand sporul de valoare a terenului inregistrat ca urmare a ridicarii constructiei, efectuarii plantatiei sau facerii altei lucrari.

Doresti sa adaugi un termen in dictionar ? Propune termen
Stii o definitie mai buna pentru Accesiune imobiliara artificiala? Propune definitie

Poze Accesiune imobiliara artificiala

  • Prima SALINA ARTIFICIALA din Brasov

    Poza: Prima SALINA ARTIFICIALA din Brasov

  • sentimente.ro

    Poza: Inteligenta artificiala, “petitoarea” moderna

  • SOMEDI

    Poza: Inteligenta artificiala sprijina strategia digitala de marketing a companiilor

  • employer branding

    Poza: 4 moduri in care inteligenta artificiala ajuta la strategia de employer branding

  • Vezi toate pozele despre Accesiune imobiliara artificiala

Comunicatedepresa.ro cuprinde informatii relevante pentru domenii diversificate precum: politica, afaceri, sport, lifestyle, informatii si stiri despre personalitatile sau institutiile cele mai mediatizate din Romania. Sectiunea de fata este dedicata definitiilor care se refera la subiectul Accesiune imobiliara artificiala.

Aceasta zona va concentra cele mai noi definitii referitoare la Accesiune imobiliara artificiala. Definitiile termenilor despre Accesiune imobiliara artificiala cuprinse in aceasta sectiune sunt adaugate de catre utilizatorii site-ului, prin urmare responsabilitatea continutului acestora revine acestora. In cazul in care doriti sa luati legatura cu reprezentantii companiilor care au emis evenimentele si comunicate referitoare la Accesiune imobiliara artificiala, va invitam sa accesati paginile de comunicate si evenimente create referitor la Accesiune imobiliara artificiala.