Lansarea primului studiu clinic din România pentru tratamentul online al Tulburării de panică

Cluj - Napoca - 15 mai 2014

Comunicat tip General in Sanatate, Social, Stiinta / Cercetare

CLUJ-NAPOCA - 15 mai 2014
Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) împreună cu Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Online din România (ACPOR) şi Clinica PAX lansează, sub coordonarea Prof. Univ. Dr. Mircea Miclea , primul studiu clinic din România pentru tratamentul Tulburării de panică prin psihoterapie online (pe internet).

Lansarea primului studiu clinic din România  pentru tratamentul online al Tulburării de panică

     În acest studiu inovator, toți participanții beneficiază, în mod GRATUIT, de servicii complete de evaluare psihologică și psihoterapie, prin intermediul primei platforme profesionale de psihoterapie produse în România: PAXonline. Pentru prima dată, românii vor avea posibilitatea de a urma online un tratament validat științific pentru atacurile de panică, accesibil oriunde s-ar afla, în țară sau în străinătate.

    Studiul PAX răspunde la una dintre cele mai importante probleme sociale la nivel mondial: lipsa accesului la tratament al persoanelor cu probleme de sănătate mentală. Aceste probleme constituie o povară pentru indivizi și întreaga societate, având totodată costuri economice majore, depășind 4% din PIB la nivel European. În România, 76.4% dintre persoanele cu probleme de sănătate mentală nu au acces la nicio formă de tratament și doar aproximativ 11.5% primesc tratament psihologic sau psihiatric. Dintre problemele de sănătate mentală, tulburările de anxietate sunt cele mai frecvente la nivel global, având o prevalență de aprox. 30% de-a lungul vieții.

    Studiul PAX vizează Tulburarea de panică, deoarece este una dintre cele mai severe probleme de anxietate, afectând cronic calitatea vieții, capacitatea de muncă și relațiile personale. Elementul caracteristic al acestei tulburări constă în atacuri de panică recurente, în care persoana simte că își pierde controlul asupra corpului și minții și că viața îi este pusă în pericol de o boală gravă. Deși este o tulburare care poate fi tratată cu succes, majoritatea persoanelor nu beneficiază de un tratament eficient, din cauza unor bariere precum: lipsa accesului la un specialist în tratamentul anxietății, lipsa de timp sau de bani pentru a urma un tratament riguros, lipsa de încredere în serviciile actuale de sănătate mentală.

     Specialiștii de la UBB, ACPOR și Clinica PAX doresc să ofere persoanelor care se confruntă cu aceste bariere posibilitatea de a urma un tratament riguros și modern pentru Tulburarea de panică. Este vorba despre un tratament inovator de psihoterapie prin intermediul internetului, accesibil de oriunde în lume și oferit gratuit tuturor participanților. Intervenția utilizată în studiul PAX are la bază protocoale validate științific din psihoterapie, dar profită în plus de facilităţile şi oportunităţile oferite de tehnologiile web. Scopul acestui studiu este de a dezvolta un nou standard de psihoterapie online pentru problemele de anxietate, validată științific și adaptată nevoilor fiecărui pacient.

     Persoanele cu Tulburare de panică se pot înscrie în studiu, începând cu 16 mai, accesând adresa http://studiu.paxonline.ro. Site-ul permite o evaluare anonimă și rapidă a severității simptomelor de panică, pentru a ajuta oamenii să înțeleagă dacă simptomele lor pot fi încadrate într-un diagnostic și dacă sunt eligibili să participe în studiul PAX.

Beneficii pentru participanţii la studiul PAX:

- Evaluarea psihologică complexă şi diagnosticul tulburării de panică

- Tratamentul anxietăţii printr-un program complex de psihoterapie

- Acces nelimitat la resurse psihologice multimedia

- Asistenţă psihologică prin videochat, messenger sau email

- Confidenţialitate, securitatea datelor, flexibilitate şi control personal

Platforma PAXonline prin care se realizează intervenţia din acest studiu este rezultatul activităților de cercetare-dezvoltare întreprinse de un consorțiu condus de Prof. Univ. Dr. Mircea Miclea, format din specialiști de la Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Asociația Psihologilor din România și Cognitrom.

Pentru detalii suplimentare și înscrierea în studiu accesați: http://studiu.paxonline.ro

Despre ACPOR

Asociaţia de Consiliere şi Psihoterapie Online din România (ACPOR) a fost înfiinţată în anul 2009 cu scopul de a promova sănătatea mentală prin utilizarea tuturor oportunităților oferite de științele psihologice și de tehnologia informației și a comunicațiilor (TIC).

Permalink: https://www.comunicatedepresa.ro/acpor/lansarea-primului-studiu-clinic-din-romania-pentru-tratamentul-online-al-tulburarii-de-panica